• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 12.01.2011 р. №674/7/16-1417

У пункті 180.1 ПКУ, що роз'яснює, хто для цілей оподаткування є платником ПДВ, використовується поняття «особа». Визначення цього терміна для застосування розділу V «Податок на додану вартість» наводиться у пп. 14.1.139 ПКУ. Зокрема, у визначенні цього поняття передбачено, що зареєстрованою особою1 може бути: «фізична особа (громадянин України, іноземець та особа без громадянства), яка здійснює діяльність, що належить згідно із законодавством до підприємницької (крім фізичних осіб, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва відповідно до законодавства), та/або ввозить товари на митну територію України». Аналогічна умова передбачена п. 1 ч. 1 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ. З 01.01.2011 р. платник єдиного податку — фізособа не є платником ПДВ з операцій з постачання товарів та послуг, місце надання яких розташоване на митній території України. Навіть коли обсяги оподатковуваних операцій з постачання товарів (послуг), що підлягають оподаткуванню, за останні 12 к. м. перевищують 300 тис. грн (без ПДВ), це підтверджується п. 181.1 ПКУ.

Проте ця умова не звільняє підприємця від сплати податку у разі ввезення товарів на митну територію України в митному режимі імпорту. Пунктом 8 Постанови №5072 передбачено, що у разі імпортування товарів на митну територію України фізособа — платник ЄП сплачує імпортний ПДВ на загальних підставах.

У новому законодавстві немає умови щодо добровільної реєстрації платником ПДВ — суб'єктом малого підприємництва. Як слушно зауважено у коментованому листі, реєстрація таких платників ПДВ анулюється на підставі пп. «в» п. 184.1 ПКУ: «будь-яка особа, зареєстрована як платник податку, реєструється як платник єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати податку на додану вартість». За нормами пп. 184.2 ПКУ анулювання реєстрації за такою підставою може здійснюватися за заявою платника ПДВ або за самостійним рішенням органу ДПС.

1 Особою, яка підлягає обов'язковій реєстрації або добровільно зареєстрована.

2 Постанова КМУ від 16.03.2000 р. №507 «Про роз'яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 р. №727».

Свідоцтво про реєстрацію платника податку вважається анульованим з дати анулювання реєстрації платника податку. Про анулювання реєстрації платника ПДВ податковий орган зобов'язаний письмово повідомити особу протягом 3 р. д. після дня анулювання такої реєстрації1 (див. п. 184.10 ПКУ, пп. 3.2.2 Положення №9782). Якщо анулювання реєстрації здійснюється за заявою платника (форма №3-ПДВ (додаток 5 до Положення №978), разом із поданням такої заяви платник ПДВ зобов'язаний повернути податковому органу Свідоцтво та всі засвідчені копії Свідоцтва. Якщо анулювання реєстрації здійснюється за ініціативою податкового органу, платник податку зобов'язаний повернути податковому органу Свідоцтво та всі його засвідчені копії разом із супровідним листом протягом 20 к. д. від дня прийняття рішення про анулювання.

Як свідчить практика, при поданні документів у 2010 році для переходу на спрощену систему у 2011 році від СПД фізособи — платника ЄП вимагалося подання заяви про добровільне анулювання реєстрації платника ПДВ. Нагадаємо, що останнім звітним періодом для таких підприємців був грудень 2010 року. За нормами п. 9.8 Закону про ПДВ3, якщо на день анулювання у платника ПДВ на обліку перебувають товарні залишки (ОФ), стосовно яких у минулому був відображений ПК, платник зобов'язаний у декларації за останній звітний період (грудень 2010 р.) визнати умовний продаж за звичайними цінами.

I наостанок. За нормами нового законодавства підприємець може бути платником ПДВ за умови, що він перебуває на загальній системі оподаткування. У цьому разі:

1) він може добровільно зареєструватися платником ПДВ, щоправда, за виконання умов, передбачених у п. 182.1 ПКУ:

а) обсяги оподатковуваних операцій менші за 300 тис. грн (без ПДВ);

б) обсяги постачання товарів/послуг іншим платникам ПДВ за останні 12 к. м. сукупно повинні становити не менше 50% загального обсягу постачання. Наразі немає роз'яснень з боку ДПС, з якого моменту визначати обсяг операцій за останні 12 к. м. Цю умову слід застосовувати до попереднього року чи відлік треба починати з 01.01.2011 р.?

2) або на нього поширюється вимога обов'язкової реєстрації4.

1 Раніше було не пізніше наступного робочого дня.

2 Наказ ДПАУ від 22.12.2010 р. №978 «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість». Чинний з 14.01.2011 р.

3 Дата набрання чинності ПКУ — 01.01.2011 р. (за винятком Розділу III).

4 У разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, у т. ч. з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 к. м., сукупно перевищує 300 тис. грн (без урахування ПДВ) (п. 181.1 ПКУ).

Зверніть увагу, визначення суми оподатковуваних операцій для обов'язкової реєстрації особи, що перейшла на загальну систему зі спрощеної, починається з періоду переходу на загальну систему оподаткування (п. 18 підрозд. 2 розділу ХХ ПКУ). Наприклад, якщо колишній підприємець — платник ЄП з сумою обсягу минулого року 400 тис. грн (що є більшою за 300 тис. грн) з 1 січня 2011 р. перейшов на загальну систему оподаткування, то відлік суми для обов'язкової реєстрації платником ПДВ починається з 1 січня 2011 року.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру