• Посилання скопійовано

Благодійні внески від іноземців через LiqPay

Чи може благодійний фонд приймати благодійні внески від фізосіб зі США та Японії на свій поточний рахунок через LiqPay?

Неприбутковим організаціям, зокрема благодійним фондам, не заборонено користуватися послугами еквайрингу для приймання платежів, у тому числі благодійних внесків. Технології еквайрингу дозволяють приймати платежі з будь-якої країни світу. Докладніше про еквайринг ми написали в «ДК» №6/2022.

Чи повинен БФ реєструвати такі внески через РРО?

Відповідно до ст. 3 Закону про РРО1, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані:

— проводити розрахункові операції на повну суму купівлі (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій тощо;

1 Закон України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

— надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням Інтернету, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ установленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений у паперовій та/або електронній формі тощо.

Як бачимо, Закон про РРО вимагає застосовувати РРО лише у разі продажу товарів (надання послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операцій з приймання готівки для подальшого її переказу.

На відміну від цього, БФ отримує цільові кошти для того, щоб досягати мети своєї діяльності, і витрачає виключно на статутні цілі. Цільові надходження, що їх отримує неприбуткова організація через банківські електронні системи, не є операціями з продажу товарів чи послуг, тому застосовувати РРО для цих операцій не потрібно.

Але звертаємо увагу, що у разі здійснення операцій з продажу товарів чи послуг з оплатою готівкою або платіжними картками неприбуткова організація має застосовувати РРО на загальних підставах.

Отже, БФ може користуватися послугами еквайрингу як для приймання благодійних внесків, так і в разі продажу товарів/послуг, і лише у другому випадку потрібно буде реєструвати оплати від покупців через РРО.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру