• Посилання скопійовано

ТТН для перевізника-субпідрядника

Підприємство уклало договір з експедитором «А» на організацію перевезення вантажу. Але в отриманій ТТН перевізник зазначив експедитором «Б», якого за окремим договором найняв для надання цієї послуги експедитор «А», з яким підприємство договору не має. Підприємство платитиме експедитору «А», а останній заплатить «Б». Як правильно заповнити ТТН?

Виконавець повинен надати послугу особисто (ч. 1 ст. 902 ЦКУ). У випадках, установлених договором, виконавець має право покласти виконання договору про надання послуг на іншу особу, залишаючись відповідальним у повному обсязі перед замовником за порушення договору (ч. 2 ст. 902 ЦКУ).

Щодо договорів транспортної експедиції, то закон не забороняє експедитору залучати до надання послуг інших осіб. При цьому, як зазначено у ст. 9 Закону про транспортно-експедиторську діяльність, у разі залучення експедитором до виконання його зобов’язань за договором транспортного експедирування іншої особи у відносинах з нею експедитор може виступати від свого імені або від імені клієнта. До плати експедитору не включаються витрати експедитора на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування. А підтвердженням витрат експедитора є документи (в цьому випадку — акти приймання-передачі наданих послуг), видані суб’єктами господарювання, що залучалися до виконання договору транспортного експедирування. Факт того, що перевезення відбулося, підтверджує вже ТТН.

Отже, якщо договором транспортної експедиції зазначено, що експедитор залучає до надання послуг інших осіб, то йому мають бути відшкодовані витрати, пов’язані із таким залученням (понад винагороду експедитора). Він має відзвітувати про понесені витрати (у формі, узгодженій сторонами договору) і додати до звіту копії документів, які підтверджують понесені витрати. Так буде доведено зв’язок між експедиторами «А» і «Б», а також пояснена заміна експедитора.

Але, якщо договором з експедитором «А» не передбачалася можливість виконання послуги іншою особою, «А» не мав права доручати виконання послуги експедитору «Б».

В такому випадку, на наш погляд, упорядкувати наведену ситуацію можна, тільки внісши зміни до договору між підприємством-замовником та експедитором «А», надавши право «А» наймати для безпосереднього виконання послуги іншу особу. А також обумовити порядок повідомлення підприємства-замовника про особу, яка фактично надаватиме послуги. Таку особу можна безпосередньо зазначити в договорі між замовником та експедитором «А». Або зазначити, що про особу безпосереднього виконавця «А» повідомляє замовника, приміром, листом тощо.

І тоді ТТН, де перевізником зазначатиметься не «А», а «Б», буде правомірною.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру