• Посилання скопійовано

Щодо практичного застосування норм чинного законодавства (витяг)

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 08.03.2024 №1226/ІПК/99-00-24-03-03

Суттєво. Якщо мікрогрант надається на умовах, визначених актами КМУ, виключно з бюджетів та/або фонду загальнообов’язкового держсоцстрахування, то такі суми не включаються до загального оподатковуваного доходу фізособи.

!  ФОПам-грантоотримувачам

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), розглянула звернення <...> щодо практичного застосування норм чинного законодавства та в межах компетенції повідомляє.

Платник податків у зверненні повідомила, що є учасником державної грантової програми (е-робота програми «Власна справа»). Бізнес-план був погоджений та на поточний рахунок нараховані кошти в <...>.

У зв’язку з чим фізична особа — підприємець просить надати індивідуальну податкову консультацію з питань:

1. Чи має платник податків як фізична особа — підприємець на єдиному податку при отриманні вищезазначених грантових грошей віднести суму отриманого гранту до доходу та сплачувати податок на доходи фізичних осіб і військовий збір?

2. Чи повинен платник податків як фізична особа при отриманні вищезазначених грантових грошей сплачувати податок на доходи фізичних осіб і військовий збір та подати декларацію про майновий стан і доходи?

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року №738 (далі — Порядок) «Деякі питання надання грантів бізнесу» затверджено Порядок надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу.

Порядком визначено умови, критерії, механізм надання безповоротної державної допомоги, зокрема, фізичним особам, суб’єктам господарювання (далі — отримувач) у формі мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу (далі — мікрогрант).

Джерелами фінансування надання мікрогрантів отримувачам є кошти:

Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (далі — Фонд);

державного бюджету, у тому числі кошти, що надходять на рахунок Міністерства економіки України «Фонд підтримки малого та середнього бізнесу», відкритий у Національному банку, на який зараховуються добровільні внески (благодійні пожертви) від фізичних та юридичних осіб приватного права та/або публічного права в національній та іноземній валюті.

Головним розпорядником бюджетних коштів є Міністерство економіки України. Розпорядником коштів Фонду є Державний центр зайнятості.

Відповідно до абзацу шостого Порядку надання мікрогрантів за рахунок джерел, передбачених абзацом сьомим п. 1 Порядку, здійснюється Мінекономіки через АТ <...> на підставі рішень Державного центру зайнятості, включених до подання про надання мікрогрантів, відповідно до договору про взаємодію між Мінекономіки, уповноваженим банком та Державним центром зайнятості.

Для виплати мікрогрантів отримувачам за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою «Надання грантів для створення або розвитку бізнесу», Міністерство економіки України відкриває в Казначействі реєстраційні рахунки загального та спеціального фондів державного бюджету (далі — рахунки) (п. 7 Порядку).

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV Кодексу, згідно з пп. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 якого передбачено, що об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Статтею 165 Кодексу визначено виключний перелік доходів, які не включаються до загального (місячного) річного оподатковуваного доходу платника податків.

Згідно з пп. 165.1.1 165.1 ст. 165 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи: сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги, компенсацій, вартість соціальних послуг та реабілітаційної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю згідно із законом, указами Президента України та актами Кабінету Міністрів України, а також вартість соціальної допомоги в натуральній формі малозабезпеченим сім’ям, що отримана від надавачів соціальних послуг відповідно до Закону України «Про соціальні послуги».

Порядок подання фізичними особами — платниками податку на доходи фізичних осіб податкової декларації встановлений ст. 179 Кодексу, згідно з п. 179.1 якої платник податку зобов’язаний подавати податкову декларацію відповідно до Кодексу.

Відповідно до п. 179.2 ст. 179 Кодексу обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, крім випадків, коли подання податкової декларації прямо передбачено Кодексом, якщо такий платник податку отримував, зокрема, доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з цим Кодексом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу

Отже, якщо мікрогрант надається на умовах, визначених актами Кабінету Міністрів України, виключно з бюджетів та/або фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування, то такі суми не включаються до загального (місячного) річного оподатковуваного доходу фізичної особи. При цьому обов’язку щодо подання податкової декларації у платника податків не виникає у разі відсутності інших підстав для її подання.

<...>

До змісту номеру