• Посилання скопійовано

Як нарахувати відпустку за 2022 рік, яка надається у 2024 році?

Як нараховувати щорічну відпустку працівникам за 2022 рік, яка надається їм у 2024 році? Який період брати для розрахунку?

Розрахунковий період

Обчислюють середню заробітну плату для оплати часу відпусток шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за фактично відпрацьований період (розрахунковий період) на відповідну кількість календарних днів розрахункового періоду (п. 7 Порядку №1001). Тобто з цієї норми зрозуміло, що незалежно від того, за який робочий рік надається відпустка працівнику, для розрахунку потрібно брати попередні 12 місяців перед місяцем надання відпустки.

1 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.1995 №100.

Тож при вибутті працівника у щорічну оплачувану відпустку в лютому 2024 році розрахунковим періодом буде лютий 2023 — січень 2024 рр.

Нарахування

За загальним правилом, згідно з п. 2 Порядку №100, обчислюють середню заробітну плати для оплати часу, зокрема, відпусток виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання такої відпустки.

Для визначення середньої зарплати потрібно підсумувати зарплату працівника за попередні 12 місяців, поділивши результат на кількість днів у розрахунковому періоді (365 календарних днів). Отриманий результат множать на кількість календарних днів відпустки, внаслідок чого отримують суму відпусткових.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру