• Посилання скопійовано

Щодо подання звіту з ЄСВ та сплати ЄСВ за себе ФОПом на загальній системі оподаткування у разі припинення підприємницької діяльності

Роз’яснення Головного управління ДПС у Харківській області від 23.08.2023

Суттєво. ФОПи на загальній системі — платники ЄСВ, які припинили діяльність, подають Додаток ЄСВ 1 з декларацією протягом 20 к. д. за останнім календарним днем місяця припинення діяльності та протягом 10 к. д. сплачують ЄСВ.

!  ФОПам на загальній системі, які припиняють діяльність

У який строк ФОП на загальній системі оподаткування подають Додаток ЄСВ 1 у складі Податкової декларації про майновий стан і доходи та сплачують єдиний внесок за себе у разі припинення підприємницької діяльності?

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що згідно з частиною четвертою статті 6 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі — Закон №2464) у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця (крім електронних резидентів (е-резидентів) така фізична особа користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок), у частині діяльності, яка здійснювалася нею як фізичною особою — підприємцем.

Останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності включно (частина восьма статті 9 Закону №2464).

Відповідно до пункту 4 частини другої статті 6 Закону №2464 платники єдиного внеску зобов’язані, зокрема, подавати звітність про нарахування єдиного внеску в розмірах, визначених відповідно до Закону №2464, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб у строки та порядку, що встановлені Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі — ПКУ). Форма, за якою подається звітність про нарахування єдиного внеску у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку), встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Фізичні особи — підприємці на загальній системі оподаткування (крім електронних резидентів (е-резидентів) подають у складі Податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17.05.2022 №143) (далі — Декларація), додаток ЄСВ 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі — Додаток ЄСВ 1).

Пунктом 177.11 статті 177 ПКУ визначено, що фізичні особи — підприємці подають річну Декларацію за базовий звітний період, що дорівнює календарному року, — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності в розмірах, визначених відповідно до Закону №2464.

Фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності за її рішенням, подають Декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду, — протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Згідно з підпунктом 8 пункту 2 розділу ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449 із змінами та доповненнями, для платників, зазначених у пункті 4 частини першої статті 4 Закону №2464 (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування), останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності включно.

Єдиний внесок сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання звітності, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску за останній звітний період.

Враховуючи викладене, у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичні особи — підприємці на загальній системі оподаткування (крім електронних резидентів (е-резидентів), які є платниками єдиного внеску, подають Додаток ЄСВ 1 з типом форми «після припинення» у складі Декларації у строк протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, та протягом 10 календарних днів сплачують єдиний внесок.

До змісту номеру