• Посилання скопійовано

Роз’яснення щодо показників форми державного статистичного спостереження №2-інвестиції (квартальна) «Звіт про капітальні інвестиції»

Роз’яснення Державної служби статистики України від 12.09.2023 №19.1.2-12/27-23

Суттєво. Держстат оновив роз’яснення щодо складання форми статспостереження №2-інвестиції (квартальна) «Звіт про капітальні інвестиції».

!  Підприємствам

I. Загальні положення

1. Ці Роз’яснення містять інформацію щодо показників форми державного статистичного спостереження №2-інвестиції (квартальна) «Звіт про капітальні інвестиції» (далі — форма №2-інвестиції (квартальна)).

2. Показники форми №2-інвестиції (квартальна) уключають інформацію щодо капітальних інвестицій на дискретній основі за I, II, III, IV квартали.

3. Показники форми №2-інвестиції (квартальна) вміщують інформацію щодо витрат у звітному періоді на придбання або створення матеріальних та нематеріальних активів за рахунок передбачених чинним законодавством джерел фінансування, а також витрат на будівництво житла для подальшого продажу (передачі), які за обліком витрат не належать до капітальних інвестицій підприємства.

4. Форма відображає показники, сформовані з використанням регістрів бухгалтерського обліку, Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій та Інструкції про застосування Плану рахунків, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року №291, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21 грудня 1999 року за №892/4185 та №893/4186 (зі змінами), спрощеного Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19 квітня 2001 року №186, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05 травня 2001 року за №389/5580 (зі змінами), Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 11 вересня 2017 року №89, Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2013 року №1203, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 січня 2014 року за №161/24938 (зі змінами), національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, затверджених відповідними нормативно-правовими актами Міністерства фінансів України, міжнародних стандартів фінансової звітності та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку.

5. Показники форми №2-інвестиції (квартальна) не включають інформацію щодо податку на додану вартість (далі — ПДВ).

6. Значення показників форми (одиниця вимірювання — тисяча гривень) мають формат представлення в цілих числах.

7. У випадках відсутності даних у формі в блоці «Інформація щодо відсутності даних» проставлено позначку «V» за причиною «Відсутнє явище, яке спостерігається». Інші причини відсутності даних не використовуються.

II. Показники щодо розподілу капітальних інвестицій за видами активів (розділ 1 форми №2-інвестиції (квартальна))

1. Показник «капітальні інвестиції» містить інформацію щодо обсягу капітальних інвестицій у необоротні активи, до яких належать інвестиції в нові та наявні матеріальні та нематеріальні активи, придбані, у тому числі за договором фінансового лізингу, або створені для власного використання зі строком служби більше одного року, уключаючи витрати, які пов’язані з поліпшенням об’єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводять до збільшення його строку служби або виробничої потужності, а також містить дані щодо витрат на будівництво житла, що будується з метою подальшого продажу (передачі).

Інформація щодо придбаних активів містить дані щодо їх вартості з урахуванням витрат на транспортування та монтаж, плати за митне оформлення товарів і транспортних засобів, податків (крім ПДВ), оплати послуг юристів, оцінювачів, агентів із нерухомості. Витрати на придбання активів за договором фінансового лізингу містяться у звіті лізингоодержувача та можуть уважатися складовою обсягу капітальних інвестицій. При цьому до них входить повна ринкова вартість активу, що зазначена в договорі, без урахування частини внесків, що відповідає платежам за відсотками.

Показник «капітальні інвестиції» не містить інформації щодо:

витрат на придбання матеріальних та нематеріальних активів із метою їх подальшого перепродажу, крім витрат на будівництво житла для подальшого продажу (передачі);

вартості отриманих на безоплатній основі матеріальних та нематеріальних активів;

авансових платежів для фінансування будівництва та придбання обладнання;

витрат на технічне обслуговування та поточні ремонти.

2. Показник «у тому числі витрати на придбання активів, які були у використанні» містить інформацію з показника «капітальні інвестиції» щодо обсягу капітальних інвестицій на придбання активів, які були у використанні в інших суб’єктів господарювання, за винятком активів, що були у використанні в інших країнах і вперше використовуються в Україні.

3. Показник «усього капітальних інвестицій за видами активів» уключає інформацію щодо обсягу капітальних інвестицій у звітному періоді, який сумарно дорівнює обсягу капітальних інвестицій у матеріальні та нематеріальні активи, відображеному у відповідних рядках за показниками «капітальні інвестиції» та «у тому числі витрати на придбання активів, які були у використанні».

4. Показник «житлові будинки» містить інформацію з показника «матеріальні активи» щодо обсягу капітальних інвестицій у житлові будинки: одноквартирні (уключаючи відокремлені житлові будинки садибного типу, дачі, будинки лісників, садові та інші літні будинки для тимчасового проживання, зблоковані та терасні будинки з окремими квартирами, кожна з яких має власний дах та власний вхід з вулиці); житлові будинки з двома та більше квартирами (уключаючи відокремлені, зблоковані та терасні будинки з двома квартирами); інші житлові будинки з трьома та більше квартирами; житлові будинки для колективного проживання (уключаючи гуртожитки для студентів та учнів навчальних закладів, робітників та службовців, житлові будинки для дітей-сиріт та дітей з інвалідністю, для осіб літнього віку та осіб з інвалідністю, інших соціальних груп (будинки для біженців, притулки для бездомних тощо)) відповідно до Національного класифікатора будівель і споруд НК 018:2023, затвердженого наказом Міністерства економіки України від 16 травня 2023 року №3573 (далі — НК БС).

Цей показник також містить інформацію щодо витрат на будівництво житла, що будується для подальшого продажу (передачі).

5. Показник «із них житлові будинки, що будуються з метою подальшого продажу (передачі)» містить інформацію з показника «житлові будинки» щодо витрат на будівництво житла, що будується з метою подальшого продажу (передачі).

6. Показник «нежитлові будівлі» містить інформацію з показника «матеріальні активи» щодо обсягу капітальних інвестицій у нежитлові будівлі: будівлі готельні (уключаючи відокремлені будівлі ресторанів та барів) та подібні будівлі, офісні будівлі, будівлі оптово-роздрібної торгівлі, будівлі транспорту та зв’язку, промислові та складські будівлі, будівлі громадського дозвілля, освіти, охорони здоров’я та соціального захисту, інші нежитлові будівлі відповідно до НК БС.

7. Показник «інженерні споруди» містить інформацію з показника «матеріальні активи» щодо обсягу капітальних інвестицій в інженерні споруди: автомобільні дороги загального користування, вулиці та інші дороги, залізниці, злітно-посадкові смуги, мости, естакади, тунелі та метро, портові споруди, канали, дамби та інші водні споруди, магістральні трубопроводи, лінії електронних комунікаційних мереж та електропередачі, місцеві трубопроводи, лінії електронних комунікаційних мереж та електропередачі, комплексні споруди промислових об’єктів, спортивні та рекреаційні споруди, інші інженерні споруди відповідно до НК БС.

8. Показник «машини, обладнання та інвентар» містить інформацію з показника «матеріальні активи» щодо обсягу капітальних інвестицій у технологічне, енергетичне, підйомно-транспортне та інше обладнання, машини (у тому числі сільськогосподарські та лісогосподарські), інструмент, інвентар, які не пов’язані безпосередньо із функціонуванням будівель (споруд), уключаючи витрати на їх монтаж:

силові машини та обладнання, машини-генератори, що виробляють теплову та електричну енергію, і машини-двигуни, що перетворюють різного роду енергію (енергію води, вітру, теплову, електричну енергію тощо) в механічну;

робочі машини та обладнання, машини, апарати та їх обладнання, що призначені для механічного, термічного й хімічного впливу на предмет праці в процесі створення продукту чи послуг виробничого характеру та переміщення предметів праці у виробничому процесі за допомогою механічних двигунів, сили людини та тварин; машини сільськогосподарські та лісогосподарські;

вимірювальні прилади (дозатори, барометри, водоміри, геодезичні прилади, гігроскопи, індикатори, спеціальні ваги, мірники, касові апарати тощо);

регулювальні прилади та пристрої (киснево-дихальні прилади, регулювальні, електричні, пневматичні та гідравлічні пристрої, пульти автоматичного управління, апаратура централізації та блокування, лінійні пристрої диспетчерського контролю тощо);

лабораторне обладнання (пірометри, регулятори, калориметри, прилади для визначення вологи, перегінні куби, лабораторні копри, прилади для випробування на газонепроникність, прилади для випробування міцності зразків на розрив, мікроскопи, термостати, стабілізатори, витяжні шафи тощо);

комп’ютерна техніка та її комплектуючі (комп’ютери, монітори, периферійне й мережеве обладнання комп’ютера, що за вартістю одиниці чи комплекту належить до основних засобів) та електронні засоби обробки інформації (електронно-обчислювальні, керуючі та аналогові машини, цифрові обчислювальні машини та пристрої тощо);

медичне обладнання (зуболікувальні крісла, операційні столи, ліжка зі спеціальним обладнанням тощо), спеціальне дезінфекційне та дезінсекційне обладнання, обладнання молочних кухонь та молочних станцій, станцій переливання крові тощо;

інші машини та обладнання (обладнання стадіонів, спортмайданчиків та спортивних приміщень (у тому числі спортивні снаряди), обладнання кабінетів та майстерень у навчальних закладах, кіноапаратура, освітлювальна апаратура, обладнання сцен, музичні інструменти, телевізори, радіоапаратура, спеціальне обладнання науково-дослідних та інших установ, які займаються науковою діяльністю, обладнання АТС, телефони, факси, копіювальна техніка, пожежні машини, пожежні автоцистерни, механічні пожежні драбини, пральні та швейні машини, холодильники тощо);

інструменти, виробничий і господарський інвентар, приладдя.

Цей показник не включає вартість малоцінних необоротних матеріальних активів.

Різниця даних граф «капітальні інвестиції» та «у тому числі витрати на придбання активів, які були у використанні» за показником «машини, обладнання та інвентар» може бути більшою або дорівнювати різниці відповідних граф суми показників «комп’ютерна та телекомунікаційна техніка», «інше електричне й електронне устатковання», «меблі та приладдя».

9. Показник «комп’ютерна та телекомунікаційна техніка» містить інформацію з показника «машини, обладнання та інвентар» щодо витрат на машини для автоматизованого оброблення даних, лептопи, ноутбуки, комп’ютери, пристрої для введення та виведення інформації, запам’ятовувальні пристрої, апаратуру для запису чи відтворення зображення, апаратуру для передачі та приймання звуку, зображення та іншої інформації, апаратуру для проводової чи безпроводової мережі зв’язку (такої, як локальна чи глобальна мережа).

10. Показник «інше електричне й електронне устатковання» містить інформацію з показника «машини, обладнання та інвентар» щодо витрат на інше електричне й електронне устатковання, крім комп’ютерної та телекомунікаційної техніки: електронно-обчислювальні та електричні машини й апаратуру, інше устатковання для радіо, телебачення, медичні прилади (електродіагностичну апаратуру тощо), точні вимірювальні та оптичні пристрої тощо.

11. Показник «меблі та приладдя» містить інформацію з показника «машини, обладнання та інвентар» щодо витрат на меблі та приладдя.

12. Показник «транспортні засоби» містить інформацію з показника «матеріальні активи» щодо обсягу капітальних інвестицій у транспортні засоби: рухомий склад залізничного, водного, автомобільного транспорту (електровози, тепловози, паровози, мотовози, мотодрезини, вагони, платформи, цистерни, теплоходи, пароплави, дизель-електроходи, буксири, баржі, пороми, барки, човни та судна службово-допоміжні, рятувальні, пристані, парусні судна, автомобілі вантажні та легкові, причепи, автосамоскиди, автоцистерни, автобуси, трактори-тягачі та інші), рухомий склад повітряного транспорту (літаки, вертольоти), гужового транспорту (вози, сани та інше), виробничого транспорту (електрокари, мотоцикли, моторолери, велосипеди, візки та інші), усі види спортивного транспорту.

13. Показник «земельні ділянки» містить інформацію з показника «матеріальні активи» щодо обсягу капітальних інвестицій на придбання у власність згідно з чинним законодавством земельних ділянок і придбання природних ресурсів для подальшого видобутку нафти, газу тощо. У тому числі цей показник уключає витрати на придбання землі під будівництво житла, що будується з метою подальшого продажу (передачі).

Цей показник не включає витрати на поліпшення земель.

14. Показник «поліпшення земель» містить інформацію з показника «матеріальні активи» щодо витрат на меліоративні, осушувальні, іригаційні та інші роботи, пов’язані з поліпшенням земель.

Цей показник не є складовою показника «земельні ділянки».

15. Показник «довгострокові біологічні активи рослинництва» містить інформацію з показника «матеріальні активи» щодо обсягу капітальних інвестицій на придбання або вирощування довгострокових біологічних активів рослинництва, що належать до сільськогосподарської діяльності, багаторічні насадження, які не пов’язані з сільськогосподарською діяльністю, тощо.

16. Показник «довгострокові біологічні активи тваринництва» містить інформацію з показника «матеріальні активи» щодо обсягу капітальних інвестицій на придбання або вирощування (створення) довгострокових біологічних активів тваринництва, у тому числі незрілих.

Цей показник не включає витрати на придбання або вирощування дорослих тварин і молодняку на відгодівлі та в нагулі, птиці, кроликів, дорослих тварин, що вибракувані з основного стада для реалізації, бджолиних сімей, риби (риборозведення).

17. Показник «інші матеріальні активи» містить інформацію з показника «матеріальні активи» щодо обсягу капітальних інвестицій на придбання або створення (будівництво) власними силами інших необоротних матеріальних активів: бібліотечних фондів; малоцінних необоротних матеріальних активів; тимчасових (нетитульних) споруд (крім витрат на зведення таких споруд, які замовник уключає в обсяг капітальних інвестицій у капітальне будівництво та оплачує); інвентарної тари; предметів прокату; тварин, які не пов’язані із сільськогосподарською діяльністю; а також щодо витрат орендаря на поліпшення об’єкта операційної оренди тощо.

18. Показник «нематеріальні активи» містить інформацію з показника «усього капітальних інвестицій за видами активів» щодо обсягу капітальних інвестицій на придбання та створення власними силами необоротних нематеріальних активів:

права користування природними ресурсами (право користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацією про природне середовище тощо), уключаючи витрати на розробку корисних копалин;

права користування майном (право користування земельною ділянкою, право користування будівлею, право на оренду приміщень тощо);

права на комерційні позначення (права на торговельні марки, комерційні (фірмові) найменування тощо);

права на об’єкти промислової власності (права на винаходи, патенти, ліцензії, концесії, промислові зразки, сорти рослин, породи тварин, захист від недобросовісної конкуренції, ноу-хау тощо);

активи з розвідки запасів корисних копалин;

авторське право та суміжні з ним права (право на літературні, художні, музичні твори, комп’ютерні програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компіляції даних (бази даних), виконання, фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення тощо);

інші нематеріальні активи (права на здійснення діяльності або використання економічних та інших привілеїв тощо).

Різниця даних граф «капітальні інвестиції» та «у тому числі витрати на придбання активів, які були у використанні» за показником «нематеріальні активи» може бути більша або дорівнювати різниці відповідних граф за показником «із них програмне забезпечення та бази даних».

19. Показник «із них програмне забезпечення та бази даних» містить інформацію з показника «нематеріальні активи» щодо витрат на придбання або створення власними силами засобів програмного забезпечення та баз даних за умови використання їх понад один рік, у тому числі інвестиції в їх модернізацію або поліпшення.

Такими об’єктами авторського права в межах цих Роз’яснень є: компіляція даних (база даних), комп’ютерна програма, сайт (як кінцевий результат комп’ютерного програмування).

20. Показник «витрати на оплату послуг юристів, оцінювачів, агентів із нерухомості тощо, які пов’язані з переходом прав власності» містить інформацію з показника «нематеріальні активи» щодо витрат на оплату послуг юристів, оцінювачів, агентів із нерухомості, інших витрат, пов’язаних із переходом прав на нематеріальні активи (авторські права, ліцензії, патенти тощо).

III. Показники щодо розподілу капітальних інвестицій за джерелами фінансування (розділ 2 форми №2-інвестиції (квартальна))

1. Показник «кошти державного бюджету» містить інформацію щодо обсягу капітальних інвестицій, здійсненого за рахунок коштів державного бюджету.

2. Показник «кошти місцевих бюджетів (міста, району, області тощо)» містить інформацію щодо обсягу капітальних інвестицій, здійсненого за рахунок коштів бюджету Автономної Республіки Крим, коштів місцевих бюджетів, уключаючи кошти субвенцій із державного бюджету.

3. Показник «власні кошти підприємств і організацій» містить інформацію щодо обсягу капітальних інвестицій, здійсненого за рахунок власних коштів підприємств усіх форм господарювання, коштів, отриманих підприємством у результаті звичайної господарської діяльності, а також амортизаційних відрахувань із матеріальних та нематеріальних необоротних активів, нарахованих протягом звітного періоду.

4. Показник «кредити банків та інші позики» містить інформацію щодо обсягу капітальних інвестицій, здійсненого за рахунок кредитів банків (резидентів та нерезидентів), інших позик.

5. Показник «із них кредити банків-нерезидентів» містить інформацію з показника «кредити банків та інші позики» щодо обсягу капітальних інвестицій, здійсненого за рахунок кредитів банків-нерезидентів.

6. Показник «кошти інвестиційних компаній, фондів тощо» містить інформацію щодо обсягу капітальних інвестицій, здійсненого за рахунок коштів інвестиційних компаній, фондів, крім тих, через які фінансується будівництво житла населенням.

7. Показник «кошти інвесторів-нерезидентів» містить інформацію щодо обсягу капітальних інвестицій, здійсненого за рахунок коштів інвесторів-нерезидентів.

8. Показник «кошти населення на будівництво житла» містить інформацію щодо обсягу капітальних інвестицій, здійсненого за рахунок коштів населення на будівництво житла, у тому числі через фонди фінансування будівництва та фонди операцій із нерухомістю. Цей показник не включає обсяг капітальних інвестицій, здійснений за рахунок іпотечного кредитування.

9. Показник «інші джерела фінансування» містить інформацію щодо обсягу капітальних інвестицій, здійсненого за рахунок інших джерел фінансування, не відображених у вищезазначених джерелах фінансування (надходження релігійних організацій, що спрямовані на придбання та/або створення для власного використання матеріальних та нематеріальних активів).

Роз’яснення щодо показників форми державного статистичного спостереження №2-інвестиції (квартальна) «Звіт про капітальні інвестиції» від 21 вересня 2022 року №19.1.2-12/33-22 є недійсними з 01 лютого 2024 року.

Директор департаменту структурної статистики Держстату М. КУЗНЄЦОВА

До змісту номеру