• Посилання скопійовано

Щодо практичного застосування норм податкового законодавства (витяг)

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 15.04.2024 №2034/ІПК/99-00-24-03-03

Суттєво. Якщо працівник у закордонному відрядженні використовував тільки добові, отримані на особисту картку, то в разі його неповернення не треба дбати про авансовий звіт і сплату ПДФО та ВЗ.

!  Працедавцям

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), розглянула звернення <...> щодо практичного застосування норм податкового законодавства та в межах компетенції повідомляє.

У своєму зверненні платник податків повідомляє, що працівник підприємства був відряджений за кордон, аванс на відрядження отримав на особисту картку. Працівник виконав завдання по відрядженню, передав CMR з власним підписом та копію закордонного паспорта. Готівкових витрат не мав. Сума авансу повністю покрила добові витрати працівника, перевитрат коштів немає. Після відрядження працівник не повернувся до України та повертатися, з його слів, не збирається.

Платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію з таких питань:

1. Чи потрібно працівнику Підприємства складати авансовий звіт?

2. Чи підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором сума авансу на відрядження?

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Кодексу, відповідно до пп. 162.1.1 п. 162.1 ст. 162 якого платниками податку є фізичні особи – резиденти, які отримують доходи з джерела їх походження в Україні.

Згідно з пп. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 Кодексу об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого не включаються, зокрема, кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт і розраховані згідно з п. 170.9 ст. 170 Кодексу (пп. 165.1.11 п. 165.1 ст. 165 Кодексу).

<...>

Відповідно до пп. 170.9.4 п. 170.9 ст. 170 Кодексу Звіт про використання коштів / електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт, складається та подається у строки, визначені пп. 170.9.3 п. 170.9 ст. 170 Кодексу, платником податку (у паперовій або електронній формі (з дотриманням вимог Закону України від 22 травня 2003 року №851-VІ «Про електронні документи та електронний документообіг» та Закону України від 05 жовтня 2017 року №2155-VІІ «Про електронні довірчі послуги», за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, у разі:

а) наявності оподатковуваного доходу, визначеного відповідно до пп. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 Кодексу, з метою розрахунку суми податку;

б) використання платником податку готівки понад суму добових витрат (включаючи отриману із застосуванням платіжних інструментів).

У разі якщо під час відрядження або виконання окремих цивільно-правових дій платник податку застосував платіжні інструменти, включаючи корпоративні (бізнесові) платіжні інструменти або особисті платіжні інструменти, чи їх реквізити, для проведення розрахунків у безготівковій формі та/або для отримання готівки в межах суми добових витрат та за відсутності оподатковуваного доходу, звіт про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт, не складається і не подається.

Враховуючи викладене, не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором платника податку – фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем, сума добових витрат та сума відшкодованих у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, зокрема на проїзд, проживання тощо, за умови наявності та належним чином оформлених підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат, та виконання інших вимог, встановлених п. 170.9 ст. 170 Кодексу.

<...>

До змісту номеру