• Посилання скопійовано

Що нового

НБУ знову підкоригував валютні обмеження

!  Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс чергові зміни до своєї «воєнної» Постанови від 24.02.2022 №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

Змінами, зокрема, встановлено, що банк не має права купувати іноземну валюту за дорученням клієнта-резидента (крім фізособи), який має:

кошти в іноземних валютах, розміщених на поточних та вкладних (депозитних) рахунках;

незавершені угоди щодо проведення валютних операцій на умовах «своп» з банками, за якими здійснено першу частину такої операції з продажу клієнтом іноземної валюти банку.

Клієнт-резидент (крім фізособи) з метою здійснення операції з купівлі іноземної валюти зобов’язаний на дату купівлі іноземної валюти надати банку інформацію про:

загальну суму коштів в іноземній валюті, що розміщені на його поточних і вкладних (депозитних) рахунках у банках (або їх відсутність);

продану ним іноземну валюту за першою частиною валютних операцій на умовах «своп» (сума, валюта, строк операції) за незавершеними угодами з банками;

наявність у клієнта підстав для застосування винятків, передбачених у п. 12-15, 12-16 Постанови №18.

Постанова НБУ від 20.02.2024 №24
чинна з 21.02.2024


Затверджено торговельну марку для українських товарів

!  Виробникам

Постановою КМУ «Питання популяризації товарів українського виробництва» затверджено зображення торговельної марки «Зроблено в Україні».

Державним органам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям незалежно від форми власності рекомендовано використовувати затверджене цією постановою зображення торговельної марки відповідно до технічного стандарту (брендбуку). Але цей брендбук ще тільки має розробити Мінекономіки.

Використання затвердженого зображення торговельної марки державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності здійснюється на безоплатній основі.

Постанова КМУ від 23.02.2024 №197
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.02.2024 офіційно не опублікована


Спрощено зміну цільового призначення земельних ділянок для залучення інвестицій

!  Інвесторам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.02.2024 через три місяці з цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку зміни цільового призначення земельних ділянок для залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України».

Закон, зокрема, доповнює ЗКУ положеннями, відповідно до яких під час дії воєнного стану та протягом 5 років з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або у відповідній окремій місцевості допускаються встановлення та зміна цільового призначення земельних ділянок (крім земель, віднесених до категорій природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, земель історико-культурного призначення, земель водного фонду, рекреаційного, оздоровчого, лісогосподарського призначення) на територіях за межами населених пунктів, якщо стосовно таких територій відсутня затверджена містобудівна документація на місцевому рівні, для розміщення таких об’єктів згідно з класифікатором, за яким здійснюється класифікація будівель і споруд:

промислові та складські будівлі;

нежитлові сільськогосподарські будівлі;

трубопроводи, лінії електронних комунікаційних мереж та електропередачі (крім магістральних нафтопроводів та газопроводів);

комплексні споруди промислових об’єктів (крім споруд підприємств, що здійснюють видобування, виробництво та переробку ядерних матеріалів, споруд підприємств і установок із збагачення та перероблення ядерного палива; споруд підприємств, призначених для термічного оброблення (спалювання) побутових відходів; атомних електростанцій).

Встановлення, зміна цільового призначення земельних ділянок у таких випадках здійснюється:

без дотримання вимог абз. 1 ч. 3, абз. 2 ч. 5 ст. 20 ЗКУ;

на підставі мотивованого висновку, визначеного абз. 6 пп. «а» пп. 11 п. 27 розд. X «Перехідні положення» ЗКУ.

Зміна цільового призначення земельних ділянок у зазначених випадках здійснюється за рішенням власника земельної ділянки шляхом подання ним заяви про внесення відомостей про змінене цільове призначення земельної ділянки до Державного земельного кадастру і без розроблення документації із землеустрою.

Крім цього, Закон «Про регулювання містобудівної діяльності» доповнено положеннями, згідно з якими під час дії воєнного стану та протягом 5 років з дня його припинення або скасування в Україні або у відповідній окремій місцевості допускаються встановлення та зміна цільового призначення земельних ділянок без урахування вимог ч. 3 і 4 ст. 24 цього Закону (крім земель, віднесених до категорій природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, земель історико-культурного призначення, земель водного фонду, рекреаційного, оздоровчого, лісогосподарського призначення) на територіях за межами населених пунктів, якщо стосовно таких територій відсутня затверджена містобудівна документація на місцевому рівні, для розміщення таких об’єктів згідно із класифікатором, за яким здійснюється класифікація будівель і споруд:

промислові та складські будівлі;

нежитлові сільськогосподарські будівлі;

трубопроводи, лінії електронних комунікаційних мереж та електропередачі (крім магістральних нафтопроводів та газопроводів);

комплексні споруди промислових об’єктів (крім споруд підприємств, що здійснюють видобування, виробництво та переробку ядерних матеріалів, споруд підприємств і установок із збагачення та перероблення ядерного палива; споруд підприємств, призначених для термічного оброблення (спалювання) побутових відходів; атомних електростанцій).

Закон України від 06.02.2024 №3563-IX
набере чинності 28.05.2024


Адмінпроцедуру поширено на ввезення товарів для виробництва ТЗ

!  Виробникам ТЗ

Кабмін вніс зміни до Порядку визначення товарів, що ввозяться на митну територію України для використання у промисловому виробництві моторних транспортних засобів, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2005 №1031, і Порядку ввезення на митну територію України та цільового використання деяких товарів підприємствами, які мають, створюють або модернізують виробничі потужності для промислового виробництва транспортних засобів, затвердженого постановою КМУ від 21.04.2023 №372.

Змінами, зокрема, встановлено, що, крім встановлених раніше документів, треба подавати до Мінстратегпрому і заяву. При цьому вимоги до змісту заяв, порядок їх подання, реєстрація, залишення заяв без руху, їх розгляд визначаються Законом про адмінпроцедуру.

Постанова КМУ від 23.02.2024 №201
чинна з 28.02.2024


Учасників ринку електроенергії побільшало

!  Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила зміни до Правил ринку, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №307.

Зокрема, до переліку учасників ринку електричної енергії включено агрегатора та оператора малої системи розподілу.

Крім цього, Правила доповнено положеннями, відповідно до яких укласти договір про врегулювання небалансів електричної енергії можуть виключно суб’єкти господарювання, які зареєстровані як учасники оптового енергетичного ринку.

Споживачі, що купують електричну енергію за договором постачання електричної енергії споживачу та входять до складу агрегованої групи, набувають статусу активного споживача на період дії та на умовах договору про участь в агрегованій групі, укладеного між споживачем та агрегатором відповідно до вимог цих Правил. Такі споживачі не вносяться адміністратором розрахунків до реєстру учасників ринку.

Також аналогічні зміни внесено до Правил ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №308.

Оператору ринку заборонено здійснювати діяльність з розподілу малою системою розподілу електричної енергії споживачу, а також діяльність з агрегації.

Окремі зміни до Правил ринку набирають чинності з 01.01.2025.

Постанова НКРЕКП від 22.02.2024 №370
чинна з 23.02.2024


Затверджено Положення про патентних повірених

!  Інтелектуальним власникам

Міністерство економіки України затвердило Положення про представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених).

Це Положення визначає правовий статус представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених) і регулює відносини, пов’язані з набуттям, реалізацією та припиненням права на заняття діяльністю патентного повіреного.

Положення не поширюється на представників з питань інтелектуальної власності на сорти рослин, які провадять свою діяльність відповідно до Закону «Про охорону прав на сорти рослин» та Положення про представників з питань інтелектуальної власності на сорти рослин.

Діяльність патентного повіреного є незалежною професійною діяльністю.

Патентним повіреним може бути фізособа, яка:

є громадянином України;

володіє державною мовою;

має вищу освіту у сфері інтелектуальної власності;

має вищу освіту у сфері технічних наук або не менше ніж п’ятирічний досвід практичної роботи в цій сфері — додатково для спеціалізації діяльності «винаходи та корисні моделі»;

має вищу освіту в галузі права — додатково для спеціалізації діяльності «юридичні послуги»;

має не менше ніж п’ятирічний досвід практичної роботи у сфері інтелектуальної власності.

Особа, яка визнана судом недієздатною чи обмежено дієздатною, не може бути патентним повіреним.

Крім цього, викладено у новій редакції затверджені наказом Мінекономіки від 19.07.2019 №1241:

Положення про атестаційну комісію Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (нова назва — Положення про Атестаційну комісію Національного органу інтелектуальної власності);

Положення про апеляційну комісію Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (нова назва — Положення про Апеляційну комісію Національного органу інтелектуальної власності);

Положення про Державний реєстр представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених).

Установлено, що свідоцтва представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених), видані до набрання чинності цим наказом, є дійсними.

Наказ Мінекономіки від 29.12.2023 №20599
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.02.2024 офіційно не опублікований


Нова форма акта перевірки у сфері надання послуг поштового зв’язку

!  Поштовикам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій; радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, виклала в новій редакції уніфіковану форму акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері надання послуг поштового зв’язку, затвердженого постановою НКЕК від 05.04.2023 №130.

В уніфікованій формі акта міститься вичерпний перелік питань щодо проведення заходу державного нагляду (контролю).

Постанова НКЕК від 27.12.2023 №496
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.02.2024 офіційно не опублікована


Особливості надання адмінпослуг НКЦПФР в умовах воєнного стану

!  Учасникам ринку ЦП і фондового ринку

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку визначила особливості надання адміністративних послуг НКЦПФР у період дії воєнного стану.

Зокрема, встановлено, що у період дії воєнного стану заява та документи для надання адміністративної послуги подаються до НКЦПФР відповідно до нормативно-правових актів НКЦПФР із наданням опису переліку поданих документів.

У період дії воєнного стану заява та документи для надання адміністративної послуги подаються до НКЦПФР:

у паперовій формі — на адресу: вул. Князів Острозьких, 8, корпус 30, м. Київ, 01010;

в електронній формі — засобами КІС за покликанням: kis.nssmc.gov.ua.

Заява та документи, подані у паперовій або електронній формі, повинні містити підпис заявника.

Підпис електронних документів, створених заявником в електронній формі або створених заявником як електронна копія паперового документа (сканкопія), здійснюється із застосуванням:

для юрособи — електронного підпису уповноваженої особи заявника, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа, який повинен містити ідентифікаційні дані юрособи — заявника, представником якого є уповноважена особа (повне або офіційне скорочення найменування та ідентифікаційний код юрособи);

для фізособи — електронного підпису заявника, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа, який повинен містити ідентифікаційні дані фізособи.

У випадках подання заяви та документів засобами КІС взаємодія між НКЦПФР і заявником здійснюється засобами КІС відповідно до документа нормативно-технічного характеру, затвердженого НКЦПФР.

Рішення НКЦПФР від 22.02.2024 №223
чинне з 23.02.2024


Особам під санкціями переплату податків не повернуть

!  Платникам податків

Міністерство фінансів України внесло зміни до Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, затвердженого наказом Мінфіну від 11.02.2019 №60.

Зокрема, Порядок доповнено положенням (новий пункт 3 розділу I), відповідно до якого не підлягають поверненню помилково та/або надміру сплачені суми грошових зобов’язань та пені платникам податку, щодо яких у порядку, встановленому Законом «Про санкції», прийняті рішення про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), протягом строку застосування таких санкцій.

Наказ Мінфіну від 08.02.2024 №52
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.02.2024 офіційно не опублікований


Видача ліцензії на профдіяльність на ринках капіталу як електронна адмінпослуга

!  Учасникам ринків капіталу

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до Порядку видачі, зупинення дії та анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності на ринках капіталу, затвердженого рішенням НКЦПФР від 21.10.2021 №982.

Зокрема, визначено, що адмінпослуга НКЦПФР з видачі ліцензії надається з урахуванням вимог, визначених Порядком надання адміністративних послуг Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, затвердженим рішенням НКЦПФР від 17.11.2021 №1124.

Подання заявником до НКЦПФР та відправлення НКЦПФР заявнику повідомлень та документів, передбачених Порядком видачі, зупинення дії та анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності на ринках капіталу або ліцензійними умовами, здійснюється в електронній формі з урахуванням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг офіційним каналом зв’язку засобами, визначеними окремим документом нормативно-технічного характеру, інформація про які оприлюднена на офіційному вебсайті НКЦПФР, відповідно до вимог цього документа.

У пакеті документів, подання яких до НКЦПФР передбачено цим Порядком або ліцензійними умовами, кожний документ, створений в електронній формі або створений як електронна копія паперового документа (сканована копія), має бути окремим файлом у текстовому форматі, вид якого обирається заявником самостійно, якщо інше не встановлено цим Порядком або ліцензійними умовами, із застосуванням КЕП уповноваженої особи заявника, який повинен містити ідентифікаційні дані юрособи-заявника, представником якої є така особа, на кожному окремому електронному документі.

Повідомлення та документи, які відповідно до вимог цього Порядку відправляються НКЦПФР заявнику офіційним каналом зв’язку, підписуються із застосуванням КЕП уповноваженої особи НКЦПФР.

Тими часом до цього рішення внесено деякі зміни рішенням НКЦПФР від 19.02.2024 №202.

Рішення НКЦПФР від 26.01.2024 №105
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.02.2024 офіційно не опубліковане

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру