• Посилання скопійовано

Роз’яснення щодо показників форми державного статистичного спостереження №31-авто (квартальна) «Звіт про перевезення вантажів автомобільним транспортом за видами вантажів»

Роз’яснення Державної служби статистики України від 07.09.2023 №19.1.2-12/24-23

Суттєво. Держстат оновив роз’яснення щодо складання форми статспостереження №31-авто (квартальна) «Звіт про перевезення вантажів автомобільним транспортом за видами вантажів».

!  Вантажним автоперевізникам

I. Загальні положення

1. Ці Роз’яснення містять інформацію щодо показників форми державного статистичного спостереження №31-авто (квартальна) «Звіт про перевезення вантажів автомобільним транспортом за видами вантажів» (далі — форма).

2. Показники форми характеризують:

обсяг перевезених вантажів автомобільним транспортом, зокрема в міжнародному сполученні та за класифікацією видів вантажів;

вантажообіг автомобільного транспорту, зокрема в міжнародному сполученні.

3. Показники форми не містять даних про роботу рухомого складу для власних потреб юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів і роботу власного рухомого складу, який передано в оренду (без водія) іншим юридичним та фізичним особам і документальний облік роботи яких вони виконують.

4. Показники форми містять дані за квартал звітного року окремо та не включають величину коригування за попередні квартали.

5. Форма відображає показники, сформовані з використанням даних первинних документів, зокрема:

товарно-транспортної накладної (типова форма №1-ТН);

товарно-транспортної накладної на переміщення спирту етилового (форма №1-ТН (спирт));

товарно-транспортної накладної на переміщення високооктанових кисневмісних домішок (форма №1-ТН (вкд));

товарно-транспортної накладної на переміщення алкогольних напоїв (форма №1-ТН (алкогольні напої));

спеціалізованої товарної накладної на перевезення молочної сировини (форма №1-ТН (МС));

товарно-транспортної накладної на відпуск хлібобулочних виробів (форма №1-ТТН (хліб));

товарно-транспортної накладної на відпуск нафтопродуктів (нафти) (форма №1-ТТН (нафтопродукт));

товарно-транспортної накладної при перевезенні деревини автомобільним транспортом (форма №1-ТТН-ліс);

міжнародної автомобільної накладної CMR;

примірного договору на перевезення вантажів автомобільним транспортом у міському та міжміському сполученні;

плану перевезень вантажів автомобільним транспортом;

плану роботи з перевезення вантажів автомобільним транспортом на умовах оплати за автомобілегодини.

6. Значення показників щодо перевезення вантажів і перевезення вантажів за видами мають формат представлення в числах із двома десятковими знаками після коми.

II. Інформація щодо відсутності даних

У випадку відсутності даних у формі може зазначатися одна з нижченаведених причин:

не здійснюється вид економічної діяльності, який спостерігається (може бути у випадках відсутності діяльності за видом економічної діяльності, який спостерігається);

одиниця припинена або перебуває в стадії припинення (може бути у разі здійснення процедури припинення юридичної особи, що не пов’язано з реорганізацією (приєднання, злиття, поділ, перетворення), а саме: рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи; судове рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов’язане з її банкрутством; початок процесу проведення спрощеної процедури припинення юридичної особи шляхом її ліквідації; рішення державного органу про припинення юридичної особи в результаті ліквідації; унесення судового рішення про порушення провадження у справі про банкрутство юридичної особи або визнання юридичної особи банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; державна реєстрація припинення юридичної особи, що не пов’язана з реорганізацією);

здійснюється сезонна діяльність або економічна діяльність, пов’язана з тривалим циклом виробництва (може бути в разі здійснення сезонної діяльності);

тимчасово призупинено економічну діяльність через економічні чинники/карантинні обмеження (може бути в разі тимчасового призупинення економічної діяльності в цілому по одиниці через економічні чинники, карантинні обмеження);

проведено чи проводиться реорганізація або передано виробничі фактори іншій одиниці (може бути у випадках здійснення процедури припинення юридичної особи у зв’язку з реорганізацією (приєднання, злиття, поділ, перетворення) за наявності рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації; державна реєстрація припинення юридичної особи у зв’язку з реорганізацією; продаж/надання в оренду (повністю або частково виробничих факторів або передачі права управління виробничими факторами іншій одиниці);

відсутнє явище, яке спостерігається (може бути в разі відсутності явища, яке спостерігається; відсутності специфічного об’єкта спостереження (певних матеріально-технічних ресурсів)).

III. Показники щодо перевезення вантажів та перевезення вантажів за видами

1. Показник «Обсяг перевезених вантажів» містить інформацію про обсяг перевезених вантажів (тис. т) вантажними автомобілями, а також пікапами та фургонами на шасі легкових автомобілів і на автопричепах, у тому числі в міжнародному сполученні (вивезення із країни, ввезення в країну, перевезення вантажів за кордоном), на власному й орендованому транспортному засобі, на комерційній основі (тобто за плату), за договорами й разовими замовленнями, які сплачені через філії та представництва банку, при цьому інформація щодо підпорядкування підприємства та його клієнта не має значення. Показник обсягу перевезених вантажів містить інформацію про перевезені вантажі за фактичною вагою вантажу (брутто) за кожну поїздку з урахуванням роботи автопричепів за підтвердженням первинних документів на списання та оприбуткування вантажу, товарно-транспортної накладної або розрахунково (як виняток) за класом вантажу та вантажністю.

Дані за показником щодо обсягу перевезених вантажів у міжнародному сполученні можуть бути меншими або дорівнювати даним за показником щодо обсягу перевезених вантажів за всіма видами сполучення.

Дані за показником щодо обсягу перевезених вантажів можуть бути меншими даних за показником щодо вантажообігу, але в окремих випадках, наприклад, якщо відстань перевезення становить менше 1 км, дані щодо обсягу перевезених вантажів можуть дорівнювати або бути більшими показника щодо вантажообігу.

Якщо відображено дані за показником щодо обсягу перевезених вантажів, то зазначено дані за показником щодо вантажообігу.

Якщо відображено дані за показником щодо вантажообігу, то зазначено дані за показником щодо обсягу перевезених вантажів, але в окремих випадках, наприклад, якщо одиниця вимірювання показника менша, ніж та, що передбачена формою, дані щодо обсягу перевезених вантажів уміщують «0» або не відображаються.

2. Показник «Вантажообіг» містить інформацію про вантажообіг (тис. ткм), визначений як сума вантажообігу за кожен день здійснення вантажних перевезень у звітному періоді.

Приклади розрахунку вантажообігу за день.

Приклад 1. За день було виконано три поїздки одним вантажним автомобілем. Перша поїздка: перевезено 2 т вантажу на відстань 30 км; друга поїздка: перевезено 3 т вантажу на відстань 50 км; третя поїздка: перевезено 4 т вантажу на відстань 35 км.

Обсяг перевезених вантажів за день становить: 2 т + 3 т + 4 т = 9 т. Вантажообіг за день становить: (2 т х 30 км) + (3 т х 50 км) + (4 т х 35 км) = 350 ткм, або 0,35 тис. ткм.

Приклад 2. Одним вантажним автомобілем із пункту A до пункту B було перевезено 20 т вантажу на відстань 85 км. У пункті B відвантажено 5 т вантажу, залишений вантаж (20 т - 5 т = 15 т) перевезено до пункту C на відстань 35 км. У пункті C відвантажено 10 т вантажу, залишений вантаж (15 т - 10 т = 5 т) перевезено до пункту D на відстань 40 км.

Обсяг перевезених вантажів за день становить 20 т. Вантажообіг за день становить: (20 т х 85 км) + (15 т х 35 км) + (5 т х 40 км) = 2425 ткм, або 2,43 тис. ткм.

3. Показники щодо обсягів перевезених вантажів за видами наводяться згідно із Класифікацією видів вантажів (КВВ), затвердженою наказом Державної служби статистики України від 04 лютого 2014 року №25 (зі змінами, затвердженими наказом Держстату від 23.12.2022 №356) (далі — КВВ), яка розміщена на офіційному вебсайті Держстату (www.ukrstat.gov.ua) у розділі «Методологія та класифікатори» / «Класифікатори» / «Класифікація видів вантажів (КВВ)»).

Сума ваги всіх зазначених видів вантажів за КВВ дорівнює підсумковому значенню обсягу перевезених вантажів та обсягу перевезених вантажів у міжнародному сполученні відповідно.

Якщо відображено дані щодо обсягу перевезених вантажів та/або вантажообігу, то відповідно відображено дані щодо назви та коду видів вантажів за КВВ.

Дані за показником щодо обсягу перевезених вантажів у міжнародному сполученні за видами вантажів за КВВ можуть бути меншими або дорівнювати даним за показником щодо обсягу перевезених вантажів за відповідним видом вантажів за КВВ.

Роз’яснення щодо показників форми державного статистичного спостереження №31‑авто (квартальна) «Звіт про перевезення автомобільним транспортом вантажів за видами вантажів та пасажирів за видами сполучення» від 25 жовтня 2022 року №19.1.2-12/42-22 є недійсними з 01 лютого 2024 року.

Директор департаменту короткотермінової статистики Держстату І. ПЕТРЕНКО

До змісту номеру