• Посилання скопійовано

Щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства (витяг)

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 19.03.2024 №1461/ІПК/99-00-24-03-03

Суттєво. Фізична особа — підприємець — платник єдиного податку у заяві платника єдиного податку відображає КВЕД ДК 009:2010 69.20 за виключенням аудиту.

!  ФОПам, які надають послуги з бухгалтерського обліку

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), розглянула звернення щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства та в межах компетенції повідомляє, що відповідь надається з урахуванням фактичних обставин та норм законодавства, чинного на момент подання звернення.

У своєму зверненні платник податків зазначив, що хоче зареєструватися фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку третьої групи, опісля чого планує надавати послуги з бухгалтерського обліку для інших юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію з таких питань:

1. Чи може фізична особа — підприємець зареєструватися платником єдиного податку третьої групи та надавати послуги за кодом КВЕД-2010 69.20?

2. Як правильно заповнити код КВЕД-2010 69.20 в заяві про застосування спрощеної системи оподаткування:

«69.20 Діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування» чи

«69.20 Діяльність у сфері бухгалтерського обліку; консультування з питань оподаткування»?

Щодо питання першого

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлені главою 1 розділу XIV Кодексу.

Згідно з п. 291.3 ст. 291 Кодексу, зокрема фізична особа — підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному главою 1 розділу XIV Кодексу.

Відповідно до пп. 3 п. 291.4 ст. 291 Кодексу до платників єдиного податку, які відносяться до третьої групи, належать фізичні особи — підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена, та юридичні особи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Перелік видів діяльності, заборонених для здійснення платниками єдиного податку першої — третьої груп, визначено п. 291.5 ст. 291 Кодексу.

Відповідно до пп. 291.5.2 п. 291.5 ст. 291 Кодексу не можуть бути платниками єдиного податку першої — третьої груп фізичні особи — підприємці, які здійснюють діяльність у сфері аудиту.

Згідно з пп. 1 та 3 п. 1 ст. 1 Закону України від 21 грудня 2017 року №2258-VIII «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» аудит фінансової звітності — аудиторська послуга з перевірки даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності та/або консолідованої фінансової звітності юридичної особи або представництва іноземного суб’єкта господарювання, або іншого суб’єкта, який подає фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність групи, з метою висловлення незалежної думки аудитора про її відповідність в усіх суттєвих аспектах вимогам національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, міжнародних стандартів фінансової звітності або іншим вимогам.

Аудиторська діяльність — незалежна професійна діяльність аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності, зареєстрованих у Реєстрі аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності, з надання аудиторських послуг.

При цьому ст. 1 Закону України 16 липня 1999 року №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», із змінами та доповненнями, визначено, що бухгалтерський облік — це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Враховуючи те, що діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту за своєю сутністю є різними видами діяльності, то фізичні особи — підприємці, які надають виключно бухгалтерські послуги, мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування та бути платниками єдиного податку.

Щодо питання другого

Відповідно до п. 299.1 ст. 299 Кодексу реєстрація суб’єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку.

До реєстру платників єдиного податку вносяться, зокрема, відомості про види господарської діяльності (п. 299.7 ст. 299 Кодексу).

Згідно з пп. 5 п. 298.3 ст. 298 Кодексу у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з Класифікатором видів економічної діяльності, затвердженим наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики України від 11.10.2010 №457.

Відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності ДК 009:2010 (далі — КВЕД ДК 009:2010) фізична особа при здійсненні державної реєстрації фізичної особи — підприємця за власним бажанням обирає вид діяльності, який планує здійснювати під час господарської діяльності.

Методологічні основи та пояснення до позицій Класифікації видів економічної діяльності затверджено наказом від 23.12.2011 №396 Державного комітету статистики України (далі — наказ №396).

В абзаці восьмому п. 1 КВЕД ДК 009:2010 визначено, що КВЕД — це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації. Водночас класифікація є механізмом спільної мови, що має використання в багатьох інших, нестатистичних сферах (соціальному та податковому регулюванні, ліцензуванні, системі тарифів тощо), проте не завжди адаптована до цього повною мірою. Отже, Класифікація не завжди відповідає всім потребам користувачів за межами статистичної системи, у зв’язку з чим можуть виникнути суперечності стосовно юридичного використання коду КВЕД. Слід мати на увазі, що код виду діяльності не створює прав чи обов’язків для підприємств і організацій, не спричинює жодних правових наслідків. Код виду діяльності не обов’язково достатній критерій для виконання умов, передбачених нормативними актами. У застосуванні нормативних актів чи контрактів код виду діяльності — це припущення, а не доказ.

Отже, фізична особа — підприємець — платник єдиного податку у заяві платника єдиного податку відображає КВЕД ДК 009:2010 69.20 за виключенням аудиту.

До змісту номеру