• Посилання скопійовано

Щодо окремих питань застосування спрощеної системи оподаткування суб'єктами малого підприємництва — юридичними особами (витяг)

Лист ДПАУ від 29.12.2010 р. №29263/7/15-0117

Щодо окремих питань застосування спрощеної системи оподаткування суб'єктами малого підприємництва — юридичними особами (витяг)

Суттєво. Задекларовані в Розрахунку сплати єдиного податку суми ЄП за звітні періоди 2011 року сплачуються до місцевих бюджетів у розмірі 43% від загальної нарахованої суми.

! Суб'єктам малого підприємництва — юрособам

<...> Податковим кодексом України збережено спрощену систему оподаткування для суб'єктів малого підприємництва — юридичних осіб.

Так, підрозділом 8 розділу XX Податкового кодексу України дія Указу Президента України від 3 липня 1998 року №727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» (у редакції Указу від 28.06.99 р. №746/99) (далі — Указ) продовжена до внесення змін до розділу XIV Податкового кодексу України в частині оподаткування суб'єктів малого підприємництва.

Відповідно до ст. 4 Указу суб'єкти підприємницької діяльності — юридичні особи сплачують єдиний податок щомісяця не пізніше 20 числа наступного місяця. Відділення Держказначейства України наступного дня після надходження коштів перераховують суми єдиного податку у таких розмірах:

до Державного бюджету України — 20 відсотків;

до місцевого бюджету — 23 відсотки;

до Пенсійного фонду України — 42 відсотки;

на обов'язкове соціальне страхування — 15 відсотків (у тому числі до Державного фонду сприяння зайнятості населення — 4 відсотки) для відшкодування витрат, які здійснюються відповідно до законодавства у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, а також витрат, зумовлених народженням та похованням.

Проте статтею 10 розділу I Податкового кодексу єдиний податок віднесено до місцевих податків, тому у подальшому розподіл єдиного податку, сплаченого до бюджету юридичними особами, між Державним та місцевими бюджетами не здійснюватиметься, а перераховуватиметься до місцевих бюджетів.

Підрозділом 8 глави XX ПКУ також установлено, що єдиний податок сплачується на рахунок відповідного бюджету в розмірі частини єдиного податку, що підлягає перерахуванню до бюджетів відповідно до норм Указу (крім єдиного податку, який сплачується у січні 2011 року за останній звітний (податковий) період 2010 року). При цьому розподіл коштів єдиного податку на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та/або до Пенсійного фонду України Державним казначейством України не здійснюється;

Нарахування, обчислення та сплата єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування здійснюються суб'єктами малого підприємництва, які сплачують єдиний податок відповідно до Указу в порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Таким чином, задекларовані в Розрахунку сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва — юридичною особою (далі — Розрахунок) за звітні періоди 2011 року суми єдиного податку сплачуються платниками до місцевих бюджетів у розмірі 43 відсотків від загальної нарахованої суми, а єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування — на окремий рахунок, відкритий Державним казначейством України у порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Водночас пунктом 4 підрозділу 8 розділу XX Податкового кодексу України передбачено, що зарахування до бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування (у тому числі пенсійного страхування) єдиного податку, який сплачується у січні 2011 року за останній звітний (податковий) період 2010 року, здійснюється у порядку та на умовах, які діяли до 1 січня 2011 року.

Враховуючи наведене, суми єдиного податку, задекларовані в Розрахунку за IV квартал 2010 року, сплачуються не пізніше 20 січня 2011 року у повному обсязі на окремий рахунок відділень Державного казначейства України. Відділення Державного казначейства України, відповідно до зазначеної норми Податкового кодексу України, зобов'язані здійснити розподіл отриманих коштів на умовах діючого Указу. <...>

Заступник голови О. ЛЮБЧЕНКО

До змісту номеру