• Посилання скопійовано

Щодо заповнення Звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 17.10.2023 №3601/ІПК/99-00-09-04-03-06

Суттєво. Якщо СГ має у своєму складі структурні одиниці, які не є юрособами, Звіт №1-ОТ заповнюється в цілому щодо підприємства з урахуванням усіх структурних одиниць.

!  Торговцям підакцизними товарами

Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення Фізичної особи-підприємця (далі — ФОП) щодо отримання індивідуальної податкової консультації з питань практичного застосування норм законодавства стосовно заповнення Звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі (далі — Звіт №1-ОТ), керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), в межах компетенції повідомляє.

Як зазначено у зверненні, ФОП здійснює господарську діяльність у сфері оптової та роздрібної торгівлі.

ФОП просить надати роз’яснення:

1. Чи відображаються у Звіті №1-ОТ відомості щодо переміщення придбаних тютюнових виробів між своїми торговими одиницями, переміщення між оптовими складами та торговими точками роздрібної торгівлі?

2. Якщо відображаються, то на підставі яких документів та у яких графах у Звіті №1‑ОТ суб’єкти господарювання відображають обсяги переміщених тютюнових виробів між своїми торговими одиницями, переміщення між оптовими складами та торговими точками роздрібної торгівлі?

Щодо зазначених питань

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі, зокрема, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним визначено Законом України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» із змінами та доповненнями (далі — Закон №481).

Відповідно до частини третьої ст. 16 Закону №481 суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які отримали ліцензії на виробництво та/або оптову торгівлю спиртом, алкогольними напоями і тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та здійснюють таку діяльність та/або експорт, імпорт зазначеної продукції, подають до органу виконавчої влади, уповноваженого Кабінетом Міністрів України видавати такі ліцензії, щомісяця до 10 числа наступного місяця звіт про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, за формою, встановленою цим органом.

Форми звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення затверджені Наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 №49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення», із змінами та доповненнями (далі — Наказ  №49).

Порядком заповнення форми Звіту №1-ОТ встановлено, що звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі подають суб’єкти господарювання, які одержали ліцензії на право оптової торгівлі тютюновими виробами, незалежно від форми власності до органів ДПС за основним місцем обліку в електронній формі.

Звіт №1-ОТ в електронній формі подається засобами електронного зв’язку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, як передбачено для податкової звітності.

У разі якщо суб’єкт господарювання має у своєму складі структурні одиниці, які не є юридичними особами, Звіт №1-ОТ заповнюється в цілому щодо підприємства з урахуванням усіх структурних одиниць.

Інформація подається за кодами та видами тютюнової продукції згідно з додатком до Наказу №49.

Інформація про залишки тютюнової продукції на кінець звітного місяця подається згідно з розділом I Звіту №1-ОТ.

Інформація у розрізі контрагентів подається згідно з розділами II та III Звіту №1-ОТ.

Отже, враховуючи Порядок заповнення форми Звіту №1-ОТ, якщо суб’єкт господарювання має у своєму складі структурні одиниці, які не є юридичними особами, Звіт №1-ОТ заповнюється в цілому щодо підприємства з урахуванням усіх структурних одиниць.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру