• Посилання скопійовано

Сільськогосподарські роботи і пальне: яка потрібна ліцензія?

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 16.07.2024 №3710/ІПК/99-00-09-04-03/ІПК

Суттєво. Заправлення автомобілів з цистерни паливозаправника може здійснюватися на підставі ліцензії на оптову торгівлю пальним за відсутності місць оптової торгівлі пальним.

!  Платникам акцизного податку з реалізації пального

Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення Товариства щодо практичного застосування окремих норм законодавства з реалізації пального, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), у межах компетенції повідомляє.

У своєму зверненні Товариство повідомляє, що є платником акцизного податку з реалізації пального, має діючу ліцензію на право оптової торгівлі пальним за відсутності місць оптової торгівлі. Товариство уклало договори про надання послуг підряду на проведення сільськогосподарських робіт з юридичними особами та фізичними особами — неплатниками акцизного податку.

Товариство зазначає, що для проведення власної господарської діяльності з вирощування сільськогосподарських культур планує здійснювати заправку автомобілів, які належать іншим юридичним особам та фізичним особам — перевізникам, у такому порядку:

пальне для заправки знаходиться у паливній цистерні власного автомобіля-паливозаправника (далі — Паливозаправник), обладнаного належним чином для здійснення заправок пальним, та за наявності дозвільних документів, передбачених чинним законодавством для перевезень такого виду;

Паливозаправник буде під’їжджати до місць розташування (завантаження) транспортних засобів підрядників і здійснювати заправку пальним безпосередньо в паливні баки техніки через паливороздавальну колонку;

Товариство у день фізичної заправки пальним буде складати та реєструвати в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового акцизні накладні неплатнику податку і зазначати код напряму використання пального «6» — реалізація пального з акцизного складу пересувного у паливний бак транспортного засобу або обладнання пристрою.

Товариство повідомляє, що розрахунки за пальне будуть здійснюватися в безготівковому порядку на підставі видаткових накладних за окремим договором купівлі-продажу пального.

Враховуючи зазначене, Товариство запитує:

1. У разі здійснення вищезазначеного порядку реалізації пального чи достатньо Товариству ліцензії на право оптової торгівлі пальним за відсутності місць оптової торгівлі, чи потрібна ліцензія на роздрібну торгівлю пальним?

2. Чи має право Товариство зазначати в акцизних накладних напрям використання пального «6»? Якщо код використання пального «6» є невірним, який код треба зазначати в такому випадку?

Щодо питання 1

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним, забезпечення їх високої якості та захисту здоров’я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального на території України визначає Закон України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі — Закон №481).

Відповідно до ст. 1 Закону №481:

ліцензія (спеціальний дозвіл) — документ, що засвідчує право суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) на провадження одного із зазначених у Законі №481 видів діяльності протягом визначеного строку;

оптова торгівля пальним — діяльність із придбання та подальшої реалізації пального із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної та/або оптової торгівлі та/або іншим особам;

роздрібна торгівля пальним — діяльність із придбання або отримання та подальшого продажу або відпуску пального із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик з автозаправної станції/автогазозаправної станції/газонаповнювальної станції/газонаповнювального пункту та інших місць роздрібної торгівлі через паливороздавальні колонки та/або оливороздавальні колонки та/або реалізація скрапленого вуглеводневого газу в балонах для побутових потреб населення та інших споживачів;

місце оптової торгівлі пальним — місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для здійснення оптової торгівлі та/або зберігання пального на праві власності або користування;

місце роздрібної торгівлі пальним — місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для роздрібної торгівлі та/або зберігання пального на праві власності або користування.

Згідно із частиною першою статті 15 Закону №481 оптова торгівля пальним та зберігання пального здійснюються суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності за наявності ліцензії.

Відповідно до частини двадцять третьої статі 15 Закону №481 роздрібна торгівля, зокрема, пальним може здійснюватися суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) отримують ліцензії на право оптової торгівлі пальним на кожне місце оптової торгівлі пальним, а за відсутності місць оптової торгівлі пальним — одну ліцензію на право оптової торгівлі пальним за місцезнаходженням суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) або місцезнаходженням постійного представництва (частина дев’ята статті 15 Закону №481).

Суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) отримують ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним на кожне місце роздрібної торгівлі пальним (частина тридцять восьма статті 15 Закону №481).

Таким чином, враховуючи викладене вище, діяльність із заправлення автомобілів з цистерни паливозаправника не підпадає під визначення роздрібної торгівлі пальним, не потребує отримання ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним, а може здійснюватися на підставі ліцензії на оптову торгівлю пальним за відсутності місць оптової торгівлі пальним.

Щодо питання 2

Порядок заповнення акцизної накладної затверджено Наказом Міністерства фінансів України від 27.11.2020 №729 «Про затвердження форм заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14 грудня 2020 р. за №1241/35524, зі змінами (далі — Порядок №729).

Пунктом 4 розділу ІІ Порядку №729 визначено перелік кодів операцій для складання в одному примірнику, ознак щодо умов оподаткування пального та щодо напрямів використання пального, серед яких, зокрема:

цифровий код операції для складання в одному примірнику «3» — при реалізації пального суб’єкту господарювання, який не є платником;

цифровий код операції для складання в одному примірнику «7» — при реалізації пального платнику, при якій обсяг пального, на який такий платник може скласти акцизну накладну / розрахунок коригування акцизної накладної, не збільшується (в тому числі суб’єкту господарювання, який на одну із дат операцій (або на дату реєстрації або на дату складання) не зареєстрований платником);

ознака щодо напряму використання пального «6» — при реалізації пального з акцизного складу пересувного у паливний бак транспортного засобу або обладнання, або пристрою.

Отже, у разі здійснення Товариством заправки з Паливозаправника транспортних засобів інших суб’єктів господарювання Товариство в акцизній накладній може зазначити код напряму використання пального «6».

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 Кодексу).

До змісту номеру