• Посилання скопійовано

Причини, з яких виникає показник «другий ліміт» у витязі з системи електронного адміністрування ПДВ

Роз’яснення Головного управління ДПС у Чернівецькій області від 15.03.2023

Суттєво. Показник «другий ліміт» у витязі з СЕА ПДВ виникає в разі реєстрації ПН/РК у порядку, визначеному абзацом першим п. 200-1.9 ПКУ.

!  Платникам ПДВ

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що правові основи функціонування системи електронного адміністрування (далі — СЕА) ПДВ регулюються ст. 200 прим. 1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) та регламентуються Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року №569.

При цьому з урахуванням змін, внесених до ПКУ Законом України від 21 грудня 2016 року №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», зокрема ст. 200 прим. 1 ПКУ доповнено п. 200 прим. 1.9, яким передбачено, що у разі, якщо у платника податку загальна сума податкових зобов’язань, зазначених ним у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, перевищує суму податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) (∑ Перевищ), а сума, визначена п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 ПКУ (∑ Накл), є недостатньою для реєстрації таким платником податкової накладної або розрахунку коригування до такої податкової накладної за звітні періоди виникнення такого перевищення, платник податку має право зареєструвати податкову накладну або розрахунок коригування в ЄРПН на суму податку, що дорівнює значенню показника ∑ Перевищ, зменшеного на суму задекларованих до сплати податкових зобов’язань за періоди починаючи з 1 липня 2015 року (включаючи податкові зобов’язання, які були сплачені платником податку, та податкові зобов’язання, які не були сплачені платником податку) та збільшеного на значення показника ∑ ПопРах незалежно від значення показника ∑ Накл, визначеного відповідно до п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 ПКУ.

Платник податку має право зареєструвати в порядку, визначеному абзацом першим п. 200 прим. 1.9 ст. 200 прим. 1 ПКУ, тільки податкові накладні/розрахунки коригування до таких податкових накладних за звітні періоди, в яких виникло перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (∑ Перевищ).

Після реєстрації таких податкових накладних в ЄРПН у СЕА ПДВ автоматично відбувається перерахунок показника ∑ Перевищ за звітний період, в якому було складено таку податкову накладну, за результатами якого показник ∑ Перевищ зменшується на суму податку, вказану в зареєстрованій в ЄРПН податковій накладній/розрахунку коригування, та відповідно на таку суму податку збільшується значення показника ∑ НаклВид. Зазначена інформація відображається у витязі з СЕА ПДВ.

До змісту номеру