• Посилання скопійовано

Про застосування норм Порядку №1266

Лист Пенсійного фонду України від 27.03.2023 №2800-030401-8/16053

Суттєво. Календарні дні призупинення дії трудового договору виключаються з розрахункового періоду як поважна причина лише за страховими випадками, які розпочалися з 01.01.2023.

!  Працедавцям

Пенсійний фонд України розглянув ваш лист <…> про застосування норм Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 №1266 (далі — Порядок), та повідомляє.

Згідно із частиною першою статті 3 Закону України від 23.09.1999 №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон) соціальне страхування здійснюється за принципами законодавчого визначення умов і порядку здійснення соціального страхування.

Частиною першою статті 4 Закону визначено, що уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

При реалізації права застрахованих осіб на страхові виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності Пенсійний фонд України керується виключно нормами чинного законодавства України.

Відповідно до частини другої статті 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон) Порядок обчислення середньої заробітної плати для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах визначається Кабінетом Міністрів України.

Починаючи з 01.01.2023 для обчислення середньої заробітної плати для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах за страховими випадками, які розпочалися з 01.01.2023, застосовується нова редакція Порядку із змінами, внесеними Постановою Кабінету Міністрів України від 02.12.2022 №1350 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Так, пункт 3 Порядку було викладено в новій редакції, а саме:

«Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований єдиний внесок та/або страхові внески на відповідні види загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — страхові внески), на кількість календарних днів зайнятості (відповідно до видів страхування — період перебування у трудових відносинах, виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, проходження служби, провадження підприємницької або іншої діяльності, пов’язаної з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати, призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України (далі — поважні причини). В такому ж порядку обчислюється середньоденна сума заробітної плати (доходу) застрахованої особи, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті, з якої фактично сплачено страхові внески».

Отже, змінами, внесеними до пункту 3 Порядку, розширено перелік поважних причин, до яких включено календарні дні призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Тобто у разі наявності в розрахунковому періоді при обчисленні середньоденної заробітної плати для визначення розміру страхової виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності за страховими випадками, які розпочалися з 01.01.2023, календарних днів призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України вони виключаються із нього.

Що стосується виключення календарних днів призупинення дії трудового договору із розрахункового періоду за страховими випадками, які настали до 31.12.2022, то, враховуючи, що нормами Порядку визначається вичерпний перелік поважних причин, календарні дні, перебування в яких виключаються із розрахункового періоду при обчисленні середньої заробітної плати, а також те, що в редакції Порядку до 31.12.2022 не було віднесено до поважних причин календарних днів призупинення дії трудового договору, такі дні за страховими випадками, які настали до 31.12.2022, із розрахункового періоду не виключаються.

Слід зазначити, що згідно з останнім абзацом згаданого вами листа Міністерства соціальної політики України від 07.07.2022 №53/0/248-22 листи міністерств не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційно-рекомендаційний характер і не встановлюють нових правових норм.

З урахуванням зазначеного календарні дні призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України виключаються із розрахункового періоду як поважна причина лише за страховими випадками, які розпочалися з 01.01.2023, тобто з дня набрання чинності Постановою Кабінету Міністрів України від 02.12.2022 №1350 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою було розширено перелік поважних причин, визначених Порядком.

Заступник голови правління І. КОВПАШКО

До змісту номеру