• Посилання скопійовано

Щодо застосування положень пункту 71 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 20.07.2021 р. №2848/IПК/99-00-21-03-02-06

Щодо застосування положень пункту 71 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України

Суттєво. Якщо товари, включені до Переліку №224, були придбані з ПДВ у періоді дії режиму їх звільнення від ПДВ, то суми ПДВ, сплачені у вартості таких товарів, не можуть бути включені до складу ПК будь-якого звітного періоду.

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення Товариства щодо застосування положень пункту 71 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі — ПКУ) та, керуючись статтею 52 розділу II ПКУ, повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Товариство здійснює придбання засобів індивідуального захисту, дезінфекційних засобів, медичних виробів, які одночасно використовуються для створення на робочому місці санітарно-побутових умов, що повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці, та для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 розділу I ПКУ).

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Згідно з пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ (з урахуванням внесених змін) тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України, від оподаткування податком на додану вартість звільняються такі операції:

з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України;

з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, встановлено пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 року №224 зі змінами та доповненнями (далі — Перелік №224).

Головним критерієм для застосування вищезазначеної пільги з оподаткування податком на додану вартість є включення товару до Переліку №224. Коди згідно з УКТ ЗЕД наводяться у Переліку №224 довідково.

Постановами Кабінету Міністрів України від 27 січня 2021 року №54 «Про внесення змін до переліків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 р. №224 і 225» (далі — Постанова №54), та постановою Кабінету Міністрів України від 7 квітня 2021 року №336 (далі — Постанова №336) внесено зміни до Переліку №224, якими уточнено окремі вимоги до засобів індивідуального захисту.

Так, змінено назву товарної позиції «Медична маска**, респіратор FFP2 або FFP3, маски, не оснащені змінними фільтрами».

Виноски «*», «**» викладено в новій редакції:

«* Підрозділ зазначається для звільнення від оподаткування податком на додану вартість лише для операцій з постачання на митній території України»;

«** До позиції «медична маска» додається документ про відповідність ДСТУ E №14683:2014 та/або E №14683:2005.»,

також доповнено виноскою «***» такого змісту:

«*** До зазначеної позиції товарів додається документ про відповідність ДСТУ E №14126:2008 та/або E №14126:2003.».

До розділу «Дезінфекційні засоби, антисептики та обладнання для проведення дезінфекції, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» Переліку №224, зокрема, включено дезінфекційні засоби:

дезінфікуючий засіб для обробки поверхонь (код згідно з УКТ ЗЕД 3808);

мийно-дезінфікуючий (дезінфікуючий) засіб для прання (код згідно з УКТ ЗЕД 3401, 3402).

До розділу «Лікарські засоби, імунобіологічні препарати та харчові продукти для спеціальних медичних цілей, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» Переліку №224, зокрема, включено лікарський засіб Glyceryltrinitrate (код згідно з УКТ ЗЕД 3004).

Таким чином, від оподаткування ПДВ згідно з пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX Кодексу звільняються ті товари, назва яких відповідає назві товарів (медичних виробів, основних компонентів), міжнародному непатентованому найменуванню (назві) лікарських засобів, що включені до Переліку №224, та за умови дотримання вимог, встановлених у примітках до Переліку №224.

Щодо питання 1

Якщо вказані у зверненні товари (маски захисні медичні (хірургічні) для одноразового використання в комплектах або окремо, крем-мило ORIGAMI Horeca Молоко та мед, засіб для дезінфекції поверхонь «Бі Ем Септ», нітрогліцерин таблетки) відповідають назві товарів, зазначених у Переліку №224, то операції з постачання їх на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ (за умови дотримання також інших вимог, визначених у примітках до Переліку №224), незалежно від того, для яких цілей здійснюється таке придбання, чи такі товари будуть використовуватися для створення на робочому місці санітарно-побутових умов чи такі товари будуть використовуватися для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

У випадку, якщо товари, які зазначені у зверненні, не відповідають вимогам Переліку №224, операції з постачання таких товарів оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку.

Щодо відповідності назв товарів, вказаних у зверненні, назвам товарів (медичних виробів), зазначених у Переліку №224, ДПС рекомендує отримати висновок у Міністерства охорони здоров'я України.

Щодо питання 2

Правила формування податкового кредиту встановлено статтею 198 розділу V Кодексу.

Згідно з пунктом 198.3 статті 198 ПКУ розділу V Кодексу податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 розділу V Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв'язку з придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг, придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, для отримувача товарів/послуг є податкові накладні, отримані з Єдиного реєстру податкових накладних (далі — ЄРПН).

Якщо товари, які включені до Переліку №224, були придбані з податком на додану вартість у періоді дії режиму звільнення від оподаткування податком на додану вартість таких товарів, встановленого пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, то суми податку на додану вартість, сплачені у вартості таких товарів, не можуть бути включені до складу податкового кредиту будь-якого звітного періоду.

Право на податковий кредит за податковою накладною, зареєстрованою в ЄРПН, виникає у покупця лише за тими товарами, за якими податок на додану вартість нараховано правомірно.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 розділу II ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру