• Посилання скопійовано

Імпорт електроенергії: акциз та ПДВ

Підприємство у липні імпортує електричну енергію, оформлення митної декларації — у серпні. Коли виникають ПЗ з акцизу та ПДВ?

За який місяць подавати декларацію з акцизного податку?

ДПСУ наполягає на тому, що імпортер електричної енергії повинен подавати декларацію з акцизного податку, бо для нього винятку у п. 223.2 ПКУ немає. Позаяк сам імпортер не є виробником електроенергії, то у відповідних графах додатка 7 до декларації та розділі Е ставиться 0.

Питання про те, за який період подавати декларацію, прямо нормами ПКУ не врегульоване.

Податківці роз’яснюють: датою виникнення податкових зобов’язань у разі ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України є дата подання контролюючому органу митної декларації для митного оформлення або дата нарахування такого податкового зобов’язання контролюючим органом у визначених законодавством випадках (п. 216.4 ПКУ). Тож і декларацію акцизного податку потрібно подавати за той період, в якому виникли податкові зобов’язання.

Оформлення митних декларацій

Імпорт електроенергії можна оформляти періодичними митними деклараціями (п. 21 Положення №450). Згідно з п. 26 Положення №450 до 15 числа місяця, наступного за кожним календарним місяцем переміщення товарів через митний кордон України за періодичною митною декларацією (для імпорту електроенергії в деяких випадках цей термін подовжується до 25 числа — див. далі у п. 26 Положення №450), декларант або уповноважена ним особа зобов’язані:

— подати додаткову декларацію (додаткові декларації) із зазначенням точних відомостей про товари, переміщені через митний кордон України за періодичною митною декларацією відповідно до заявленого митного режиму протягом відповідного календарного місяця;

— подати передбачені законодавством документи, необхідні для митного оформлення товарів, крім документів, поданих разом із періодичною митною декларацією;

— сплатити митні платежі, що справляються під час переміщення або у зв’язку з переміщенням товарів через митний кордон України.

Отже, податкові зобов’язання з акцизу виникають у місяці подання додаткової декларації, за якою сплачується акциз при імпорті електроенергії. Тож, на нашу думку, декларацію треба подавати за той місяць, в якому сплачено акциз за додатковою декларацією, тобто за серпень.

Щодо цього є ІПК від 01.03.2024 №1064/ІПК/99-00-21-03-03/ІПК. Платник поставив запитання: якщо дата оформлення МД при імпорті електричної енергії за попередній місяць припадає на першу декаду наступного місяця, то в якому періоді та як саме відображати витрати з акцизного податку та митних платежів? Податківці не відповіли на запит, пославшись на те, що їм потрібно більше інформації для надання відповіді. Тому рекомендуємо теж звернутися до них за ІПК з питання, за який саме місяць потрібно подавати декларацію.

У якому місяці виникає право на податковий кредит з ПДВ?

Ситуація з податковим кредитом з ПДВ є більш визначеною, ніж з акцизом. А саме: не відносять до податкового кредиту суми ПДВ, зокрема, сплаченого у зв’язку з ввезенням товарів, не підтверджені митними деклараціями (тимчасовими, додатковими та іншими видами митних декларацій, за якими сплачуються суми податку до бюджету при ввезенні товарів на митну територію України) (п. 198.6 ПКУ). Тож право на податковий кредит однозначно виникає саме в тому періоді, коли ПДВ за додатковою митною декларацією буде сплачено. За умовами запитання, це серпень.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру