• Посилання скопійовано

Щодо застосування п. 66 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ та терміну списання кредиторської заборгованості

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 16.10.2023 №3578/ІПК/99-00-21-02-02-06

Суттєво. Для цілей застосування п. 66 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ датою погашення кредиторської заборгованості резидента України перед контрагентом — резидентом держави-агресора є 19.05.2022.

!  СГ-боржникам перед кредиторами з РФ

Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення <...> (далі — ТОВ) щодо застосування п. 66 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі — Кодекс) та терміну списання кредиторської заборгованості, керуючись ст. 52 Кодексу, в межах компетенції повідомляє.

Як зазначено у зверненні, ТОВ перебуває на загальній системі оподаткування. Станом на 01.09.2023 має кредиторську заборгованість за отриманими товарами перед постачальниками — резидентами російської федерації, яка сформувалася станом на 21.02.2022. Дані товари були використані ТОВ у виробництві готової продукції.

ТОВ просить надати індивідуальну податкову консультацію з таких питань:

чи розповсюджується положення п. 66 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу на зазначену кредиторську заборгованість? В який термін мало бути здійснене списання даної кредиторської заборгованості?

Відповідно до абзацу п’ятого п. 1 частини першої ст. 1 Закону України від 03 березня 2022 року №2116-IX «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності російської федерації та її резидентів» (далі — Закон №2116-IX) об’єкти права власності російської федерації та її резидентів — рухоме і нерухоме майно, кошти, вклади у банках, цінні папери, корпоративні права, інше майно (активи), що знаходяться (зареєстровані) на території України та безпосередньо або через афілійованих осіб належать російській федерації та її резидентам.

Згідно з частиною другою ст. 2 Закону №2116-IX примусове вилучення в Україні об’єктів права власності російської федерації та її резидентів здійснюється без будь-якої компенсації (відшкодування) їх вартості, враховуючи повномасштабну агресивну війну, яку російська федерація розв’язала і веде проти України та Українського народу.

Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які визначені відповідними положеннями цього Кодексу.

Згідно з п. 66 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу фінансовий результат до оподаткування зменшується, зокрема, на суму боргу, включеного до складу доходів звітного періоду відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, право вимоги за яким примусово вилучено як об’єкт права власності російської федерації та її резидентів відповідно до Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності російської федерації та її резидентів» і який вважається погашеним з дня набрання чинності законом України, яким затверджено Указ Президента України про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про примусове вилучення відповідних об’єктів права власності російської федерації та її резидентів.

Отже, для цілей застосування п. 66 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу датою погашення кредиторської заборгованості резидента України перед контрагентом, резидентом держави-агресора (росії) — є дата набрання чинності законом України, яким затверджено Указ Президента України про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про примусове вилучення відповідних об’єктів права власності російської федерації та її резидентів1.

1 Закон від 12.05.2022 №2249-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року «Про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» чинний з 19.05.2022. — Прим. ред.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

До змісту номеру