• Посилання скопійовано

Працівник-СПД, отримуючи зарплату, може мати право на ПСП

Працівник підприємства одночасно зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності. Чи має право такий працівник на отримання податкової соціальної пільги у 2011 році?

Раніше статтею 6 Закону України від 22.05.2003 р. №889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» було визначено, що платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного із джерел в Україні від одного працедавця у вигляді заробітної плати, на суму ПСП. Водночас підпунктом «е» пп. 6.3.3 п. 6.3 ст. 6 цього Закону було зазначено, що податкову соціальну пільгу не можна було застосовувати до інших доходів платника податку, якщо він протягом звітного податкового місяця одночасно отримував доходи від підприємницької, а також іншої незалежної професійної діяльності. Тобто якщо фізична особа, зареєстрована суб'єктом підприємницької діяльності, працювала як наймана особа з одержанням зарплати, то вона не мала права на застосування до цієї зарплати податкової соціальної пільги.

На сьогодні ПКУ не містить заборони на застосування ПСП до зарплати працівників, зареєстрованих одночасно підприємцями.

Отже, тепер працівник, який є підприємцем, має право на ПСП до отриманої зарплати, якщо її розмір не перевищує 1320 грн. ПСП у такому випадку становитиме 470,50 грн. Для застосування ПСП працівник повинен подати відповідну заяву.

Зверніть увагу! Погоджується з таким твердженням і начальник відділу розгляду звернень платників Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України Тетяна Добродій. Вона також зауважує, що «на відміну від Закону №889, Податковий кодекс не містить прямої заборони щодо застосування податкової соціальної пільги до заробітної плати фізособи, яка одночасно зареєстрована підприємцем (отримує доходи від підприємницької діяльності)» (див. «Податковий, банківський, митний консультант», 31 січня 2011 р., №3 (794), с. 9).

Максим ВОЙЦЕХОВСЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру