• Посилання скопійовано

Відкоригувати помилково сплачений ПДВ при неоподатковуваних операціях можна за умови внесення змін до договору

Чи має можливість відкоригувати податкові зобов'язання, задекларовані у податковій декларації з ПДВ, платник податку, який нараховував ПДВ при постачанні послуг, що відповідно до ПКУ не є об'єктом обкладення ПДВ?

Пунктом 18 Порядку №969 визначено, що у разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Відповідно до Порядку №969 на операції, які відповідно до ПКУ не є об'єктом обкладення ПДВ, податкова накладна не складається. З огляду на те, що платник податку при поставці послуг, які відповідно до ПКУ не є об'єктом обкладення ПДВ, нараховував ПДВ та у податковому обліку зазначені операції відображав як оподатковувані, а суми утриманого податку вносив до бюджету, то такий платник податку має право нараховані за такою операцією суми ПДВ відкоригувати тільки за умови внесення відповідних змін до договору та товаросупровідних документів та повернення покупцю сплаченого ним податку. При цьому у розрахунку коригування до раніше виписаної податкової накладної коригується вартість поставленого покупцеві товару з ПДВ зі знаком «-» на суму податку. Оскільки ця операція не є об'єктом обкладення ПДВ, нова податкова накладна не виписується, а сума коштів, що підлягає перерахуванню продавцем покупцеві та відповідає сумі відкоригованого податку, може бути зарахована в рахунок оплати іншого товару і набути статусу оплати за інші товари/послуги.

Відповіді з Єдиної бази податкових знань (www.sta.gov.ua)

До змісту номеру