• Посилання скопійовано

Коментар до ІПК ДПСУ від 07.03.2024 №1208/ІПК/99-00-12-01-02

Відокремлений підрозділ та повідомлення №20-ОПП

В ІПК від 07.03.2024 №1208/ІПК/99-00-12-01-02 (див. «ДК» №17/2024) надано роз’яснення щодо подання повідомлення №20-ОПП при створенні відокремленого структурного підрозділу. Але залишаються питання повторності подання, зокрема при наданні приміщення такому підрозділу.

У коментованій ІПК розглядаються дві доволі цікаві ситуації, які викликали в автора запиту на цю ІПК такі два запитання:

1) чи потрібно подавати два повідомлення за формою №20-ОПП при створенні структурного підрозділу (відділення) юрособи та оренди приміщення для цього?

2) чи потрібно щоразу при укладенні договору оренди на одне й те саме приміщення (щоразу при зміні орендаря) подавати повідомлення за формою №20-ОПП?

ДПСУ в базі ЗІР наголошує, що відокремлений підрозділ юрособи (філія, представництво) зобов’язаний стати на облік у контролюючих органах, повідомляти про всі об’єкти оподаткування, що перебувають на його балансі, шляхом подання до контролюючого органу повідомлення за формою №20-ОПП, крім об’єктів оподаткування, де платником податку визначений суб’єкт господарювання (юрособа, яка створила такі відокремлені підрозділи, філії, представництва), інформація про які подана таким суб’єктом господарювання.

Ситуація 1

Будівля одна й та сама для юрособи та відокремленого підрозділу.

У коментованій ІПК податковий орган слушно наводить приклад використання юрособою та його відокремленим підрозділом однієї будівлі.

Так, повідомлення за формою №20-ОПП щодо приміщення будівлі та земельної ділянки, набутих юрособою у власність чи за договором оренди, подається такою юрособою до податкового органу.

І якщо створене юрособою відділення буде розміщене у цій самій будівлі, що й юрособа, то повторно подавати повідомлення №20-ОПП про використання цих приміщень новоствореним відділенням не потрібно.

Щоправда, з одним уточненням від податкового органу: подане повідомлення №20-ОПП про новостворене відділення має містити зазначення місця його розміщення, виду права та стану об’єкта оподаткування, що відповідають даним договору оренди нерухомого майна чи його частини (або права власності) юрособи, яка його створила.

Це доволі логічно, адже місцезнаходження новоствореного відокремленого підрозділу збігається з адресою приміщення (орендованого чи власного) юрособи. Але тут варто врахувати, що створення об’єкта оподаткування, про що подається повідомлення за формою №20-ОПП, пов’язане і з реєстраційним номером об’єкта оподаткування (будівлі), який визначається у правовстановлювальних документах юрособи та фіксується у повідомленні №20-ОПП (за наявності).

Отже, логічно, якщо один й той самий реєстраційний номер будівлі, одна й та сама адреса та земельна ділянка тощо не потребуватиме подання повторно повідомлення №20-ОПП.

Ситуація 2

Приміщення юрособи, де розташований новостворений підрозділ, здаються також в оренду іншим госпсуб’єктам.

Класичним варіантом буде, як сказано у коментованій нами ІПК, якщо офісні приміщення та гараж/склад/адмінбудівля зареєстровані як окремі об’єкти нерухомого майна та про них подано повідомлення №20-ОПП.

Якщо окремий склад/адмінбудівля передані у користування підрозділу, то, на нашу думку, повторне подання повідомлення за формою №20-ОПП не потрібне. Але у цій ситуації податкова наголошує на тому, що всі відділення юрособи розташовані в одній окремій нежитловій будівлі і повністю її займають (немає офісів інших осіб). Будівлі і прибудинковій території відповідає одна земельна ділянка, і обидві є власністю юрособи.

Утім, ситуація дещо ускладнюється, якщо частина офісних приміщень, адмінбудівель чи складів здається в оренду іншим суб’єктам господарювання за відповідними договорами.

До таких випадків у податкових органів дещо окремий підхід. Адже, на їхню думку, відповідно до кількості орендарів обчислюється й кількість об’єктів, про які треба подати повідомлення №20-ОПП. Сюди ж потрапляє й необхідність виділити окремі приміщення для новоствореного підрозділу.

Таким чином, на думку податкової, якщо приміщення юрособи здається в оренду орендарям та одночасно окреме приміщення виділяється для новоствореного підрозділу, то виникає потреба подати повідомлення №20-ОПП.

Тут, звісно, є певна логіка: якщо відокремлений підрозділ реєструється за адресою юрособи, то приміщення, де його планують розмістити, мусить мати окремі ознаки: номер офісу/приміщення, номер будинку тощо. Тоді, справді, виникає обов’язок подати повідомлення №20-ОПП на таке окреме приміщення/будинок відокремленого підрозділу.

Ситуація 3

Приміщення для підрозділу та юрособи одне, проте використовується ними за різним призначенням.

При створенні відокремленого підрозділу важливим може бути й напрям його діяльності. Наприклад, якщо юрособа створює підрозділ як магазин для роздрібної торгівлі товарами, які виготовляє або зберігає на складі юрособа?

Тобто йдеться про фактичний поділ одного об’єкта нерухомості на кілька за різними призначеннями (без змін у правовстановлювальних документах).

У базі ЗІР є відповідь, за якою, якщо платник податків поділив власне приміщення на два і більше об’єктів різного призначення (магазин, перукарня тощо), то подається повідомлення за ф. №20-ОПП.

Якщо власник поділив приміщення

Згідно з п. 8.5 розд. VІІІ Порядку №1588 у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, платник надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за ф. №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни, в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об’єкта оподаткування.

При цьому в разі зміни призначення об’єкта оподаткування або його перепрофілювання інформація щодо такого об’єкта оподаткування надається у повідомленні за ф. №20-ОПП двома рядками, а саме: в одному рядку зазначається інформація про закриття об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється, у другому — оновлена інформація про об’єкт оподаткування, який створено чи відкрито на основі закритого, при цьому ідентифікатор об’єкта оподаткування змінюється.

Таким чином, якщо платник податків здійснив поділ власного приміщення на два і більше об’єктів різного призначення (магазин, перукарня тощо), то подається повідомлення за ф. №20-ОПП, в якому інформація щодо такого об’єкта оподаткування зазначається декількома рядками, а саме: у першому рядку зазначається інформація про закриття об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється (у графу 2 вноситься значення «6 — закриття об’єкта оподаткування»), у наступних — оновлена інформація про об’єкти оподаткування, які створено чи відкрито на основі закритого (у графу 2 вноситься значення «1 — первинне надання інформації про об’єкти оподаткування»).

ЗІР, категорія 116.11

Утім, на нашу думку, це доволі умовно. На сьогодні навіть наявність ПРРО не вимагає подання інформації про орендовані об’єкти для провадження господарської діяльності. Тож навіть якщо новостворений підрозділ планує займатися продажем уроздріб та/або через Інтернет, а сам підрозділ розташований у приміщенні юрособи, яка вже подавала повідомлення №20-ОПП, то, на нашу думку, повторного подання повідомлення не потрібно (див. ситуацію 1) — цілком достатньо повідомлення про створення відокремленого підрозділу (відділення).

Ситуація 4

Відділення розташоване у приміщенні (частині будівлі), про яке вже було подано повідомлення №20-ОПП.

У базі ЗІР наведена загальна позиція податкових органів щодо зміни орендодавця.

Якщо суб’єкт господарювання (орендар) у зв’язку зі зміною власника (орендодавця) нерухомого майна (приміщення), яке вже орендується і використовується в господарській діяльності, укладає новий договір, а про таке приміщення орендар уже повідомив контролюючий орган як про об’єкт оподаткування, то повторно повідомляти про цей об’єкт не потрібно. Якщо згідно з новим договором стосовно цього об’єкта оподаткування відбулися зміни, то повідомлення №20‑ОПП подається до контролюючого органу.

У нашому випадку маємо іншу ситуацію — коли змінюється орендар.

Уявімо собі ситуацію, коли юрособа має поділену на кілька частин будівлю. При цьому площа таких частин та їх кількість у будівлі, які здаються в оренду, не змінюються протягом кількох років.

Річ у тім, що у повідомленні №20-ОПП не зазначають ані площу приміщень, які здаються в оренду, ані найменування орендарів (якщо ми говоримо про повідомлення №20-ОПП про об’єкти оподаткування за укладеними договорами оренди).

Тому доволі нелогічно говорити про подання повідомлення, якщо йдеться лише про зміну орендаря окремої частини будівлі юрособи.

На нашу думку, поняття «з новим договором стосовно цього об’єкта оподаткування відбулися зміни» стосується не зміни орендаря, а зміни щодо тої частини будівлі, яка здається в оренду. Наприклад, будівля була поділена (умовно) на частини. Тому, на нашу думку, якщо протягом кількох років юрособа здає ці 4 частини приміщення в оренду, то сам факт зміни орендодавця не має спричинити обов’язок подання повідомлення №20-ОПП, адже не веде до змін стосовно цього об’єкта оподаткування (частини приміщення). Якщо, наприклад, юрособа з певного моменту починає ці чотири частини приміщення здавати за двома договорами оренди або іншим чином ділить чотири приміщення між двома-трьома орендарями, то розуміло, що виникають нові об’єкти оподаткування за укладеними договорами.

Аналогічна ситуація і з відокремленим підрозділом. Навіть за умови що юрособа здає всі свої приміщення в оренду третім особам (госпсуб’єктам), то в разі ухвалення рішення виділити одне з них новоствореному підрозділу (відділенню) обов’язку подавати повідомлення №20-ОПП, на нашу думку, не виникає. Хіба що стосовно приміщення, яке передане підрозділу, попередньо було подано повідомлення №20-ОПП за типом об’єкта оподаткування «офіс», а підрозділ створений як «магазин», або «склад», або «виробнича ділянка» тощо. Тоді вважається, що відбулися зміни щодо об’єкта оподаткування.

Таким чином, на нашу думку, при поданні повідомлення №20-ОПП юрособа має самостійно визначати з врахуванням різних ознак та критеріїв, чи потрібно, у т. ч. повторно, подавати його при створенні відокремленого підрозділу та виділенні для його діяльності окремого приміщення або частини будівлі.

Водночас варто пам’ятати, що відповідальність за неподання повідомлення №20-ОПП за п. 117.1 ПКУ не застосовується — див. «ДК» №3/2024.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Порядок №1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588.

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру