• Посилання скопійовано

Коментар до закону України від 12.01.2023 №2876-ІХ

Зміни в реєстрації ПН/РК за Законом №2876

Як зміняться строки реєстрації ПН та РК? Якими будуть штрафи за несвоєчасну реєстрацію? Чи можна буде реєструвати ПН та РК у вихідні? Ці питання регулює новий закон!

Наші читачі вже знають, що 12 січня ВРУ прийняла законопроєкт №8079 щодо відновлення обмеження перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування.

Дійсно, гральному бізнесу заборонили обирати спецгрупу ЄП (тобто 2% єдиного податку у 3-й групі). Відповідну норму внесли у підпункт 9.3 пункту 9 підрозділу 8 розд. ХХ ПКУ, до якого включено абзац третій у такій редакції:

«діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора)».

Але, крім цього, в новому законопроєкті містяться важливі норми щодо послаблення правил реєстрації ПН та РК в ЄРПН. Для цього у підрозділ 2 розд. ХХ ПКУ пропонується внести нові пункти 89 та 90.

Фактично всі ці зміни запрацюють тільки після набрання чинності Законом №2876. А згідно з його текстом він набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Станом на день підписання цього номера «ДК» до друку (25.01.2023) Закон №2876 перебуває у статусі «Переданий на підпис Президенту».

Які ж зміни нас чекають найближчим часом, після офіційного опублікування Закону №2876 та набрання ним чинності?

Нові строки реєстрації ПН та РК

З дати набрання чинності новим Законом №2876 і далі, протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН буде здійснюватися за новими, подовженими граничними строками:

— для податкових накладних та розрахунків коригування, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, — до 5 календарних днів (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

— для податкових накладних та розрахунків коригування, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, — до 18 календарних днів (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

— для РК, складених постачальником товарів/послуг до ПН, що складена на отримувача — платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, — протягом 18 календарних днів з дня отримання такого РК до ПН отримувачем (покупцем).

Але ось що буде з «перехідними» ситуаціями? Яких ПН/РК стосуватимуться ці норми, на що орієнтуватися, на дату їх складання чи на граничний строк реєстрації? На жаль, у Законі №2876 це чітко не обумовлюється.

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК

З дати набрання чинності новим Законом №2876 і далі, протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, штраф за порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН буде встановлено у розмірі:

— 2% суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, — у разі порушення строку реєстрації до 15 календарних днів;

— 5% суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, — у разі порушення строку реєстрації від 16 до 30 календарних днів;

— 10% суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, — у разі порушення строку реєстрації від 31 до 60 календарних днів;

— 15% суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, — у разі порушення строку реєстрації від 61 до 365 календарних днів;

— 25% суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, — у разі порушення строку реєстрації на 366 і більше календарних днів.

І знову — жодних «перехідних» норм та пояснень, щодо яких порушень це буде діяти. Тому, звісно, варто дочекатися набрання чинності новим Законом та роз’яснень від ДПСУ. Як тільки вони з’являться, ми вас про це обов’язково повідомимо у новинах!

Зміни в режимі роботи сервісів ДПС під час війни

За новою редакцією пп. 69.18 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану з метою захисту прав платників, збереження та захисту даних надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків будуть здійснюватися у робочі дні з 8 години до 20 години.

А от операційний день для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, на який припадає граничний строк реєстрації ПН та розрахунків коригування, буде тривати з 0 годин 00 хвилин до 24 години 00 хвилин.

Тобто з дати набрання чинності новим Законом можна буде реєструвати ПН/РК у вихідні, якщо це останній день реєстрації (тобто так, як це було до війни). Досі, на жаль, це було неможливо.

Консультують податківці

У період воєнного стану не можна зареєструвати податкову накладну чи розрахунок коригування в ЄРПН у святковий чи вихідний день, у т. ч. якщо такий день — граничний день їх реєстрації. Відповідно, 31 грудня 2022 року не буде можливості зареєструвати ПН/РК в ЄРПН за першу половину грудня 2022 року. Граничним терміном реєстрації ПН та РК за першу половину грудня буде 30 грудня. Про це інформують платників ПДВ у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Нагадаємо, операційний день триває в робочі дні з 8 годин 00 хв. до 20 годин 00 хв. Технічне обслуговування та регламентні роботи, що потребують зупинки ЄРПН, не проводять упродовж операційного дня, крім аварійних випадків.

Якщо граничні строки реєстрації ПН/РК припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважають операційним.

Однак згідно з пп. 69.18 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, для захисту прав платників, збереження та захисту даних надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюються у робочі дні з 8 до 18 години.

Тому у період воєнного стану платник податку не може зареєструвати ПН/РК в ЄРПН у святковий чи вихідний день, у т. ч. якщо такий день є граничним днем їх реєстрації.

Роз’яснення Головного управління ДПС у Чернівецькій області від 29.12.2022

Підтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до Єдиного реєстру податкових накладних є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається не пізніше наступного операційного дня.

Квитанція про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації щодо податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН протягом операційного дня, на який припадає граничний строк їхньої реєстрації, надсилається платнику податку не пізніше наступного операційного дня.

Якщо протягом наступного операційного дня після операційного дня, на який припадає граничний строк реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, не надіслано квитанції про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, така податкова накладна вважається зареєстрованою в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Закон №2876 — Закон України від 12.01.2023 №2876-ІХ «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо відновлення обмеження перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування» (cтаном на 25.01.2023 офіційно не опублікований).

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру