• Посилання скопійовано

Суть справи

Перехід на ЄП без ПДВ із загальної системи
Підприємство, платник податку на прибуток та ПДВ, переходить на єдиний податок 3-ї групи (5%), без ПДВ. Які податкові наслідки такого переходу?

Приз чи подарунок: яка акція краща?
Суб’єкти господарювання часто з метою залучення нових клієнтів проводять рекламні акції, на яких роздають усілякі товари. Але як їх краще назвати, щоб оптимізувати сплату податків?

Облік та розподіл загальновиробничих витрат
Підприємство виробляє продукцію, виконує роботи чи надає послуги. Поряд із прямими витратами на виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг воно має загальновиробничі витрати (далі — ЗВВ). Що це за витрати і як їх обліковують?

ПН обнулено — чи можна виправити?
Підприємство зробило два коригування на одну податкову накладну. Друге коригування було помилкове. Відповідно до податкової накладної товар було відвантажено у кількості 4 шт. Перший РК — повернення товару 2 шт., другий РК (помилковий) — ще одне повернення товару 2 шт., тобто підприємство вивело показники ПН у нуль. Яким чином виправити помилку?

Позовна давність у ЗЕД — як обчислити строки?
Ситуація: у 2020 році отримано товар, постачальник — Туреччина. У договорі обумовлено, що арбітраж застосовується за законодавством Туреччини. Який строк позовної давності застосовується до такого договору?

Коли включати до декларації ПК при імпорті товару
Оформлення МД щодо імпорту товару почалося 31.01.2024, а завершено 02.02.2024. Коли відображати імпортний ПДВ у декларації з ПДВ? Коли та за яким курсом оприбуткувати товар?

Борги померлого ФОПа: що робити кредиторам?
На сьогодні доволі гостро постає тема списання підприємствами заборгованості ФОПів, які померли, особливо в умовах воєнного стану та зупинених строків позовної давності. Про всі ці нюанси поговоримо далі.

Переоцінка виробничого приміщення у бухобліку
Підприємство має виробниче приміщення, що було отримано як внесок до статутного капіталу. Після зміни учасників за договором купівлі-продажу корпоративних прав новий власник провів експертну оцінку цього приміщення, яка істотно відрізняється від вартості, заявленої в статуті. Як правильно відобразити у бухобліку цю операцію: як збільшення статутного капіталу чи як дооцінку?

Допомога мобілізованим від профспілки
Як профспілкова організація може надавати допомогу військовослужбовцям без втрати неприбуткового статусу? Яку допомогу можна надавати військовослужбовцям? Відповідь податківців в ІПК від 16.01.2024 №238/ІПК/99-00-21-02-02 (див. «ДК» №10/2024) декого здивує.

БФ імпортує авто для військової частини
Благодійний фонд імпортував як гуманітарну допомогу автомобіль і передав його військовій частині. Як відобразити у бухобліку? Які документи мають бути?

Благодійна допомога працівникам компанії
Благодійна організація хоче надавати допомогу потерпілим від війни працівникам певної групи компаній та членам їхніх сімей. Чи можна уникнути при цьому сплати ПДФО та ВЗ? Розгляньмо, що відповіла ДПС в ІПК від 19.01.2024 №317/ІПК/99-00-24-03-03 (див. «ДК» №10/2024).

Облік на підставі внутрішнього акта
У вересні виконавцям-фізособам підприємство-замовник надіслало на підписання акт наданих послуг. Акт своєчасно не повернули, тому підприємство відобразило операцію на підставі внутрішнього акта. У листопаді виконавці надіслали підприємству листи, в яких не погоджуються з обсягом послуг, тому замовник склав новий акт з меншим обсягом послуг. Як відобразити це в обліку та в додатку 4ДФ до об’єднаної звітності?

Оплачувані відпустки без оплати
Мінекономіки в листі від 28.01.2024 №4706-05/6893-09 (див. «ДК» №10/2024) пояснило порядок надання оплачуваних відпусток без оплати. Міністерство наполягає, що нові правила стосуються лише відпусток, на які працівник отримав право з 24.12.2023.

Виправлення до е-авансового звіту
На підприємстві авансові звіти формують в електронній формі. Програма не дозволяє внести будь-які доповнення до звіту після затвердження його керівником, відповідно працівники не мають змоги заповнити рядок «Залишок унесений (перевитрата видана) в сумі (грн, коп.) касовий ордер/платіжна інструкція». Чи вважатиметься порушенням, якщо цей рядок не буде заповнений? І чи не призведе це у майбутньому до нарахування штрафних санкцій на підприємство під час податкових перевірок? Чи не вважатиметься порушенням, якщо на підприємстві до звітів, складених в електронній формі в програмі, долучатимуть окремі довідки із зазначенням відповідної інформації про внесений залишок / видану перевитрату?

До змісту номеру