• Посилання скопійовано

Облік товару, пошкодженого внаслідок військових дій, у комітента

Комітент передав комісіонеру за договором комісії товари, які надалі були пошкоджені внаслідок військових дій. Комісіонер надав такі документи: лист ТПП України про настання форс-мажорних обставин, акт списання товару, яким визначено, що порядок та умови відшкодування товару вирішуються сторонами за відповідною домовленістю шляхом укладення додаткової угоди; лист-повідомлення про списання з обліку нереалізованих залишків товарів. Як комітентові відобразити списання пошкодженого товару в обліку?

Бухгалтерський облік

Передачу товару посередникові (комісіонерові) відображають проведенням Д-т 283 «Товари на комісії» К-т 28 «Товари». Докладніше ми описали це в «ДК» №9/2024.

Вартість втрачених товарів — це втрати, не пов’язані з операційною діяльністю підприємства, і вони є іншими витратами. Завдані підприємству збитки від знищення товарів унаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану відображають на рахунку 977 за фактичною собівартістю, зокрема проведенням Д-т 977 «Інші витрати діяльності» К-т 283 «Товари на комісії». (Інструкція №2911)

1 Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.1999 №291.

Витрати визнають відповідно до документів, наданих комісіонером (лист ТПП України/сертифікат, акт списання товару, лист-повідомлення про списання з обліку нереалізованих залишків товарів та акт звірки).

Податок на додану вартість

Тимчасово, протягом дії воєнного, надзвичайного стану, не вважаються використаними платником податку в неоподаткованих ПДВ операціях або в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, товари, придбані в оподатковуваних ПДВ операціях, знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану (п. 32-1 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

До наведених у цьому пункті операцій норми п. 198.5 ПКУ не застосовують.

Дію обставин непереборної сили засвідчує ТПП України. Листом ТПП України від 28.02.2022 №2024/02.0-7.1 підтверджено, що запровадження військового стану в Україні з 24.02.2022 до його офіційного закінчення є обставинами непереборної сили (форс-мажорними обставинами). Докладніше див. у «ДК» №8/2024.

ДПС звертає увагу на те, що платнику також доцільно окремо провести інвентаризацію, звернутися до органів ДСНС, вжити всіх можливих заходів фіксації факту пошкодження. У наведеній ситуації всі ці дії має вчинити комісіонер й отримати сертифікат ТПП України для підтвердження пошкодження товару.

Комітент також проводить у себе інвентаризацію і фіксує факт відсутності товару відповідно до документів, наданих комісіонером.

Податок на прибуток

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які визначені відповідними положеннями ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).

ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суму пошкодженого товару внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного стану.

ДПС також наголошує, що за умови виконання вимог бухгалтерського обліку щодо визнання витрат ці витрати обліковують за правилами бухгалтерського обліку.

Висновки

1. Комітент на основі документів, наданих комісіонером, списує пошкоджені товари до складу інших витрат діяльності.

2. Податкові зобов’язання з ПДВ у разі документального підтвердження пошкодження товару внаслідок військових дій відповідно до п. 198.5 ПКУ комітентом не нараховуються.

3. ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування за операціями зі списання пошкодженого товару внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного стану.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру