• Посилання скопійовано

Щодо роз’яснення норм чинного законодавства

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 15.04.2024 №2019/ІПК/99-00-24-03-03

Суттєво. Аванс від ФОПа, який повертається фізособі після припинення її реєстрації як ФОПа, включається до її загального оподатковуваного доходу як інший дохід та оподатковується ПДФО і ВЗ на загальних підставах.

!  Контрагентам ФОПів

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі ‒ Кодекс), розглянула звернення щодо роз’яснення норм чинного законодавства і в межах компетенції повідомляє.

Платник податків у своєму зверненні повідомив, що між Товариством (Орендодавець) та фізичною особою — підприємцем (Орендар) був укладений Договір оренди приміщення. В 2022 році Товариство отримало авансовий платіж з орендної плати відповідно до умов Договору. Разом з тим в 2023 році вказаний Договір достроково припинено (розірвано) у зв’язку припиненням реєстрації фізичної особи — підприємця. Припинення договору є підставою для проведення остаточних розрахунків, та відповідно до умов Договору авансовий платіж з орендної плати підлягає поверненню. Авансовий платіж з орендної плати Товариство планує повернути фізичній особі, оскільки реєстрація в якості фізичної особи — підприємця припинена.

У зв’язку з цим платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію з питання:

Чи матиме Товариство статус податкового агента та чи буде зобов’язано нараховувати, утримувати та сплатити податок на доходи фізичних осіб у разі повернення авансового платежу з орендної плати фізичній особі?

Згідно з пп. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Кодексу дохід з джерелом походження з України — це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом ІV Кодексу, згідно з п. 162.1 ст. 162 якого платником податку, зокрема, є фізична особа — резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Підпунктом 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 Кодексу передбачено, що об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включаються, зокрема, інші доходи, крім зазначених у ст. 165 Кодексу (пп. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 Кодексу).

Також вказані доходи є об’єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу та пп. 1.4 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18 відс., визначену в ст. 167 Кодексу, та ставку військового збору 1,5 відс., встановлену в пп. 1.3 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу (пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Кодексу).

Враховуючи зазначене, якщо кошти, які попередньо були перераховані фізичною особою — підприємцем як авансовий платіж за орендну плату юридичній особі, повертаються фізичній особі, то сума таких коштів включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків як інший дохід та оподатковуються податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах. При цьому юридична особа зобов’язана виконати усі функції податкового агента, визначені Кодексом.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру