• Посилання скопійовано

Про інформування

Лист Державної митної служби України від 30.06.2022 р. №08-1/15-01-03/7/3617

Суттєво. Митниця поінформувала, що з 01.07.2022 р. митне оформлення товарів та транспортних засобів здійснюється на загальних підставах.

!  Імпортерам, у т. ч. громадянам

Державна митна служба України у зв’язку з набранням 01.07.2022 р. чинності Законом України від 21 червня 2022 року №2325-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування» повідомляє таке.

Законом внесено зміни до Податкового та Митного кодексів України, відповідно до яких, зокрема, з 01.07.2022 р. втрачають чинність:

— підпункт 69.23 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі — ПКУ), абзац другий підпункту 1 та підпункти 2 та 4 пункту 9-11 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України (далі — МКУ);

— підпункти 69.24 та 69.25 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ та абзаци перший, третій та четвертий підпункту 1 пункту 9-11 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» МКУ.

Тобто з 0 годин 01.07.2022 р. пільги за кодами «223», «224», «311» не застосовуються.

Додатково звертаємо увагу на таке.

Митне оформлення товарів здійснюється митними органами на підставі митної декларації, до якої декларантом залежно від митних формальностей, установлених МКУ для митних режимів, та заявленої мети переміщення вносяться, зокрема, відомості про нарахування митних та інших платежів, а також про застосування заходів гарантування їх сплати (ставки митних платежів: застосування пільг зі сплати митних платежів; суми митних платежів) (стаття 257 МКУ).

Відповідно до статті 259 МКУ:

попередня митна декларація (інший документ, що може використовуватися замість митної декларації відповідно до статті 94 МКУ) подається до ввезення в Україну товарів, транспортних засобів комерційного призначення (у тому числі з метою транзиту) або після їх ввезення, якщо ці товари, транспортні засоби перебувають на території пункту пропуску через державний кордон України;

попередня митна декларація повинна містити відомості, достатні, зокрема, для:

1) ввезення товарів, транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України та забезпечення доставки їх до митного органу призначення; або

2) випуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення відповідно до заявленого митного режиму за попередньою митною декларацією, яка містить всю необхідну для цього інформацію, після пропуску цих товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України та без пред’явлення їх митному органу, яким оформлена така попередня митна декларація.

У разі ввезення товарів на митну територію України обов’язок зі сплати митних платежів виникає з моменту фактичного ввезення цих товарів на митну територію України.

Для цілей нарахування митних платежів застосовуються ставки, що діють на день подання митному органу митної декларації на товари, а в разі якщо митне оформлення здійснюється без подання митної декларації, — на день його здійснення (стаття 295 МКУ). При цьому згідно зі статтею 292 МКУ митні платежі не сплачуються у разі, якщо відповідно до МКУ, ПКУ, інших законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, щодо товарів надано звільнення або повне умовне звільнення від сплати митних платежів — у період дії такого звільнення і при дотриманні умов, у зв’язку з якими його надано.

Крім того, статтею 305 МКУ визначено, що надання митним органам забезпечення сплати митних платежів є обов’язковим при ввезенні на митну територію України та/або переміщенні територією України прохідним та внутрішнім транзитом товарів за переліком, який затверджується Кабінетом Міністрів України.

Розмір фінансової гарантії визначається митним органом виходячи з суми митних платежів, що підлягає сплаті при випуску товарів для вільного обігу на митній території України або при вивезенні товарів за межі цієї території у митному режимі експорту.

Враховуючи те, що у разі ввезення товарів на митну територію України обов’язок зі сплати митних платежів виникає з моменту фактичного ввезення цих товарів на митну територію України, сума грошового забезпечення розраховується з огляду на розмір податків, які підлягають сплаті при випуску товарів у вільний обіг.

При цьому нормами Закону України від 24 березня 2022 року №2142-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» було визначено перелік випадків звільнення від оподаткування митними платежами товарів при їх ввезенні на митну територію України, які повинні застосовуватися виключно у період дії такого звільнення.

З огляду на зазначене митне оформлення товарів та транспортних засобів, ввезення яких на митну територію України відбулося після набрання чинності Законом №2325, здійснюється на загальних підставах.

В. о. голови В. ДЕМЧЕНКО

До змісту номеру