• Посилання скопійовано

Послуги з управління паливом за паливною карткою та адміністрування пального

Підприємство «А» протягом строку лізингу авто, які належать підприємству «Б», отримує послуги сервісного обслуговування, а саме послуги з управління паливом за паливною карткою, адміністрування пального (отримує паливні картки для заправляння транспортного засобу пальним) від підприємства «Б». Підприємство «Б» не здійснює реалізацію пального. Продавцем палива є підприємство «С». Чи треба підприємству «А» вести шляхові та маршрутні листи та на яких підставах? Як підприємству «А» обліковувати на балансі паливо, якщо підприємству «Б» сплачуються послуги сервісного обслуговування? Чи має підприємство «А» право відображати послуги сервісного обслуговування на 92 (93 рахунку)?

Складання шляхових та маршрутних листів

Про те, якими мають бути первинні документи про роботу автомобілів для потреб списання пального, ми написали в «ДК» №19/2023. Це може бути подорожній лист автомобіля або інший первинний документ, який виконує такі самі функції.

Якщо послуги сервісного обслуговування вже включають складання такого первинного документа у паперовій або електронній формі, який підтверджує роботу автомобілів та використання ними палива, то ще один такий документ складати не потрібно. Якщо ж навпаки, послуги сервісного обслуговування не передбачають складання первинного документа про роботу автомобілів, підприємство «А» має подбати про це самостійно. Про те, як складати такі документи, ми написали у вищезгаданому матеріалі.

Підставою для складання первинного документа є сама господарська операція використання автомобілів у діяльності підприємства. Своєю чергою, первинний документ про роботу автомобілів є підставою для бухобліку витрат пального та нарахування зарплати водіям.

Маршрутний лист — це синонім подорожнього листа і виконує ті самі функції первинного документа про роботу автомобіля.

Облік палива у разі оплати сервісного обслуговування

Споживання й оплата послуг сервісного обслуговування, які надаються третьою особою — підприємством «Б», не впливає на порядок бухобліку придбання та використання палива у постачальника — підприємства «С». Про облік придбання палива ми написали у «ДК» №19/2023.

Відображення послуг сервісного обслуговування

Підприємство зобов’язане дотримуватися принципів бухобліку, зокрема принципу повного висвітлення: фінансова звітність має містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки господарських операцій та подій, здатних вплинути на рішення, що приймаються на її основі (ст. 4 Закону про бухоблік1). Це означає, що абсолютно всі витрати підприємства слід відобразити на рахунках бухобліку.

1 Закон України від 16.07.1999 №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Вибір рахунку для обліку витрат на послуги сервісного обслуговування залежить від сфери, в якій використовують автомобілі, прийняті у лізинг. Зокрема, якщо автомобілі використовують у виробництві, то всі витрати на їх утримання списують на рах. 91, а якщо їх використовують з адміністративною чи збутовою метою, — відповідно на рах. 92 чи 93. Якщо автомобілі використовують в іншій операційній діяльності, то витратний рахунок буде 949.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру