• Посилання скопійовано

Коефіцієнти індексації нормативної грошової оцінки для юросіб — платників ЄП 4-ї групи у 2022 році

Які коефіцієнти індексації застосовуються до нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь або водного фонду з метою обчислення єдиного податку на 2022 рік юридичними особами — платниками єдиного податку четвертої групи?

Відповідно до п. 292 прим. 1.2 ст. 292 прим. 1 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ) базою оподаткування єдиним податком для платників єдиного податку четвертої групи для сільськогосподарських товаровиробників є нормативна грошова оцінка 1 гектара сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю.

У разі якщо нормативна грошова оцінка земельної ділянки не проведена, базою оподаткування податком для платників єдиного податку четвертої групи для сільськогосподарських товаровиробників є нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі в Автономній Республіці Крим або області.

Базою оподаткування податком для платників єдиного податку четвертої групи для земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) є нормативна грошова оцінка ріллі в Автономній Республіці Крим або області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю.

Абзацами першим і п’ятим п. 289.2 ст. 289 ПКУ визначено, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка земель і земельних ділянок, у тому числі право на які фізичні особи мають як власники земельних часток (паїв), на 1 січня поточного року.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель, зазначеної в технічній документації з нормативної грошової оцінки земель та земельних ділянок.

Пунктом 5 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ визначено, що індекс споживчих цін для цілей оподаткування єдиним податком четвертої групи застосовується зі значенням 100 відсотків:

— для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) за 2015 та 2017 — 2022 роки;

— для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) за 2015 та 2017 — 2020 роки.

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру на виконання ст. 289 ПКУ листом від 11.01.2022 р. №6-28-0.222-275/2-22 повідомила, що, за інформацією Державної служби статистики України, індекс споживчих цін за 2021 рік становив 110,0 відсотків.

Відповідно, з метою обчислення єдиного податку на 2022 рік юридичними особами — платниками єдиного податку четвертої групи значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки за 2021 рік становить:

— для сільськогосподарських угідь — 1,0;

— для водного фонду — 1,1.

Слід зазначити, що для отримання більш детальної інформації щодо нормативної оцінки земельних ділянок необхідно звертатися до територіальних підрозділів Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру за місцем розташування земельних ділянок.

Загальнодоступний інформаційний ресурс ДПС

До змісту номеру