• Посилання скопійовано

З якої дати застосовуємо нові форми ПН/РК?

Першого квітня 2023 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 28.12.2022 №463 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11.01.2023 за №60/39116 (зі змінами) (далі — наказ №463), яким викладено у новій редакції форми:

Звертаємо увагу, що з 1 квітня 2023 року розпочалося і застосування цих нових форм для податкових накладних та розрахунків коригування кількісних та вартісних показників до податкових накладних.

Тож із зазначеної дати платники зобов’язані складати та реєструвати ПН та РК в Єдиному реєстрі податкових накладних за новою формою. Це стосується і ПН та РК, датованих до 01.04.2023, які надсилатимуться на реєстрацію в ЄРПН після цієї дати.

Зміни у формі ПН та РК

Спочатку з’ясуймо форму ПН. Шапка форми, як і розділ А, залишилися без змін. А от у розділі Б тепер налічується 11 граф. У ньому вже немає графи 12 щодо коду виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника, адже з 2022 року сільгоспвиробники вже не складають окремі ПН.

Відповідно забрали згадку про складання таких ПН із примітки щодо правила зазначення порядкового номера. Тепер після символу «/» зазначають код 5 — у разі складання податкової накладної оператором інвестору за багатосторонньою угодою про розподіл продукції або код 6 — у разі складання податкової накладної для операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни.

Графу щодо коду виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника забрали з додатка 1 до ПН та форми РК.

Решта граф розділу Б форм ПН та РК не змінилися та складаються за старими правилами. Але через такі косметичні правки всі платники ПДВ отримали нові форми ПН та РК.

Зміни до Порядку складання ПН

До Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого Наказом Мінфіну від 31.12.2015 №1307, внесено такі зміни:

  • щодо правил заповнення порядкового номера, про які ми вже сказали вище. У другій його частині (після знака дробу) проставляють код, що передбачає складання податкової накладної оператором інвестору за багатосторонньою угодою про розподіл продукції, або код, що передбачає здійснення операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено максимальні роздрібні ціни;
  • у пункті 8 Порядку щодо типу причини складання ПН з’явилася нова причина для платників ПДВ — це 21 «Складена на постачання послуг отримувачу (покупцю) нерезиденту, місце постачання яких розташоване на митній території України». У п. 12 Порядку №1307 прописано окремі правила складання такої ПН. У разі складання податкової накладної за операціями з постачання послуг отримувачу (покупцю) — нерезиденту, місце постачання яких розташоване на митній території України, у графі «Отримувач (покупець)» зазначають найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому країну, в якій зареєстровано покупця (нерезидента), у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляють умовний ІПН «500000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюють.
До змісту номеру