• Посилання скопійовано

Працівник на окупованій території та не виходить на зв’язок: як звільнити?

Працівник перебуває на окупованій території, з ним немає зв’язку. Як без порушень звільнити працівника?

Законом №23521, який набрав чинності 19 липня 2022 р., внесено зміни до ч. 1 ст. 36 КЗпП, а саме доповнено, зокрема, підставою припинення трудового договору з працівником за п. 8-3: відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль.

1 Закон України від 01.07.2022 р. №2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин».

Для припинення дії трудового договору за п. 8-3 ч. 1 ст. 36 КЗпП має бути одночасно дотримано двох обов’язкових умов:

1) фактична відсутність працівника на робочому місці понад 4 місяці поспіль;

2) відсутність інформації у роботодавця про причини такої відсутності понад 4 місяці поспіль (і не має значення поважність чи неповажність причин такої відсутності).

Тобто, якщо працівник протягом 4 місяців інформував роботодавця про причини своєї відсутності, зазначені підстави припинення трудового договору не можуть застосовуватися.

Але, виходячи з необхідності виконання вимоги щодо відсутності працівника або інформації про нього 4 місяці поспіль, не може вважатися виконанням цієї умови наявність кількох подібних періодів, які в сумі дорівнюють або перевищують 4 місяці.

Таким чином, звільнити працівника, який перебуває на окупованій території і не виходить на зв’язок, за п. 8-3 ч. 1 ст. 36 КЗпП роботодавець зможе за одночасного виконання двох вищезазначених умов. А от відлік чотирьох місяців треба починати з дати набрання чинності Законом №2352, тобто з 19 липня 2022 року.

Правила обчислення строків визначено ст. 241-1 КЗпП, де наголошено, що строк, обчислюваний місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця строку. Якщо кінець строку, обчислюваного місяцями, припадає на такий місяць, що відповідного числа не має, то строк закінчується в останній день цього місяця.

Отже, звільнити працівника роботодавець зможе не раніше ніж 19 листопада 2022 року, тобто 20 листопада 2022 року, бо Закон не має зворотної сили, та за умови що до цієї дати працівник так і не дасть про себе знати. А наразі роботодавець має й надалі табелювати працівника та ставити літерну позначку «І» (інші причини неявки).

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру