• Посилання скопійовано

Чи потрібно суб’єкту господарювання при поданні уточнюючої декларації акцизного податку подавати всі додатки, які були подані в звітній декларації, чи лише додаток, який підлягає уточненню?

Роз’яснення Головного управління ДПС в Івано-Франківській області від 22.08.2022 р.

Суттєво. При поданні уточнюючої декларації акцизного податку слід подавати додаток, який підлягає уточненню, та додаток 8 до декларації.

!  Платникам акцизного податку

Форма декларації акцизного податку, Порядок її заповнення та подання затверджені наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 р. №14 зі змінами та доповненнями. Про це нагадують у Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Декларація складається платником у порядку, встановленому ст. 48 Податкового кодексу України. Додатки до Декларації є її невід’ємною частиною.

Платник, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт недоплати — заниження податкового зобов’язання минулих звітних (податкових) періодів, зобов’язаний подати:

або уточнюючу Декларацію разом із розрахунком суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (додаток 8), і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків такої суми до подання уточнюючої Декларації;

або розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (додаток 8), у складі звітної (звітної нової) Декларації за звітний (податковий) період, що настає за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, і сплатити суму податкового зобов’язання за звітний (податковий) період, суму недоплати та штраф у розмірі п’яти відсотків суми такої недоплати до подання звітної (звітної нової) Декларації.

Якщо після подання Декларації за звітний період платник подає нову Декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку її подання за такий самий звітний період, штрафи, визначені пунктом 50.1 статті 50 глави 2 розділу II ПКУ, не застосовуються.

Додаток 8 містить шість розділів (А, Б, В, Г, Д, Е), що розділені на графи, до яких заносяться дані про суму податку з відповідних рядків розділів А, Б, В, Г, Д, Е Декларації з нарахованими сумами податку окремо.

Розділи Декларації заповнюються на підставі відповідних додатків до неї.

Отже, суб’єкту господарювання при поданні уточнюючої декларації акцизного податку необхідно подавати додаток, який підлягає уточненню, та додаток 8 «Розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах» до Декларації.

До змісту номеру