• Посилання скопійовано

Коментар до ІПК ДПСУ від 26.07.2023 №2113/ІПК/99-00-21-03-02-06

Продаж медобладнання після закінчення карантину

Під час карантину підприємство імпортувало медобладнання «Апарат УЗД з набором датчиків (назва моделі)», яке є в Переліку №224, а тому звільнялося від оподаткування ПДВ. За якою ставкою продавати це медобладнання тепер, після закінчення карантину? Чи можна за ставкою 7% згідно з п. «в» п. 193.1 ПКУ? Медобладнання ввезене за Повідомленням МОЗУ, згідно з п. 2-4 Постанови №753, яке є чинним до кінця строку придатності (роботи) апарата.

Оподаткування ПДВ операцій постачання під час карантину

У Переліку №224 є товар (медичний виріб) із кодом УКТ ЗЕД 9018120000 — Апарат УЗД з набором датчиків.

На період карантину діяла пільга за п. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ, якою від оподаткування ПДВ звільнялися операції імпорту та постачання на митній території України товарів, наведених у Переліку №224.

Але у зв’язку із закінченням карантину з 01.07.2023 зазначена пільга та Перелік №224 вже не діють.

Тому при постачанні зазначеного обладнання починаючи з 01.07.2023 скористатися звільненням від оподаткування за п. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ вже не можна.

Постачання за ставкою 7%

Ставка ПДВ 7% застосовується щодо операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні (пп. «в» п. 193.1 ПКУ).

Тобто для застосування ставки 7% потрібно мати документ про відповідність вимогам відповідних техрегламентів.

Але, як зазначено у запитанні, підприємство не має документа про відповідність, а має тільки Повідомлення МОЗУ.

Як зазначається у п. 2-4 Постанови №753, звільнення від оподаткування ПДВ, встановлене п. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ, дозволяється, якщо:

— товари відповідають вимогам затвердженого цією постановою Технічного регламенту; або

— на підставі повідомлення Міністерства охорони здоров’я про введення в обіг та/або експлуатацію окремих медичних виробів, стосовно яких не виконано вимог технічних регламентів, але використання яких необхідне в інтересах охорони здоров’я.

Тобто Повідомлення МОЗУ може застосовуватися тільки для потреб пільги за п. 71 підр. 2 розд. ХХ ПКУ.

І, на наш погляд, не може застосовуватися для потреб ставки 7% згідно з пп. «в» п. 193.1 ПКУ.

Тому, на наш погляд, ставка ПДВ 7% у цій ситуації застосовуватися не може.

Звільнення від оподаткування за п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ

За нормами пп. 3 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово, на період воєнного стану, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України лікарських засобів та медичних виробів без державної реєстрації та дозвільних документів щодо можливості ввезення на митну територію України, які призначені для використання закладами охорони здоров’я, учасниками антитерористичної операції, особами, що беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, для надання медичної допомоги фізичним особам, які у період проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, за переліком та в обсягах, згідно з Переліком №1447.

У Переліку №1447 є такий виріб, як «Апарат ультразвукової діагностики». Але обсяги постачання там не зазначені. Тож пільга стосується постачання виробів у будь-яких обсягах.

З наведеного, на наш погляд, випливає: якщо підприємство постачатиме наведений у запитанні Апарат УЗД з набором датчиків особам, які наведені в пп. 3 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ, воно має застосовувати цю пільгу. Тобто таке постачання звільнятиметься від оподаткування ПДВ.

Щодо цього в ІПК ДПСУ від 26.07.2023 №2113/ІПК/99-00-21-03-02-06 (див. «ДК» №36/2023) пояснено так:

«Режим звільнення від оподаткування ПДВ, встановлений підпунктом 2 пункту 32 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ до операцій з постачання медичних виробів на митній території України, застосовується за умови, що такі медичні вироби:

— призначені для використання у відповідних заходах перерахованими у пункті 32 підрозділу 2 розділу XX ПКУ суб’єктами (у тому числі закладами охорони здоров’я). Інформація щодо цілей використання медичних виробів може бути зазначена у договорі на постачання таких медичних виробів, укладеному між постачальником та покупцем;

— включені до Переліку №1447.

При дотриманні таких умов операції Товариства з постачання медичних виробів на митній території України підлягають звільненню від оподаткування ПДВ».

Те саме читаємо в ІПК ДПСУ від 26.05.2023 №1280/ІПК/99-00-21-03-02-06 (див. «ДК» №36/2023). У цій останній ІПК уточнено:

«Щодо віднесення товару (ендопротеза кульшового суглоба) до категорії медичних виробів, які наявні у відповідному переліку, встановленому Кабінетом Міністрів України, ДПС рекомендує звернутися до Міністерства охорони здоров’я України як до головного органу у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, зокрема здійснює нормативно-правове регулювання у сфері охорони здоров’я».

Тобто, якщо підприємство сумнівається, що наявний у нього виріб саме той, що названий у Переліку, воно може звернутися за роз’ясненням до МОЗУ.

Ще одне уточнення в ІПК ДПСУ від 18.05.2023 №1214/ІПК/99-00-21-03-02-06:

«Документів, що підтверджують правомірність застосування Режиму звільнення від оподаткування ПДВ, встановленого абзацом третім пункту 32 підрозділу 2 розділу XX Кодексу, нормами вказаного пункту ПКУ не визначено».

Тобто ПКУ не визначає, яким чином підприємство має контролювати дотримання умов, визначених цим підпунктом. В ІПК, наведених вище, ДПС рекомендує встановити відповідну умову в договорі.

Але позаяк податкова служба в описаній ситуації може мати іншу думку, для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Постанова №753 — Постанова КМУ від 02.10.2013 №753 «Про затвердження Технічного регламенту щодо медичних виробів».
  • Перелік №224 — Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 №224.
  • Перелік №1447 — Перелік лікарських засобів та медичних виробів, що ввозяться та постачаються на митну територію України під час воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 27.12.2022 №1447.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру