• Посилання скопійовано

З 01.01.2011 р. можна включати до ПК суму ПДВ, сплаченого (нарахованого) при придбанні легкового авто

Підприємство у січні придбало легковий автомобіль, який буде включено до основних виробничих фондів підприємства. Як правильно відобразити таке придбання у податковому обліку? Чи є обмеження щодо включення ПДВ до складу ПК у 2011 році?

З року в рік підприємства стикалися із забороною відносити до складу податкового кредиту (далі — ПК) суми ПДВ, сплачені (нараховані) під час придбання легкового автомобіля. З одного боку, норма Закону про ПДВ забороняла відносити до ПК суму ПДВ, сплачену при купівлі легкових автомобілів, що включаються до складу ОФ, а з іншого, — дозволяла відносити таку суму до валових витрат (далі — ВВ) підприємства (пп. 7.4.2 Закону про ПДВ). Але і віднести таку суму до ВВ підприємства не мали змоги, оскільки норми Закону про прибуток цього не передбачали. Вирішуючи таку суперечність, податківці неодноразово наголошували, що суми ПДВ, сплачені (нараховані) під час купівлі легкових автомобілів для використання у власній госпдіяльності, не можуть ні відноситись до складу ПК, ні відображатись у складі ВВ (листи ДПАУ від 27.07.2005 р. №14787/7/15-1117 («ДК» №32/2005), від 01.12.2005 р. №23995/7/16-1517, від 09.03.2006 р. №4280/7/17-0717 («ДК» №14/2006).

Але з 01.01.2011 р. Закон про ПДВ втратив чинність, і до операцій, проведених після цієї дати, повинні застосовуватися норми Податкового кодексу України (далі — ПКУ). ПКУ не містить заборон щодо віднесення до ПК сум ПДВ, сплачених (нарахованих) під час придбання легкових автомобілів. Слід лише пам'ятати, що ПК за такою операцією виникає, якщо таке авто купується з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку (п. 198 ПКУ). Для підтвердження ПК слід мати податкову накладну.

Щодо обліку з податку на прибуток, то у I кварталі залишаються чинними норми Закону про прибуток. Згідно зі ст. 8 такий автомобіль буде віднесено до групи 2 ОФ.

Але зверніть увагу! Згідно з нормами пп. 8.3.2 Закону про прибуток, нарахування амортизації має початися лише з II кварталу. А з II кварталу при обкладенні операцій податком на прибуток вже застосовуватимуться норми розділу III ПКУ. Тому звертаємо увагу на п. 145.1 ПКУ, яким передбачено, що такий автомобіль буде включено до групи 5 ОЗ з мінімально допустимим строком корисного використання — 5 років. Амортизація нараховуватиметься щомісяця окремо на кожен об'єкт (див. пункти 146.2 та 146.3 ПКУ).

Крім того, варто звернути увагу також на п. 6 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, згідно з яким з II кварталу «Вартість, яка амортизується, по кожному об'єкту основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів визначається як первісна (переоцінена) з урахуванням капіталізованих витрат на модернізацію, модифікацію, добудову, дообладнання, реконструкцію тощо, а також суми накопиченої амортизації за даними бухгалтерського обліку на дату набрання чинності розділом III цього Кодексу».

Мар'яна КОНДЗЕЛКА, головний редактор тижневика «Дебет-Кредит»

До змісту номеру