• Посилання скопійовано

Реєстрація платником ПДВ та її анулювання

У листі ДПАУ від 14.02.2011 р. №4021/7/16-14171 податковий орган надає Методичні рекомендації (далі — Методрекомендації), які слід враховувати органам ДПС під час проведення процедур реєстрації особи як платника податку на додану вартість та анулювання такої реєстрації2. Розгляньмо позицію контролюючого органу щодо перереєстрації та анулювання реєстрації платником ПДВ.

Перереєстрація платників ПДВ

Розділом IV Положення №9783 установлено перелік підстав та порядок перереєстрації платника ПДВ. Якщо зміни не пов'язані з припиненням платника ПДВ, проводиться перереєстрація та заміна Свідоцтва у разі виникнення змін:

1) даних платника ПДВ (коду ЄДРПОУ, податкового номера, який надається органом ДПС4);

2) найменування (прізвища, імені, по батькові);

3) місцезнаходження (місця проживання) платника ПДВ (додатково див. пункт 4 розділу IV Положення №978).

Податковий орган видає платникові ПДВ нове Свідоцтво (за новим номером), індивідуальний податковий номер залишається за платником ПДВ до моменту анулювання реєстрації. Дата реєстрації особи як платника ПДВ не змінюється. Аналогічно замість зіпсованого, зношеного або втраченого Свідоцтва видається нове Свідоцтво (за новим номером) відповідно до п. 4.6 розділу IV Положення №978.

За процедурами перереєстрації здійснюється також реєстрація платником ПДВ новоутвореної юридичної особи, утвореної в результаті перетворення, за умови що датою держреєстрації утвореної особи є дата держреєстрації платника ПДВ — юрособи, припиненої в результаті перетворення (див. п. 16 розділу III Положення №978). В усіх інших випадках реорганізації (злиття, приєднання, виділення, поділу) за нормами п. 183.17 ПКУ особа реєструється платником ПДВ як інша новоутворена особа. Пам'ятайте: вимоги щодо умовного продажу в останньому звітному періоді в разі реорганізації не виконуються (див. п. 184.7 ПКУ).

Після виникнення зазначених вище змін платник ПДВ зобов'язаний протягом 20 днів (у Положенні №978 не уточнюється — календарних чи робочих) подати до органу державної податкової служби Свідоцтво, всі засвідчені копії та додаткову реєстраційну заяву5 з позначкою «Перереєстрація».

За загальним правилом, якщо у заяві про перереєстрацію не зазначено бажану дату перереєстрації, датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання старого буде останній день строку у 10 робочих днів.

Залежно від того, зазначена платником ПДВ бажана дата перереєстрації чи ні, буде визначено дату анулювання старого Свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ та дату початку дії нового Свідоцтва.

1 З документом можна ознайомитися у «ДК» №11/2011.

2 У попередній публікації нами було розглянуто позицію податківців щодо добровільної та обов'язкової реєстрації особи платником ПДВ (див. у «ДК» №11/2011).

3 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. №978.

4 Податковий номер платника податків не змінюється протягом усього періоду перебування на обліку в органах ДПС, за винятком випадків зміни коду за ЄДРПОУ або реєстраційного номера облікової картки платника податків (п. 2.5 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. №979).

5 За формою №1-ПДВ (додаток 1 Порядку №978) — звичайна заява, яка подається під час реєстрації платником ПДВ.

Відповідно до п. 2 розділу IV Положення №978 особа має право у розділі 18 додаткової реєстраційної заяви (ф. №1-ПДВ) зазначити бажану дату початку дії нового Свідоцтва та дату анулювання старого. Але ця дата має бути ранішою, аніж дата закінчення терміну у 10 р. д. після отримання заяви органом ДПС.

Як повідомляється у Методрекомендаціях, за умови що бажану дату перереєстрації зазначено і на момент обробки на центральному рівні така дата:

1) ще не настала, то датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання старого буде бажана дата реєстрації;

2) настала на момент обробки заяви, або платником ПДВ у розділі 18 заяви про перереєстрацію зазначено «протягом 10 р. д.»1 — датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання старого буде дата внесення відповідного запису до реєстру платників ПДВ.

1 У цьому разі орган ДПС має внести до реєстру платників ПДВ до поля «бажана дата» дату отримання заяви про перереєстрацію.

Приклад 1 Заяву про перереєстрацію подано 01.04.2011 р., про що свідчить дата у розділі 20 додаткової заяви форми №1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація». Дата реєстрації платником ПДВ не змінюється. Датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання старого Свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ є останній день строку у 10 р. д. від дня отримання додаткової заяви — 15.04.2011 р.

Приклад 2 Особою у заяві про перереєстрацію зазначено бажану дату початку дії нового Свідоцтва — 11.04.2011 р. На момент розгляду заяви про перереєстрацію платника ПДВ така дата ще не настала, датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання старого Свідоцтва буде 11.04.2011 р.

Приклад 3 У розділі 18 заяви, яку подано до органу ДПС 01.04.2011 р., зазначено «протягом 10 робочих днів». Датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання старого Свідоцтва буде дата внесення відповідного запису до Реєстру.

У період перереєстрації, до початку дії нового Свідоцтва, платник ПДВ використовує реквізити старого Свідоцтва.

Увага! Покупцям — платникам ПДВ не зайвим буде перевірити своїх контрагентів-продавців на чинність Свідоцтва (орган ДПС не пізніше 2, 12 та 22 числа кожного місяця оприлюднює такі дані на веб-сайті www.sta.gov.ua), це в інтересах самого покупця! Адже отримана ПН з нечинними реквізитами ставить під загрозу ПК. Хоча до переліку обов'язкових реквізитів (див. п. 201.1 ПКУ) номер Свідоцтва не входить. З іншого боку, чи можна вважати таку ПН оформленою з порушеннями вимог? Відповідно до п. 198.6 ПКУ сплачені (нараховані) суми ПДВ за ПН, оформленою з порушеннями, не відносяться до складу ПК.

Анулювання реєстрації платників ПДВ

Розділом V Положення №978 установлено перелік підстав та порядок анулювання реєстрації платника ПДВ. Анулювання реєстрації платника ПДВ може здійснюватися добровільно, тобто за заявою самого платника ПДВ на підставах, визначених у пп. «а» — «и» п. 184.1 ПКУ. А може — за ініціативою органів ДПС. Таке анулювання здійснюється на підставах, визначених у пп. «б» — «и» п. 184.1 ПКУ. Податкові органи провадять постійний моніторинг платників ПДВ, включених до Реєстру, та за наявності відповідних підстав приймають рішення про анулювання їх реєстрації.

Якщо анулювання здійснюється за бажанням платника ПДВ, то він має подати заяву про анулювання за формою №3-ПДВ (додаток 5 Положення №978) до податкового органу за місцем перебування на обліку. Разом із поданням заяви платник ПДВ зобов'язаний повернути Свідоцтво та всі засвідчені копії Свідоцтва. Якщо реєстрація анулюється за ініціативою органу ДПС, платник ПДВ зобов'язаний разом із супровідним листом повернути Свідоцтво та всі засвідчені копії протягом 20 к. д. від дня прийняття рішення про анулювання. Звертаємо увагу, що в ПКУ не зазначено, що затримка в поверненні Свідоцтва прирівнюється до неподання податкової декларації з ПДВ (у п. 9.8 Закону про ПДВ було таке застереження).

Відповідно до п. 7 розділу V Положення №978 анулювання реєстрації здійснюється на дату:

1) подання заяви;

2) підписання рішення про анулювання реєстрації1;

3) втрати особою статусу платника ПДВ;

4) є підстави для анулювання до закінчення терміну дії Свідоцтва;

5) закінчення терміну дії Свідоцтва, за день до втрати особою статусу платника ПДВ, прийняття рішення та в інших випадках.

Пам'ятайте, у п. 9 розділу II Положення №978 уточнюється: «Якщо реєстрацію особи як платника ПДВ було анульовано та відомості із Реєстру про таке анулювання були оприлюднені відповідно до цього Положення, то право доступу до таких відомостей є забезпеченим та інформація про таке анулювання вважається доведеною до відома заінтересованих осіб».

У Методрекомендаціях уточнюється, що для анулювання реєстрації за підставами, визначеними пп. «а» (загальна вартість оподатковуваних товарів/послуг за останні 12 к. м. була меншою від 300 тис. грн без ПДВ), «г» (протягом 12 послідовних податкових місяців не подає декларації та/або подає декларацію, яка свідчить про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування ПЗ чи ПК)2 п. 184.1 ПКУ, необхідно, щоб з моменту реєстрації платника ПДВ минуло щонайменше 12 повних календарних місяців.

1 Якщо не визначено граничний термін дії Свідоцтва.

2 Треба врахувати п. 1.3 розділу V Положення №978.

Платникам ПДВ, зареєстрованим добровільно, треба слідкувати за тим, щоб обсяг постачання товарів/послуг іншим платникам ПДВ за останні 12 к. м. (ПКУ не уточнюється, що це 12 місяців, протягом яких особа була зареєстрована платником ПДВ) сукупно становив не менше 50% загального обсягу постачання, бо інакше є ймовірність втратити статус платника ПДВ.

Приклад 4 Особу було добровільно зареєстровано у січні 2011 р., анулювання реєстрації платником ПДВ відбувається у липні 2011 р. Обсяги постачання товарів/послуг платника ПДВ для цілей анулювання реєстрації повинні обчислюватися за попередні 12 к. м., тобто з липня 2010 р. до червня 2011 р. (такий приклад наводиться у Методрекомендаціях).

I слід пам'ятати про обов'язок здійснювати умовний продаж за нормами п. 184.7 ПКУ, якщо на обліку залишаються товари та необоротні активи, за якими у минулому відображався ПК з ПДВ. Умовний продаж здійснюється за звичайними цінами (до 01.01.2013 р. діють норми п. 1.20 Закону про прибуток). У п. 8.1 розділу V Положення №978, втім, як і в коментованих Методрекомендаціях, передбачено, що якщо анулювання здійснюється за заявою платника, то умовне постачання здійснюється за наслідками останнього звітного періоду на дату подання заяви про анулювання. На нашу думку, якщо заява про анулювання за формою №3-ПДВ подається, приміром, 20.03.2011 р., умовний продаж треба відобразити в декларації за березень.

Як наголошено в Методрекомендаціях, якщо ж анулювання реєстрації платником ПДВ відбувається за ініціативою податкового органу, «...умовне постачання товарів та необоротних активів відображається у податковій декларації з податку на додану вартість за наслідками останнього звітного періоду (з першого дня такого останнього звітного періоду до дня анулювання реєстрації особи як платника податку на додану вартість включно)». Останнім податковим періодом є період, який розпочинається від дня, що настає за останнім днем попереднього податкового періоду, та закінчується днем анулювання реєстрації.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет Кредит»

До змісту номеру