• Посилання скопійовано

Щодо окремих питань оподаткування, пов'язаних зі складанням первинних документів в електронній формі (витяг)

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 05.08.2021 р. №2952/IПК/99-00-21-02-02-06

Щодо окремих питань оподаткування, пов'язаних зі складанням первинних документів в електронній формі (витяг)

Суттєво. Датою виникнення ПЗ з ПДВ та відповідно складання ПН вважається дата першої з подій: або дата складання первинного документа з відомостями про госпоперацію, незалежно від дати накладання е-підписів, або дата оплати.

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення Товариства з обмеженою відповідальністю (далі — Товариство) щодо окремих питань оподаткування, пов'язаних зі складанням первинних документів в електронній формі, та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), у межах повноважень повідомляє.

Згідно із запитом, що розглядається, повідомлено про застосування Товариством електронного документообігу, що передбачає також оформлення первинних документів в електронній формі при веденні бухгалтерського обліку, у зв'язку з чим для цілей оподаткування заявником поставлено такі питання:

1. Яку дату слід вважати датою здійснення витрат/отримання доходу: дату складання первинного документа чи дату підписання такого документа електронним підписом?

2. За умови складання за фактом першої події відповідно до вимог податкового законодавства первинного документа в електронній формі, яку дату слід вважати датою виникнення податкових зобов'язань з податку на додану вартість?

Щодо питання 1

<...>

Отже, первинні документи складаються відповідно до правил бухгалтерського обліку.

<...>

Таким чином, питання оформлення первинних документів в електронній формі з накладанням електронного підпису, зберігання та використання у господарській діяльності електронних документів, організації електронного документообігу для ведення бухгалтерського обліку належать до компетенції Міністерства фінансів України.

Щодо питання 2 (з податку на додану вартість)

Законом України від 3 червня 2021 року №1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» у статті 187 Кодексу абзац третій п. 187.1 доповнено реченням такого змісту: «Для документів, складених в електронній формі, датою оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку, вважається дата, зазначена у самому документі як дата його складення відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», незалежно від дати накладення електронного підпису».

Так, згідно з п. 187.1 ст. 187 Кодексу, датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку. Для документів, складених в електронній формі, датою оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку, вважається дата, зазначена у самому документі як дата його складення відповідно до Закону №996, незалежно від дати накладення електронного підпису.

Таким чином, при наданні платником податку послуг, операції з постачання яких оформлюються первинним документом, складеним в електронній формі, датою виникнення податкових зобов'язань з податку на додану вартість та відповідно складання податкової накладної за такою операцією буде вважатися дата першої з подій: або дата складання такого первинного документа, який містить відомості про господарську операцію, незалежно від дати накладання електронних підписів, або дата оплати таких послуг.

Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру