• Посилання скопійовано

Реєстрація (зняття з реєстрації)

Якщо обсяг оподатковуваних товарів/послуг за останні 12 к. м. більший за 300 тис. грн, не можна анулювати реєстрацію платника ПДВ

Підприємство здійснює продаж як звільнених від ПДВ виробів медичного призначення, так і оподатковуваних. Операції в основному здійснюються неплатникам ПДВ. Чи буде анульовано реєстрацію платником ПДВ за ініціативою податкового органу (п. 184.1 ПКУ)? Чи може підприємство самостійно звернутися до органів ДПС про зняття з реєстрації платником ПДВ?

Відповідно до пп. 197.1.27 ПКУ, від обкладення ПДВ звільняються постачання лікарських товарів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів1 (у т. ч. аптечними закладами), а також виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабміном2. Отже, зазначені ліки та медвироби звільнено від обкладення ПДВ, але фактично це оподатковувані операції, за якими надано податкову пільгу (податкова пільга надається шляхом звільнення від сплати податку — пп. «г» п. 30.9 ПКУ)3.

1 Постанова КМУ від 31.03.2004 р. №411 «Про затвердження Положення про Державний реєстр лікарських засобів».

2 Нового переліку немає, проте залишається чинною Постанова КМУ від 17.12.2003 р. №1949 «Про перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» (документ розроблено відповідно до пп. 5.1.7 Закону про ПДВ).

3 Див. листи ДПАУ від 20.01.2011 р. №1390/7/16-1517-01 та від 04.03.2011 р. №6286/7/16-1517.

А це означає, що якщо потрібно визначити загальний обсяг оподатковуваних товарів/послуг, такий обсяг буде визначено за операціями, які оподатковуються за ставкою 20%, 0% та звільнені від оподаткування (додатково це підтверджується алгоритмом визначення рядка 6.1 декларації з ПДВ). Від суми загального обсягу оподатковуваних товарів/послуг за останні 12 к. м. залежатиме, чи має право платник ПДВ здійснити анулювання реєстрації.

Підстави, за якими можна втратити статус платника ПДВ, визначено у п. 184.1 ПКУ. Анулювання реєстрації може здійснюватися за заявою платника на підставі, визначеній у пп. «а» п. 184.1 ПКУ (ф. №3-ПДВ, додаток 5 до Порядку №978), а на підставах, визначених у пп. «б» — «и», може здійснюватися за заявою платника податку або за самостійним рішенням органу ДПС.

Якщо особа має бажання здійснити анулювання реєстрації платником ПДВ, потрібне одночасне виконання таких умов:

1) особа є зареєстрованою платником ПДВ не менше 12 к. м.;

2) загальна вартість оподатковуваних товарів/послуг, що надаються такою особою, за останні 12 к. м. є меншою від суми 300 тис. грн (без ПДВ).

У разі анулювання реєстрації слід пам'ятати про обов'язок здійснення умовного продажу за нормами п. 184.7 ПКУ, якщо на обліку залишаються товари та необоротні активи, за якими у минулому відображався ПК з ПДВ. Умовний продаж здійснюється за звичайними цінами (до 01.01.2013 р. діють норми п. 1.20 Закону про прибуток) в останньому звітному періоді1.

1 У листі ДПАУ від 14.02.2011 р. №4021/7/16-1417 надано Методрекомендації для врахування під час проведення реєстрації та анулювання реєстрації платника ПДВ (наш коментар див. у «ДК» №11/2011; №12/2011).

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»


Операції, звільнені від ПДВ, входять до суми оподатковуваних операцій

Чи може підприємство — платник ПДВ, яке здійснює пільговані (продаж лікарських засобів) та оподатковувані за ставкою 20% операції, знятися з реєстрації платником ПДВ, якщо обсяг усіх операцій (у т. ч. і пільгованих) за рік перевищує 300 тис. без ПДВ, але оподатковуваних значно менше від граничної суми?

Ні, не може. Відповідно до п. 181.1 ПКУ, якщо загальна сума оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг за останні 12 к. м. перевищує 300 тис. грн (без ПДВ), така особа зобов'язана бути платником ПДВ. Важливо правильно визначити, що входить до складової суми оподатковуваних операцій. Оподатковувана операція — це операція, яка підлягає обкладенню податком на додану вартість (див. пп. 14.1.186 ПКУ).

Розділом V «Податок на додану вартість» та підрозділом 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено низку операцій, які оподатковуються:

1) за основною ставкою ПДВ;

2) за нульовою ставкою ПДВ;

3) звільнені та тимчасово звільнені від обкладення ПДВ.

Для визначення загального обсягу оподатковуваних операцій звітного періоду платник ПДВ враховує обсяги операцій, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, нульовою ставкою ПДВ, звільнені та тимчасово звільнені від обкладення ПДВ. Проте операції, що не є об'єктом оподаткування, не беруть участі у розрахунку загального обсягу оподатковуваних операцій звітного періоду.

У розділі V «Податок на додану вартість» та у підрозділі 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено низку операцій, які тимчасово звільнено від обкладення ПДВ. Фактично вважається, що за такими операціями надано податкову пільгу відповідно до ст. 30 ПКУ: «Податкова пільга — передбачене податковим... законодавством звільнення платника податків від обов'язку щодо нарахування та сплати податку...». Підтверджується це листом ДПАУ від 04.03.2011 р. №6286/7/16-1517: «Розділом V «Податок на додану вартість» Кодексу передбачається надання податкових пільг, передбачених підпунктом «г» пункту 30.9 статті 30 Кодексу, а саме звільнення від сплати податку та збору. Ця пільга надається не окремим платникам податків, а застосовується при здійсненні окремих операцій, визначених статтею 197 розділу V Кодексу та окремими пунктами підрозділу 2 розділу XX Кодексу». ПКУ звільняє реалізацію лікарських засобів від обкладення ПДВ (див. пп. 197.1.27).

Платник ПДВ може анулювати реєстрацію платником ПДВ відповідно до пп. «а» п. 184.1 ПКУ, за умови що загальна вартість оподатковуваних товарів/послуг, які надаються такою особою, за останні 12 к. м. була меншою від суми, визначеної ст. 181 ПКУ, — 300 тис. грн без ПДВ. Особа може знятися з реєстрації платником ПДВ за підставою «и» цього самого підпункту, тільки якщо: «Обсяг постачання товарів/послуг платниками податку, зареєстрованими добровільно (а це означає, що загальний обсяг постачання товарів/послуг є меншим за 300 тис. грн (без ПДВ) — Ред.) іншим платникам податку за останні 12 календарних місяців сукупно становить менше 50 відсотків загального обсягу постачання».

Приклад За даними обліку платника ПДВ (що становить за останні 12 к. м.) загальний обсяг постачання товарів (як оподатковуваних за ставкою 20%, так і пільгових) становить 394 тис. грн, у т. ч. ПДВ — 24 тис. грн. З них постачання:

1) оподатковуваних товарів за ставкою 20% — 120 тис. грн без ПДВ (24 тис. грн ПДВ);

2) звільнених за пп. 197.1.27 — 250 тис. грн без ПДВ.

Постачання товарів здійснювалося:

1) кінцевим споживачам на суму 240 тис. грн звільнених від ПДВ та 72 тис. грн з ПДВ;

2) платникам ПДВ на суму 10 тис. грн звільнених від ПДВ та 72 тис. грн з ПДВ.

Ключовою умовою за цим прикладом є загальна сума операцій, які є оподатковуваними і звільненими від оподаткування. Вона становить 370 тис. грн без ПДВ. За останні 12 к. м. така сума декларувалася у рядку 6.1 (починаючи з декларації з ПДВ за березень за новою формою) та 5.1 (у деклараціях з ПДВ за старою формою). Загальний обсяг постачання товарів становить 370 тис. грн без ПДВ, що більше від суми 300 тис. грн, яка не дозволяє платнику анулювати реєстрацію платником ПДВ.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»


Заяву про реєстрацію платником ПДВ треба подати у день досягнення обсягу постачань 300 тис. Грн

Новостворене підприємство вже у перший місяць після держреєстрації здійснило операції постачання на суму, що перевищує граничний обсяг постачання, передбачений п. 181.1 ПКУ. Чи може воно подати заяву на реєстрацію платником ПДВ?

Справді, з набранням чинності ПКУ зареєструватися платником ПДВ за добровільним рішенням, подавши копію договору про надання послуг у сумі понад 300 тис. грн (без урахування ПДВ), підприємство не може. У таких умовах воно автоматично стає платником ПДВ з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому досягнуто 300 тис. межі, що передбачено п. 183.10 ПКУ.

Відповідно до п. 181.1 ПКУ, у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, перевищує 300 тис. грн (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися платником ПДВ у податковому органі за своїм місцезнаходженням.

Мало того: як зазначено у п. 5.2 Положення №978, будь-яка особа, що підлягає обов'язковій реєстрації як платник ПДВ, вважається платником ПДВ з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, визначеного у статті 181 розділу V ПКУ, але без права на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування до моменту реєстрації платником ПДВ.

В день здійснення поставки на суму 300 тис. грн (без урахування ПДВ) керівник новоствореного підприємства (це передбачено п. 5.1 Положення №978) повинен подати заяву про реєстрацію платником ПДВ за встановленою формою №1-ПДВ, додаток 1 (п. 7 розділу III Положення №978), до ДПС за місцезнаходженням підприємства.

Відмітки про досягнення обсягу 300 тис. грн (без урахування ПДВ) проставляються у п. 16 та 17 Заяви про реєстрацію платником ПДВ, а в п. 20 «До заяви додаються» наводяться дані про копії договору постачання та видаткової накладної, підписаної представниками обох сторін. Тобто, оскільки в отриманні свідоцтва платника ПДВ зацікавлене підприємство, то хоч ПКУ дозволяє подати заяву до 10 числа місяця, наступного за звітним, підприємству варто подати реєстраційні документи якомога швидше.

Богдана АНДРУЩАК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру