• Посилання скопійовано

Блокування реєстрації ПН/РК: які останні новини у 2023 році?

Спочатку скажемо про ті зміни, які вже набрали чинності.

Нагадаємо, що з 11 січня 2023 року запрацювали нові правила блокування ПН та РК. Але Мінфін на цьому не зупинився і наказом від 12.01.2023 №19 (зареєстрований у Мін’юсті 17.02.2023 за №298/39354) затвердив зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

У пояснювальній записці до проєкту цього наказу зазначалося, що між платниками ПДВ та ДПС виникають непорозуміння, основною причиною яких є недостатній обсяг документів та пояснень для прийняття позитивного рішення комісії регіонального рівня про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

З огляду на це Мінфін уточнив у Порядку, що за результатами розгляду поданих письмових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів, наступних за днем отримання пояснень та копій документів, поданих відповідно до пункту 4 цього Порядку:

  • або приймає рішення про реєстрацію ПН/РК у Реєстрі та надсилає його платникові податку в порядку, встановленому статтею 42 глави 1 розділу II ПКУ, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку;
  • або надсилає повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію ПН/РК у Реєстрі (далі — Повідомлення), за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку з пропозицією щодо надання платником податку додаткових пояснень та копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК;
  • або приймає рішення про відмову в реєстрації ПН/РК у Реєстрі в разі надання платником податку копій документів, складених / оформлених із порушенням законодавства, та надсилає його платникові податку в порядку, встановленому статтею 42 глави 1 розділу II ПКУ, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Платник податку має право подати до контролюючого органу додаткові пояснення та копії документів для підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування, протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Повідомлення.

Додаткові письмові пояснення та копії документів платник податку подає до ДПС в електронній формі за допомогою засобів електронного зв’язку.

За результатами розгляду поданих додаткових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів, наступних за днем їх отримання, приймає рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК у Реєстрі за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Якщо платник податку не надав додаткових пояснень та копій документів для підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі протягом 5 робочих днів, наступних за днем граничного строку їх подання.

Комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації ПН/РК у Реєстрі в разі:

  • ненадання / часткового надання додаткових письмових пояснень та копій документів щодо підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі, при отриманні Повідомлення;
  • та/або надання платником податку копій документів, складених / оформлених із порушенням законодавства.

Відповідно до нових правил з’явилися й додатки до Порядку. А саме:

  • Додаток 1. Рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • Додаток 2. Повідомлення щодо недостатності пояснень та документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних головних управлінь Державної податкової служби України в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДПС рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Усі наведені вище зміни діють з 8 березня 2023 року.

А тепер про подальші плани (адже, на думку бізнесу, кількість заблокованих ПН/РК залишається аномально високою).

Десятого березня 2023 року рада омбудсмена навела докладний звіт щодо результатів розслідування роботи СМКОР. Вона рекомендує встановити обмеження за рівнем максимально допустимого зупинення ПН/РК: за кількістю платників або за кількістю ПН/РК. Про це ми написали тут.

Згодом з’явилася інформація від Гетманцева, що до кінця березня відбудеться черговий перегляд критеріїв, за якими призупиняють реєстрацію ПДВ-накладних.

Окремо Гетманцев анонсував, що на початку квітня на платників ПДВ чекають чергові позитивні зміни до Постанови №1165 щодо «ретроспективної ризиковості» платників та інших істотних норм.

І ось 29 березня на сайті ДПС з’явився текст проєкту постанови КМУ «Про внесення змін до порядків, затверджених постановою КМУ від 11.12.2019 №1165». З його текстом можна ознайомитися тут, а з проєктами нових форм додатків до Порядку №1165 — ось тут.

За пояснювальною запискою до проєкту Постанови КМУ його розроблено з метою удосконалення механізму зупинення реєстрації ПН та РК в ЄРПН, визначеного Порядком №1165, з метою оперативного реагування на податкові ризики щодо запобігання формуванню несумлінними платниками ПДВ податкового кредиту за рахунок відображення у податкових документах недостовірної інформації та, як наслідок, запобігання ризикам недоотримання надходжень до бюджету.

Також проєктом постанови передбачено запровадження механізму досудового врегулювання спорів щодо окремих рішень комісії регіонального рівня з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі шляхом подання скарги до відповідної комісії ДПС.

Платник податку матиме можливість оскаржити в адміністративному порядку рішення про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість та рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.

Деталі проєкту постанови КМУ

Зміни до критеріїв

Проєктом постанови запропоновано внести зміни до окремих положень автоматизованого моніторингу відповідності ПН та РК критеріям оцінки ступеня ризиків, зокрема щодо питань ризиковості платника ПДВ, особливостей застосування таблиці даних платника ПДВ, у тому числі під час визначення відповідності операцій, відображених у них, критеріям ризиковості здійснення операцій.

Щодо платника податку, стосовно якого прийнято рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, не застосовується врахована таблиця даних платника податку.

Обмеження у строку використання податкової інформації комісією

Запропоновано встановити обмеження для комісії регіонального рівня щодо використання податкової інформації про здійснення платником податку ризикової операції, що стала підставою для розгляду питання відповідності / невідповідності платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку відповідно до пункту 8 додатка 1 до Порядку зупинення, якщо таку операцію відображено у податковій накладній / розрахунку коригування, дата реєстрації якої/якого у Реєстрі припадає на період, що перевищує 180 днів до дати прийняття рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку.

У формах рішення буде розшифрування інформації щодо відповідності платника ПДВ критеріям ризиковості

Передбачено внесення змін до форми рішення про відповідність / невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку згідно з додатком 4 до Порядку зупинення, серед яких зроблено доповнення в частині розшифрування інформації, за якою встановлено відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, інформацією щодо дати включення платника податку, залученого до ризикової операції, до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Проєктом постанови передбачено запровадження положень щодо автоматичної реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування, реєстрацію яких в Реєстрі зупинено, у разі прийняття комісією регіонального рівня рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку та/або рішення про врахування таблиці даних платника податку за виконання визначених умов.

Автоматична реєстрація ПН та РК

Запропоновано, що у разі прийняття комісією регіонального рівня рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку за результатами інформації та копій документів, поданих платником податку для підтвердження невідповідності критеріям ризиковості платника податку, наступного робочого дня після дати прийняття такого рішення підлягають автоматичній реєстрації податкова накладна / розрахунок коригування, якщо одночасно виконуються такі умови:

  • реєстрацію таких податкової накладної / розрахунку коригування зупинено на підставі відповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку згідно з рішенням, до якого були подані інформація та копії документів, за результатами розгляду яких прийнято рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку;
  • дата подання для реєстрації у Реєстрі таких податкової накладної / розрахунку коригування припадає на період, що не перевищує 180 днів до дати подання інформації та копій документів, за результатами розгляду яких прийнято рішення про невідповідність критеріям ризиковості платника податку;
  • операція в таких податковій накладній / розрахунку коригування не відповідає критеріям ризиковості здійснення операцій згідно з додатком 3 до цього Порядку;
  • щодо таких податкової накладної / розрахунку коригування платника податку комісія регіонального рівня не прийняла рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Реєстрі відповідно до наказу Мінфіну від 12.12.2019 №520 «Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

При цьому має бути наявна сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Реєстрі, обчислена відповідно до п. 200-1.3 або 200-1.9 ПКУ.

Також у разі прийняття комісією регіонального рівня рішення про врахування таблиці даних платника податку відповідно до пункту 16 цього Порядку податкові накладні / розрахунки коригування, реєстрацію яких зупинено згідно з пунктом 1 додатка 3 цього Порядку до дня, що передує даті прийняття рішення про врахування таблиці даних платника податку, підлягають автоматичній реєстрації в Реєстрі на п’ятий робочий день, наступний за днем прийняття такого рішення, якщо одночасно виконуються такі умови:

  • немає рішення контролюючого органу про неврахування такої таблиці даних платника відповідно до пункту 19 цього Порядку;
  • у податковій накладній / розрахунку коригування зазначено операції з кодами товарів згідно з УКТ ЗЕД / кодами послуг згідно з ДКПП / умовним кодом такого товару, що відображені у таблицях даних платника податку, враховані комісією регіонального рівня, та операції, що не відповідають критеріям ризиковості здійснення операцій, визначеним у додатку 3 до цього Порядку;
  • такі податкова накладна / розрахунок коригування складено та подано для реєстрації в Реєстрі не раніше календарного місяця, що передує місяцю, в якому комісія регіонального рівня прийняла рішення про врахування таблиці даних платника податку;
  • щодо таких податкової накладної / розрахунку коригування платника податку комісією регіонального рівня не прийнято рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Реєстрі відповідно до наказу Мінфіну від 12.12.2019 №520 «Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

При цьому має бути наявна сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Реєстрі, обчислена відповідно до п. 200-1.3 або 200-1.9 ПКУ.

Врегулювання питання перевірки залишків товарів

Запропоновано внести зміни до пунктів 1 та 4 додатка 3 до Порядку зупинення щодо врегулювання питання перевірки залишків товарів у платника податку та операцій з товарами / послугами за кодами УКТ ЗЕД, зазначеними у поданих на реєстрацію податкових накладних / розрахунках коригування, з урахуванням УКТ ЗЕД у врахованій таблиці даних платника податку на додану вартість.

Розширення розгляду скарг

Порядок розгляду скарг запропоновано доповнити положеннями щодо оскарження рішення про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість та рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку відповідними формами скарг та рішень за результатами їх розгляду.

До змісту номеру