• Посилання скопійовано

Щодо терміну сплати податку на доходи самозайнятої особи (витяг)

Індивідуальна податкова консультація Головного управління ДПС у м. Києві від 22.03.2024 №1533/ІПК/26-15-24-01-13-12

Суттєво. Фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, зобов’язана самостійно сплатити до 1 серпня року, що настає за звітним, суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

!  Самозайнятим особам

Головне управління ДПС у м. Києві, керуючись статтею 52 глави 3 розділу ІІ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755—VI (зі змінами та доповненнями) (далі — Кодекс), розглянуло звернення на отримання індивідуальної податкової консультації щодо терміну сплати податку на доходи самозайнятої особи та в межах компетенції повідомляє.

Платник податків, що займається незалежною професійною діяльністю, просить надати індивідуальну податкову консультацію щодо терміну сплати податку на доходи самозайнятої особи за 2022 рік.

Оподаткування доходів платників податків — фізичних осіб визначено розділом IV Кодексу.

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, регламентовано статтею 178 Кодексу.

Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також іноземці та особи без громадянства, які стали на облік у контролюючих органах як самозайняті особи та є резидентами, подають податкову декларацію за результатами звітного року відповідно до розділу IV Кодексу у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи (п. 178.4 ст. 178 Кодексу).

Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в податковій декларації, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності повинні зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого на доходи від провадження незалежної професійної діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону (п. 178.7 ст. 178 Кодексу).

Виконанням податкового обов’язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов’язань у встановлений податковим законодавством строк (п. 38.1 ст. 38 Кодексу).

Форма податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 (зі змінами та доповненнями).

Податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб — до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV Кодексу (пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 Кодексу).

Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації (п. 179.7 ст. 179 Кодексу).

Таким чином, фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, зобов’язана самостійно сплатити до 1 серпня року, що настає за звітним, суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

<...>

До змісту номеру