• Посилання скопійовано

Як провести через РРО виплату виграшу в державну лотерею?

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 18.07.2024 №3754/ІПК/99-00-07-04-01/ІПК (витяг)

Суттєво. Виплату виграшів проводимо «службовою видачею» із вказанням причини видачі коштів. Така операція не впливає на загальну суму розрахунків від продажу товарів (послуг).

!  Розповсюджувачам державних лотерей

<…>

За яким видом операцій (операція з видачі коштів, операція з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів тощо) слід відображати операції з видачі розповсюджувачем державних лотерей призів (виграшів) у грошовій формі учаснику державної лотереї і за якою формою та змістом (Форма №ФКЧ-2, Форма №ФКЧ-4 тощо) видавати розрахунковий документ/електронний розрахунковий документ за вказаною операцією?

<…>

Відповідно до пункту 5 розділу ІІІ Порядку №547 реєстрація продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів через РРО проводиться одночасно з розрахунковою операцією. Розрахунковий документ на повну суму проведеної операції, створений у паперовій та/або електронній формі, надається особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї. Розрахункова операція вважається проведеною через РРО, якщо дані про її обсяги введені в режимі реєстрації.

Відповідно до пункту 6 розділу ІІІ Порядку №547 внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватися через РРО з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо такі внесення чи видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій:

операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту;

операція «службова видача» використовується для реєстрації суми готівки, яка вилучається з місця проведення розрахунків та/або видається держателям електронних платіжних засобів.

Відповідно до пункту 7 розділу ІІІ Порядку №547 реєстрація видачі коштів у разі повернення товару (відмови від послуги, прийняття цінностей під заставу, виплати виграшів у державні лотереї та в інших випадках) або скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку здійснюється шляхом реєстрації від’ємної суми.

Враховуючи викладене вище та як відповідь на питання повідомляємо, що Товариство, як розповсюджувач державних лотерей, виплату виграшів має здійснювати із використанням операції «службова видача» із вказанням причини видачі коштів, оскільки виплата виграшів не є операцією із видачі коштів покупцеві під час повернення товару чи рекомпенсації послуг та як результат не має впливати на загальну суму розрахунків від продажу товарів (послуг).

<…>

До змісту номеру