• Посилання скопійовано

Норми ПКУ, які визначають види, розміри та суб'єктів відповідальності, не мають зворотної дії у часі

Які санкції можуть бути застосовані за порушення податкового законодавства, вчинені до набрання чинності ПКУ, якщо ці порушення було виявлено вже після набрання ним чинності?

У зв'язку з набранням чинності ПКУ обов'язково виникатимуть ситуації, коли за наслідками проведення податкових перевірок після 01.01.2011 р. виявляються порушення податкового законодавства, вчинені до набрання ним чинності. У таких випадках, зважаючи на неоднакові розміри відповідальності за окремі порушення податкового законодавства, що містяться у Законі №2181 та ПКУ, актуальним є питання: санкції якого саме закону застосовуватимуться до порушника?

За загальновизнаним принципом права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі. Дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється із втратою ним чинності. Тобто до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце.

Такого висновку можна дійти виходячи зі ст. 58 Конституції, яка свідчить, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Тобто щодо юридичної відповідальності застосовується новий закон або інший нормативно-правовий акт, що пом'якшує або скасовує відповідальність особи за вчинене правопорушення під час дії нормативно-правового акта, яким визначались поняття правопорушення і відповідальність за нього.

Однак зазначимо, що згідно з рішенням Конституційного суду України від 09.02.99 р. №1-рп/99 ця норма Конституції стосується фізичних осіб і не поширюється на юридичних осіб. Але це не означає, що цей конституційний принцип не може поширюватись на закони та інші нормативно-правові акти, які пом'якшують або скасовують відповідальність юридичних осіб. Проте надання зворотної дії у часі таким нормативно-правовим актам може бути передбачене шляхом прямої вказівки про це в законі або іншому нормативно-правовому акті. Щодо ПКУ, то він не містить вказівок на те, що його норми поширюватимуться на відносини, що були до набрання ним чинності.

Отже, норми ПКУ, які визначають види, розміри та суб'єктів відповідальності, не мають зворотної дії у часі. Їх дія починається з моменту набрання чинності ПКУ, тобто з 01.01.2011 р., і припинятиметься із втратою ним чинності. При виникненні зазначеної у запитанні ситуації (порушення податкового законодавства мали місце до набрання чинності ПКУ, але виявлені після набрання ним чинності), бажають чи не бажають цього податківці чи порушники, порушники притягуватимуться до відповідальності згідно з нормами того закону, який діяв на момент вчинення правопорушення, тобто відповідно до Закону №2181.

Максим ВОЙЦЕХОВСЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру