• Посилання скопійовано

Суть справи

Хто заплатить за (НЕ)туристів
Туристичний збір (ст. 268 ПКУ) — один із тих податків (зборів), який ускладнює життя не його платникам, а податковим агентам, на яких покладено «почесний» обов'язок його адміністрування. З початку дії збору від ДПАУ надійшло декілька листів-роз'яснень на тему туристичного збору. Зокрема — від 21.04.2011 р. №4954/7/15-0716 (далі — лист №4954) — стосується загальних питань: повноважень місцевих органів щодо визначення кола податкових агентів та ставок туристичного збору. Другий — від 29.04.2011 р. №12291/7/15-0717 (далі — лист №12291) — конкретніше роз'яснює, які документи повинен мати податковий агент, у разі якщо туристичний збір з тих чи інших причин не справляється. Користуючись нагодою, наведемо ту корисну інформацію, якою повинні володіти податкові агенти, щоб уникнути проблем, пов'язаних із туристичним збором.

Увага! Знову Зміни у ПКУ
Короткий час, який було відведено законодавцям та бізнес-спільноті на обговорення норм ПКУ, зараз дається нам взнаки. Як наслідок, частина норм ПКУ вже зазнала змін, а частина — на підході. Коментований Закон №3387 пропонує, зокрема, змінити більшість ставок плати за користування надрами для видобування корисних копалин (у бік збільшення), запроваджує експортне (вивізне) мито щодо деяких зернових культур. Але й це ще не все — зазнав змін і порядок обкладення ПДВ деяких операцій. Розглянемо докладніше.

Декларація з прибутку для нерезидентів
Наказом ДПАУ від 28.02.2011 р. №115 (далі — Порядок №115) затверджено декларації з податку на прибуток для постійних представництв нерезидентів в Україні. До цієї теми ми ще повертатимемося, проте зараз спробуємо проаналізувати основні нововведення у форматі звітності представництв.

Що писати на ПН
Контрагент надіслав лист з вимогою, щоб на видатковій накладній були найменування посади підписувача і розшифрування його прізвища. Чи правомочні такі вимоги?

Отримання дотації для працевлаштування молоді
Чи є в молодої людини шанс одразу після закінчення навчального закладу працевлаштуватися? Роботодавці потребують досвідчених працівників, — але якщо рік зарплату виплачуватиме Центр зайнятості, то для підприємства це стимул найняти випускника. Отже, поговоримо про те, як отримати «дотаційного» випускника і які документи слід подати, враховуючи, що наприкінці минулого року внесено зміни до Порядку №82.

До змісту номеру