• Посилання скопійовано

Як визначити розрахункову вартість видобутої підземної води?

Тваринницьке підприємство має водну свердловину, через яку видобуває підземну воду для потреб виробництва тваринницької продукції. Як визначити розрахункову вартість видобутої підземної води для заповнення додатка 1 до декларації з рентної плати? Чи мають збігатися показники рядка 9 додатка 1 та рядка 8 додатка 5 до декларації?

Суб’єкт господарювання, що видобуває підземні води (прісні або мінеральні), є платником рентної плати:

— за користування надрами для видобування корисних копалин (додаток 1 до декларації з рентної плати) (пп. 251.1.1 ПКУ);

— за спеціальне використання води (додаток 5 до декларації з рентної плати) (п. 255.1 ПКУ).

Базою оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування корисних копалин є вартість обсягів видобутих у звітному періоді підземних вод (п. 252.6 ПКУ). І таку вартість обчислюють за більшою з таких її величин (п. 252.7 ПКУ):

— за фактичними цінами реалізації підземних вод;

— за розрахунковою вартістю підземних вод.

Якщо підприємство використовує воду для власних потреб, воно може визначити тільки розрахункову вартість видобутої підземної води, адже в нього немає реалізації підземних вод.

Розрахункову вартість одиниці підземних вод (Цр) обчислюють за такою формулою (п. 252.16 ПКУ):

Цр = [Вмп + (Вмп х Крмпе)] : Vмп,

де:

Вмп — витрати, обчислені згідно з п. 252.11 — 252.15 ПКУ (у гривнях);

Крмпе — коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства для 2023 року у розмірі 0,20, крім випадків, коли більша величина такого коефіцієнта затверджена в техніко-економічних розрахунках матеріалів геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр, затверджених центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр (десятковий дріб) при встановленні кондицій на мінеральну сировину об’єкта (ділянки) надр;

Vмп — обсяг (кількість) товарної продукції гірничого підприємства — видобутих корисних копалин (мінеральної сировини), що видобута за податковий (звітний) період.

Результат обчислення за цією формулою відображають у рядку 10.2 додатка 1 до декларації з рентної плати.

Порядок визначення витрат встановлено п. 252.11 — 252.15 ПКУ, де перелічено такі витрати, як:

— матеріальні витрати;

— витрати з оплати праці;

— витрати з ремонту основних засобів;

— інші витрати;

— сума нарахованої амортизації тощо.

Усі ці витрати визначаються за правилами бухобліку та мають стосуватися тільки самої водної свердловини — тобто скільки фактично було витрачено на утримання й обслуговування свердловини за звітний період. Підприємство обліковує такі витрати згідно з вимогами Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку та власною обліковою політикою. По суті, завдання полягає тільки в тому, щоб виокремити у бухобліку витрати на утримання й обслуговування саме водної свердловини та відобразити їх у рядках 10.2.1 — 10.2.6 додатка 1 до декларації з рентної плати.

Наприклад, у звітному періоді було проведено обслуговування (поточний ремонт тощо) свердловини власними силами, за це працівникам нараховано заробітну плату, витрачено матеріали. Сума зарплати разом з нарахованим на неї єдиним соцвнеском, вартість матеріальних витрат прямо стосуються утримання свердловини і будуть включені до розрахунку рентної плати у цьому періоді в повній сумі. Пропорційно сюди також відносять амортизацію основних засобів загальновиробничого призначення, залучених до обслуговування й утримання свердловини. Амортизацію самої свердловини враховують повністю. І так далі, пропорційно або прямо за кожною статтею визначають суму витрат на утримання свердловини.

Витрати на виробництво тваринницької продукції не враховують для розрахунку рентної плати за видобування води, тому що це витрати на виробництво продукції, а не на видобування води.

Нам не вдалося знайти конкретних рекомендацій від ДПС щодо такого розрахунку, тож ми виклали наше бачення ситуації. Також рекомендуємо звернутися до податківців за наданням ІПК.

У 2023 році застосовується коефіцієнт рентабельності 0,20 відповідно до п. 252.16 ПКУ.

Коригуючі коефіцієнти при видобуванні підземних вод не передбачені п. 252.22 ПКУ.

***

У рядку 8 додатка 5 до декларації з рентної плати зазначають обсяг використаної води, визначеної за кодом типу водного об’єкта, який враховується при визначенні податкового зобов’язання з рентної плати з початку року.

У рядку 9 додатка 1 до декларації з рентної плати показують обсяг видобутої корисної копалини.

Позаяк у цьому випадку вся видобута вода є використаною (адже видобуту воду вже не можна повернути назад у надра), то ці показники мають збігатися.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру