• Посилання скопійовано

Податковий кредит

Немає підстав для включення у 2011 році до податкового кредиту ПДВ за придбаний до 01.01.2011 р. легковий автомобіль

При придбанні легкового авто минулого року сума ПДВ не відносилася до податкового кредиту. Чи можемо ми тепер при реалізації цього ОЗ відобразити ПК з ПДВ (365 днів з часу виписки податкової накладної ще не минуло)?

Особливості відображення податкового кредиту (далі — ПК) при купівлі підприємством (не таксомоторним парком) — платником ПДВ легкового автомобіля для використання у своїй господарській діяльності як основного засобу були визначені п. 7.4 не чинного нині Закону про ПДВ. Так, згідно з пп. 7.4.2 Закону про ПДВ сума податку, сплачена платником податків при придбанні легкового автомобіля як основного засобу (крім таксомоторів), до ПК не включалася, а відносилася до валових витрат (далі — ВВ). Але й віднести таку суму до ВВ підприємства не мали змоги, оскільки це не передбачено нормами Закону про прибуток. I вирішуючи таку суперечність, податкові органи наголошували, що суми ПДВ, сплачені (нараховані) при покупці легкових автомобілів для використання у своїй госпдіяльності, не можуть належати ні до ПК, ні до ВВ (листи ДПАУ від 27.07.2005 р. №14787/7/15-1117, від 01.12.2005 р. №23995/7/16-1517, від 09.03.2006 р. №4280/7/17-0717). А надалі, при реалізації такого легкового автомобіля, така операція підлягає обкладенню ПДВ на загальних підставах, і податкові зобов'язання з ПДВ (далі — ПЗ) нараховуються виходячи з бази оподаткування, визначеної за договірною (контрактною) вартістю за вільними цінами, але не нижчими за звичайні згідно з п. 4.1 Закону про ПДВ. Визначення звичайної ціни здійснюється згідно з п. 1.20 Закону про прибуток.

Згідно з п. 198.2 ПКУ датою виникнення права платника податку на додану вартість на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту (за наявності, ясна річ, належним чином оформленої податкової накладної, отриманої від продавця) вважається дата тієї події, яка відбулася раніше:

— дата списання коштів в оплату товарів (послуг);

— дата отримання товарів (послуг).

Дві ці події відбулися до 01.01.2011 р. у період дії Закону про ПДВ.

Також нагадуємо, що з 1 січня 2011 року у зв'язку з набранням чинності ПКУ знято обмеження щодо невключення до ПК суми ПДВ, сплаченої платником податків при купівлі легкового автомобіля як основного засобу. ПК за такою операцією виникає, якщо автомобіль отримують з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податків (п. 198 ПКУ). Для підтвердження НК слід мати податкову накладну.

На думку автора, дозволено формувати ПК за такими операціями саме з 01.01.2011 р., а тому немає підстав для включення суми ПДВ до ПК за отриманою колись і не включеною до декларації з ПДВ податкової накладної (хоча й законно не включеною). Як і немає підстави для невідображення ПЗ на всю суму продажу, причому за ціною, не нижчою за звичайну.

Єдине, що можна порадити, це звернутися до ДПС по письмову або усну податкову консультацію, що роз'яснює норми податкового законодавства, — згідно зі ст. 52 ПКУ це може зробити будь-який платник податків.

Марина ТАРАСОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру