• Посилання скопійовано

При внесенні майна до СФ в обмін на корпоративні права ПДВ залежить від того, чи є інвестор платником ПДВ

Чи є об'єктом обкладення ПДВ операції із внесення майна до статутного фонду юридичної особи в обмін на корпоративні права?

Об'єктом обкладення ПДВ, зокрема, є операції з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України (див. пп. «а» п. 185.1 ПКУ).

Постачання товарів — це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (див. пп. 14.1.191 ПКУ).

Тобто операція внесення майна до СФ юрособи належить безпосередньо до операцій постачання товарів.

Але те, чи виникатиме об'єкт обкладення ПДВ такої операції, залежить і від того, хто саме вносить майно до СФ. Тут можливі такі варіанти.

1. Iнвестор — фізична особа, неплатник ПДВ або юридична особа — «єдиноподатник», неплатник ПДВ. У такому випадку при внесенні майна до СФ підприємства-емітента об'єкта обкладення ПДВ не виникатиме, бо у неплатника ПДВ в цій ситуації немає обов'язку нараховувати ПЗ з ПДВ.

2. Iнвестор — фізособа-підприємець, платник ПДВ, або юридична особа на загальній системі оподаткування — також платник ПДВ. У такому випадку операція із внесення майна до статутного фонду підприємства-емітента в обмін на корпоративні права є об'єктом обкладення ПДВ. Водночас при такій операції емітент матиме право на ПК. Але за умови, що майно використовуватиметься в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку (ст. 198 ПКУ). Для підтвердження ПК слід мати податкову накладну.

Мар'яна КОНДЗЕЛКА, головний редактор тижневика «Дебет-Кредит»

До змісту номеру