• Посилання скопійовано

Як ФОП на загальній системі оподаткування отримати довідку про доходи за інший, ніж річний податковий період

Роз’яснення Головного управління ДПС у Київській області від 07.04.2023

Суттєво. Щоб отримати довідку про доходи від підприємницької діяльності за інший період, ніж календарний рік, ФОП загальної системи оподаткування має право подати квартальну декларацію про майновий стан і доходи.

!  ФОПам на загальній системі оподаткування

Головне управління ДПС у Київській області інформує платників податків, що відповідно до ст. 1 Закону України «Про звернення громадян» від 02.10.1996 №393/96-ВР (далі — Закон №393) громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, зокрема із заявою/клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних та особистих прав і законних інтересів.

Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, — невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання — ст. 20 Закону №393.

Пунктом 177.5 статті 177 Податкового кодексу України встановлено, що фізичні особи — підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року в строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи.

Водночас передбачено, що фізичні особи — підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, або переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, або перейшли із спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, подають податкову декларацію за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену систему оподаткування, обліку та звітності — пп. 177.5.2 п. 177.5 ст. 177 ПКУ.

Платники розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені пп. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 ПКУ, що настануть у звітному податковому році.

У разі необхідності отримання довідки про доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності, за період інший, ніж календарний рік, ФОП загальної системи оподаткування має право подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за інший, ніж річний податковий звітний період, тобто квартальну податкову декларацію.

Подання квартальної податкової декларації не звільняє підприємця від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для податкового звітного періоду згідно з вимогами п. 177.5 ст. 177 ПКУ — за результатами календарного року, така квартальна податкова декларація не є підставою для нарахування та/або сплати податкового зобов’язання.

Контролюючий орган повинен видати довідку про доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності, не пізніше п’ятнадцяти днів з дня отримання заяви.

Нагадуємо, що за результатами 2022 року ФОП (крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування) з урахуванням вимог Закону України від 15 березня 2022 року №2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» подають податкову декларацію по 01 травня 2023 року включно.

Додатково інформуємо, що з 01 січня 2023 року для звітування застосовується нова форма Податкової декларації про майновий стан і доходи, затверджена Наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 №143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.06.2022 за №593/37929.

До змісту номеру