• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Облік товару, пошкодженого внаслідок військових дій, у комітента
Комітент передав комісіонеру за договором комісії товари, які надалі були пошкоджені внаслідок військових дій. Комісіонер надав такі документи: лист ТПП України про настання форс-мажорних обставин, акт списання товару, яким визначено, що порядок та умови відшкодування товару вирішуються сторонами за відповідною домовленістю шляхом укладення додаткової угоди; лист-повідомлення про списання з обліку нереалізованих залишків товарів. Як комітентові відобразити списання пошкодженого товару в обліку?

Свердловина на підприємстві: облік води; рентна плата; перехід на облік за МСФЗ?
Підприємство виробляє міндобрива, раніше орендувало площі і мало договір із водоканалом на водопостачання та водовідведення, воду оприбутковувало згідно з рахунками водоканалу, але згодом орендувало площі в регіоні, де на території є свердловина. Чи платити рентну плату? Як оприбуткувати добуту воду? Чи потрібно переходити на МСФЗ за наявності свердловини?

Як сформувати ціну на продукцію, якщо вона доставляється та встановлюється на території покупця?
ТОВ є виробником металевих дверей і хоче взяти участь у тендері. Документацією передбачено, що закупівля згідно з накладною, без актів надання послуг на монтаж та демонтаж, до ціни товару включено демонтаж та монтаж металевих дверей. Чи можливо включити до вартості товару демонтаж та монтаж металевих дверей, надати замовникові лише накладну без акта надання послуги і зареєструвати податкову накладну лише на двері металеві?

Як нарахувати відпустку за 2022 рік, яка надається у 2024 році?
Як нараховувати щорічну відпустку працівникам за 2022 рік, яка надається їм у 2024 році? Який період брати для розрахунку?

Належність товарів до технічно складних слід визначати і за назвою, і за кодом УКТ ЗЕД
Підприємство продає споживачам мікросхеми з кодом УКТ ЗЕД 8542 31 90 00. У Переліку №231 є тільки процесори з таким самим кодом 8542 31 90 00, але назви «мікросхеми» у переліку немає. Чи належать такі мікросхеми до технічно складних побутових товарів?

До змісту номеру