• Посилання скопійовано

Щодо заповнення податкової звітності в частині відображення податкових пільг

Роз’яснення Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків від 24.08.2023

Суттєво. СГ, що не сплачують податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, ведуть облік сум таких пільг та відображають інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності.

!  Платникам податків

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків з метою повноцінного та якісного відображення інформації щодо податкових пільг повідомляє, що постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 №1233 затверджено Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг.

Суб’єкти господарювання, що не сплачують податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, ведуть облік сум таких пільг та відображають інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності, що подається контролюючому органу у строки, встановлені Податковим кодексом України.

Інформація про суми податкових пільг у податковій звітності повинна містити такі дані:

— код пільги за кожним видом податкових пільг, найменування пільг згідно з довідником пільг, форма та порядок ведення якого затверджуються ДПС;

— сума податку (збору), не сплаченого до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги (вивільнені від оподаткування кошти);

— строк користування податковою пільгою у звітному періоді — число, місяць, рік початку та закінчення користування пільгами. У разі коли строк користування податковою пільгою встановлений до початку звітного періоду і продовжується після його закінчення, такий строк збігається з датою початку та закінчення зазначеного періоду;

— сума податкової пільги, що використана за цільовим призначенням, — обсяг пільг за платежами відповідно до довідника пільг у разі цільового використання податкових пільг.

Відповідно до п. 46.4 ст. 46 Податкового кодексу України, якщо платник податків вважає, що форма податкової декларації, визначена центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, збільшує або зменшує його податкові зобов’язання, всупереч нормам цього Кодексу з такого податку чи збору, він має право зазначити цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації.

У разі необхідності платник податків може подати разом з такою податковою декларацією доповнення до такої декларації, які складені за довільною формою, що вважатиметься невід’ємною частиною податкової декларації. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання. Платник податків, який подає звітність в електронній формі, подає таке доповнення в електронній формі.

До змісту номеру