• Посилання скопійовано

Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань

Закон України від 04.06.2024 №3768-IX

Суттєво. З 27 вересня 2024 року в КЗпП з’явиться нова підстава для звільнення працівників з ініціативи роботодавця — «за колабораціонізм».

!  Роботодавцям та працівникам

Верховна Рада України постановляє:

I. Внести до Кодексу законів про працю України (ВідомостіВерховної Ради УРСР, 1971 р., додаток до №50, ст. 375) такі зміни:

1. Частину першу статті 40 доповнити пунктами 13 і 14 такого змісту:

«13) набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України;

14) невиконання працівником правил поведінки на підприємстві, в установі, організації в частині положень, передбачених частиною другою статті 142 цього Кодексу».

2. У частині першій статті 43 слова і цифри «пунктами 1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), 2 — 5, 7 статті 40» замінити словами і цифрами «пунктами 1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), 2 — 5, 7, 14 статті 40».

3. Частину першу статті 46 після слів «відмови або ухилення від обов’язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони» доповнити словами «проведення службової перевірки роботодавцем, який віднесений до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктів чи операторів критичної інфраструктури».

4. Статтю 142 після частини першої доповнити двома новими частинами такого змісту:

«Складовою правил внутрішнього трудового розпорядку можуть бути правила поведінки на підприємстві, в установі, організації, які містять положення, зокрема, про зобов’язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційнутаємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією.

Встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури є обов’язковим».

У зв’язку з цим частину другу вважати частиною четвертою.

II. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування, крім пункту 2 цього розділу, який набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

2. Кабінету Міністрів України у тримісячний строк з дня, наступного за днем опублікування цього Закону:

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити перегляд і приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

До змісту номеру