• Посилання скопійовано

Як подається заява про включення до Реєстру волонтерів та де на вебпорталі ДПС можна ознайомитися з цим Реєстром?

Роз’яснення Головного управління ДПС у м. Києві від 28.02.2023

Суттєво. Фізичні особи — благодійники для включення до Реєстру волонтерів можуть подавати заяву про включення до цього Реєстру в електронній формі засобами Електронного кабінету або засобами комунікацій.

!  Фізособам-благодійникам

Головне управління ДПС у м. Києві інформує, що реєстр волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації формується і ведеться центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, та оприлюднюється на його офіційному вебсайті. Порядок формування та ведення Реєстру волонтерів визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Загальні засади благодійної діяльності в Україні визначено Законом України від 05 липня 2012 року №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації» із змінами та доповненнями.

Відповідно до п. 2 прим. 1 розд. VII «Прикінцеві положення» Закону №5073 (у редакції Закону України від 16 листопада 2022 року №2757-ІХ, який набрав чинності 11 грудня 2022 року) для включення до Реєстру волонтерів благодійник — фізична особа подає до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, у паперовій або електронній формі (в тому числі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг) заяву із зазначенням реквізитів рахунків, відкритих у банках на ім’я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності, та реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний податковий орган і мають відмітку у паспорті). Включення до Реєстру волонтерів здійснюється за заявницьким принципом протягом одного робочого дня.

Витребування інших відомостей та документів, не передбачених п. 2 прим. 1 розд. VII «Прикінцеві положення» Закону №5073, забороняється.

Тобто Законом №2757 відмінено подання разом із заявою копії документа про реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний податковий орган і мають відмітку у паспорті) та довідки з банку щодо відкриття на ім’я такого волонтера рахунку, призначеного для здійснення благодійної діяльності.

Реквізити рахунків, відкритих у банках на ім’я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності, та реєстраційного номера облікової картки платника податків/серії (за наявності) та номера паспорта, зазначаються безпосередньо у заяві.

Отже, фізичним особам — благодійникам для включення до Реєстру волонтерів достатньо подати до контролюючого органу лише заяву про включення до Реєстру волонтерів.

Фізичні особи — благодійники для включення до Реєстру волонтерів можуть подавати заяву про включення до цього Реєстру в електронній формі засобами Електронного кабінету або засобами комунікацій.

На вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів розміщено електронну форму заяви за ідентифікатором F1308301.

Заява в паперовій формі подається за формою №1-РВ з позначкою «Включення до реєстру», встановленою Порядком формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 30 жовтня 2014 року №1089 із змінами та доповненнями.

З метою забезпечення дотримання положень Закону №2757 контролюючі органи приймають заяви, подані у паперовій формі, без додатків.

Державна податкова служба створює та адмініструє Реєстр волонтерів в електронній формі та щодекади оприлюднює на вебпорталі ДПС (www.tax.gov.ua) відомості з Реєстру волонтерів.

Водночас, в період дії воєнного стану обмежено доступ до публічних електронних реєстрів, розміщених на вебпорталі ДПС, відповідно до пп. 4 п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 12 березня 2022 року №263 «Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану».

До змісту номеру